Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ο Δημήτρης Ραφαήλ Ευστρατίου [ΦΩΤΟ]

Κοινοποίηση

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συμμετείχε ο Δημήτρης Ραφαήλ Ευστρατίου από την Ξάνθη, ως Υπεύθυνος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Πολιτικού Κομοτηνής.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία  του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη και του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Κυριάκου Πιερακκάκη.

Ο Δημήτρης Ραφαήλ Ευστρατίου τοποθετήθηκε μάλιστα με το θέμα «Η ΕΕ ως οδηγός στη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ», ενώ μίλησε στο XanthiNea.gr για την εμπειρία που αποκόμισε από τη συμμετοχή του στην συνδιάσκεψη.

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ο Δημήτρης Ραφαήλ Ευστρατίου [ΦΩΤΟ]

Δημήτρης Ραφαήλ Ευστρατίου: «Τα συναισθήματα και η ένταση στο 100%»

Περιέγραψε μας λίγο την όλη εμπειρία από τη συμμετοχή του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και όλα αυτά που βίωσες

«Εμπειρία μοναδική και σίγουρα ανεξίτηλη! Φοιτητές από μία πόλη της Θράκης, αρκετά ακριτική, την Κομοτηνή που ταξιδεύουν στο κέντρο, για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες της συνδιάσκεψης. Το κλίμα ήταν υπέροχο, όχι τόσο χάρη στο ταξίδι, αλλά την παρέα, που εμείς έχουμε επιλέξει συνειδητά να ανήκουμε. Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Πολιτικού Κομοτηνής αποτελείται από φοιτητές όλων των ετών και διακρίνεται από ένα πάγιο χαρακτηριστικό της, την κατανόηση και την διάθεση για εργασία, που θα αποδώσει στην ακαδημαϊκή μας πορεία. Ακριβώς το ίδιο αποτύπωμα είχε και η εμπειρία της συνδιάσκεψης. Τα συναισθήματα και η ένταση στο 100%, διότι κατανοείς ότι η παρουσία όλων των παρατάξεων της ΔΑΠ από κάθε σχολή – τμήμα της Ελλάδας επιτάσσει να είσαι όσο πιο ακριβής και συνεκτικός γίνεται. Ακριβής στις ώρες του συνεδρίου, τυπικός στην παρουσία σου και την παρακολούθηση. Συνεκτικός σε ό,τι αφορά ομιλία και συνδιαλλαγή με τους υπόλοιπους. Διακρίνεται κάποιος, όταν σε τόσο «μεγάλες» καταστάσεις διαθέτει συνοχή. Εγώ, δεν διέθετα μόνο συνοχή, αλλά και άψογη συνεργασία με την παράταξή μου. Μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα ότι έχουμε τη διάθεση να συμμετάσχουμε και θα επιδιώξουμε ως ΔΑΠ Πολιτικού να είμαστε σε καθετί πραγματοποιείται για σκοπό της πλειονότητας των απόψεων των φοιτητών».

Η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Εκτός από τη δική σου ομιλία, που αφορούσε το Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, ποια άλλα σημεία ήταν αυτά που ξεχώρισες από τη συνδιάσκεψη. Τι είναι αυτό που παίρνεις μαζί σου στις βαλίτσες σου επιστρέφοντας στη βάση σου;

«Είναι αρκετά διαφορετικό να ανήκεις σε μία παράταξη, που δεν υιοθετεί απόψεις του κόμματος, αλλά προσαρμόζει τις ανάγκες της με βάση κάθε σχολή. Τι θέλω να πω: Τις μέρες του συνεδρίου ακούστηκαν ποικίλες απόψεις, με διαφορετικές καταλήξεις και κάποιες έτειναν προς το ίδιο. Σίγουρα όλοι είμαστε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, όμως υπό όρους και προϋποθέσεις. Έτσι, εδώ είναι και το σημαντικό να αναφερθεί ότι επιλέγουμε πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο, να προχωρήσουμε σε ομιλίες, να έχουμε καλεσμένους μας τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι όλα όσα λέμε θα ακουστούν. Κι έτσι έγινε! 

Τώρα, στις βαλίτσες μου θα πάρω σίγουρα το ότι το νομοσχέδιο, που πρόκειται να ψηφιστεί την Παρασκευή αφορά στο 80% την προώθηση, την προάσπιση και την διαιώνιση του Δημοσίου Δωρεάν Πανεπιστημίου και το 20% διαμορφώνει τα Ιδιωτικά. Κάποιοι (ίσως αριστερών διαζωμάτων) πουν ότι το 20% του ΝΣ είναι μικρό και γίνεται επί ποδός. Εδώ ακριβώς θα συμπληρώσω ότι δεν ισχύει. Δεν ισχύει, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζει καθηλωτικά σε ό,τι από το 2019 λέει, την αναβάθμιση του Δημοσίου, δίχως να αφήνει παραμελημένο τον ιδιωτικό τομέα. Και το κάνει και στην πράξη, εφαρμόζει όλα όσα έχει δεσμευτεί να κάνει σε ακριβείς αναλογίες. Για να μην μακρηγορώ, δεν αφήνει περιθώρια στο μη κρατικό πανεπιστήμιο να «καπελώσει» το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ. Αντίθετα, ορίζει με σαφήνεια όρους και προϋποθέσεις για την ομαλή συνύπαρξη και τον γόνιμο συναγωνισμό τους, με απώτερο σκοπό τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της Παιδείας, την στοχοθέτηση με σύγχρονα στοιχεία της Ελληνικής Εκπαίδευσης και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ό,τι αφορά την ελληνική κοινωνία εν έτει 2024». 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως επισήμανες κατά την τοποθέτησή σου, προέρχεσαι από μια επαρχιακή οργάνωση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Επηρεάζει αυτό τη φωνή σου; Νιώθεις ότι οι επαρχιακές οργανώσεις αντιμετωπίζονται ως ισάξιες ή παραγκωνίζεται λίγο η θέση τους;

«Πράγματι, αυτό συμβαίνει, αλλά πρόκειται και την περίπτωση! Όμως, δεν θέλω να ρίχνω το βάρος στο κόμμα ή τις οργανώσεις. Πιστεύω ακράδαντα πως μία επαρχιακή οργάνωση δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μία κεντρική. Νόημα δίνουμε εμείς σε αυτό που κάνουμε. Όπως τώρα, στην Αθήνα η ΔΑΠ Πολιτικού εκπροσωπήθηκε μαζικά με την παρουσία όλων των ατόμων της για αυτό και δεν νιώσαμε ότι δεν είμαστε ισάξιοι, ούτε αισθανθήκαμε παραγκωνισμό. Εάν μου επιτρέπεις, θέλω να κάνω μία προτροπή σε όποιον μας διαβάσει! Πάντα να προσπαθείτε, ακόμη και όταν νιώθετε ότι δεν έχει νόημα. Το σήμερα είναι πολύ μεγάλο και το αύριο πολύ μακρινό, για να κρίνουν την κατάληξη. Έτσι, κοιτάζοντας στο παρελθόν κάνουμε ανασκόπηση, βλέπουμε φαύλα και θετικά σημεία, επιλύουμε ή επιχειρούμε αντίστοιχα και προχωράμε! Καμία φωνή δεν παύει να υπάρχει, όταν είναι ζωντανή! Αυτό πρεσβεύουμε και ως ΔΑΠ ΝΔΦΚ Πολιτικού, είμαστε εδώ, για να εκπροσωπούμε κάθε φοιτητή, αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές πρέπει να μην ξεχνάνε. Σε λίγο καιρό οι φοιτητικές εκλογές έρχονται για αυτό και είναι χρέος όλων μας να ψηφίσουμε! Είμαι ο υπεύθυνος της ΔΑΠ Πολιτικού και είναι φυσικό και επόμενο να ζητήσω την ψήφο σας. Όμως, επειδή θεωρώ ότι διαφέρω, θέλω αντί να ζητήσω την ψήφο σας, απλώς να σας προτρέψω να πάτε να ψηφίσετε και να μην αφήσετε σε κανέναν τυχάρπαστο το μέλλον της σχολή σας! Ας μην επιτρέψουμε σε καμία και κανέναν, να επιβληθεί με το έτσι θέλω, να κλείσει την σχολή, να στοχοποιήσει συμφοιτητές μας και να αφήσει εξάμηνα να χαθούν!».

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα