Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Μικροί Κομοτηναίοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Κοινοποίηση

Δημιουργική δράση διοργάνωσαν τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης στην πλατεία Ειρήνης την Τετάρτη 6 Μαρτίου, με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για την ενδοσχολική βία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Οι μικροί μαθητές άφησαν ένα ηχηρό μήνυμα αφού το επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν το σπάσιμο των μπαλονιών που κρατούσαν τα παιδιά, συμβολίζοντας το σπάσιμο της σιωπής.

Προγράμματα διαμεσολάβησης μεταξύ μαθητών

«Φέτος με τους μαθητές συμμετέχουμε στο δίκτυο διαμεσολάβησης καταστολής της ενδοσχολικής βίας με το τμήμα Παιδαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η δράση έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους μαθητές, να σπάσουμε τη σιωπή και να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας σε αυτό το φαινόμενο της κοινωνίας που θλίβει όλους μας», δήλωσε η Μαριάνθη Αρβανιτίδου, εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, ενημερώνοντας ότι το σχολείο της συμμετέχει στο πρόγραμμα διαμεσολάβησης για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των μαθητών: «Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά, έδειξαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, αφού μάλιστα καθημερινά δέχονται από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο κομμάτι εκφοβισμού».

Το 1ο Δημοτικό δεν ήταν το μόνο που δήλωσε παρόν στη δράση, καθώς η διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Μαρίνα Μολλά ενημέρωσε πως η δράση δεν περιορίζεται στην Κομοτηνή αλλά πραγματοποιείται σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, μίλησε περαιτέρω για το πρόγραμμα της σχολικής διαμεσολάβησης λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που λειτουργεί μια διετία στο σχολείο τους: «Υπάρχει υπεύθυνη εκπαιδευτικός και συμμετέχουν και ασκούμενοι φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας που κάνουν την πρακτική τους στο σχολείο. Έχουμε παρατηρητήριο συγκρούσεων και οι ίδιοι οι μαθητές ζητούν διαμεσολάβηση όταν θέλουν να λύσουν μια διαφωνία που έχει προκύψει με ειρηνικούς τρόπους».

Η κοινωνική λειτουργός του σχολείου Ιωάννα Χαρισιάδου ενημέρωσε ότι έγιναν πολλές δράσεις για το γιατί είναι σημαντικό να μιλούν τα παιδιά και να μη μένουν αμέτοχα σε ένα περιστατικό βίας που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Κάποια παιδιά ένιωσαν άνετα και μοιράστηκαν με την ομάδα το τι βίωσαν, ενώ άλλα όχι. Τους προβληματισμούς για την ενδοσχολική βία συμμερίστηκε και ο Γιακούμπ Σινάν, εκπαιδευτικός στο 12ο Δημοτικό Κομοτηνής που συμμετείχε στη δράση: «Θέλαμε κι εμείς να συμμετέχουμε σε αυτή την εκστρατεία όσο μπορούμε, ετοιμάσαμε φυλλάδια και αφίσες, τις κολλήσαμε σε διάφορα σημεία της πόλης, μοιράσαμε φυλλάδια και θα συνεχίσουμε έτσι την προσπάθεια μας για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Οι δημιουργικές ιδέες των παιδιών

Εκτός από το σπάσιμο των μπαλονιών, οι μαθητές των σχολείων είχαν ετοιμάσει πολλές δημιουργικές, οπτικοακουστικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση κατά της ενδοσχολικής βίας. Βουβούς χορούς, στάσιμες εικόνες θλίψης, μπουκάλια γεμάτα βόλους, που «σπάνε» τη σιωπή της βίας. Όλα τα παιδιά φορούσαν μάσκες, συμβολίζοντας ένα συναίσθημα όπως η λύπη, ο θυμός, η ντροπή. Πολλοί περαστικοί σταμάτησαν να κοιτάξουν τις δράσεις που ετοίμασαν τα παιδιά, θαυμάζοντας τη συμμετοχή και την ευαισθησία τους.

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα