Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Έλλειψη αμνοεριφίων για το Πάσχα, χιλιάδες οι εισαγωγές

Αθανάσιος Λουκμακιάς: «Το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί δραματικά»

Κοινοποίηση

Μεγάλες ελλείψεις αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα προβλέπει ότι θα παρατηρηθούν ο Αθανάσιος Λουκμακιάς, κτηνοτρόφος από την Ξάνθη και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΚ.

Ο ίδιος μάλιστα κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και για το 2025, τονίζοντας πως το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο, καθώς χρόνο με το χρόνο μειώνεται δραματικά το ζωικό κεφάλαιο τόσο στην Ξάνθη όσο και σε ολόκληρη την χώρα. Παράλληλα, αναμένονται και φέτος χιλιάδες εισαγωγές από χώρες όπως η Ρουμανία και είναι επιτακτική η ανάγκη για διενέργεια τακτικών ελέγχων ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων.

«Υπάρχει έλλειψη στα αμνοερίφια σε επίπεδο χώρας, τόσο επειδή έφυγαν πολλά έξω για το Πάσχα των Καθολικών όσο – κυρίως – επειδή καταγράφεται μια μεγάλη μείωση στο ζωικό κεφάλαιο. Κάθε χρόνο γίνονται άλλωστε εξαγωγές για το Πάσχα των Καθολικών, ωστόσο φέτος η έλλειψη είναι αισθητή και με απλά μαθηματικά τα πράγματα θα είναι χειρότερα του χρόνου» σημειώνει ο Αθανάσιος Λουκμακιάς.

Ο έμπειρος κτηνοτρόφος εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς για τα αμνοερίφια που προμηθεύονται, ενώ παράλληλα τονίζει πως και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι αρκετά τυπικοί και να ακολουθούν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα που ορίζει η νομοθεσία για τη σφαγή και τη διάθεση των αμνοεριφίων τους.

Αθανάσιος Λουκμακιάς: «Το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί δραματικά»
Αθανάσιος Λουκμακιάς: «Το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί δραματικά»

«Οι έλεγχοι για τις εισαγωγές θα πρέπει να ξεκινήσουν χθες! Οι εισαγωγές έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί για να μην βαπτίζονται ως ελληνικά τα αρνιά που φτάνουν από χώρες του εξωτερικού, και να γνωρίζει ο καταναλωτής τι κρέας επιλέγει» σημειώνει ο έμπειρος κτηνοτρόφος από την Ξάνθη.

«Το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί δραματικά. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχουμε στην Ομοσπονδία, έχουν κλείσει πάνω από 10.000 εκτροφές στην χώρα, ενώ στην Ξάνθη έχουν βάλει λουκέτο 511 εκτροφές και έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο κατά 100.000 ζώα. Καθημερινά βλέπουμε άλλωστε να κλείνουν μονάδες ή να μειώνουν το ζωικό κεφάλαιο τους» προσθέτει ο κ. Λουκμακιάς, εξηγώντας πως το υψηλό κόστος εκτροφής και το κύμα ανατιμήσεων πλήττουν βάναυσα την κτηνοτροφία, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται επενδύσεις στον κλάδο από πλευράς των κτηνοτρόφων.

Γιώργος Μαυρίδης
Γιώργος Μαυρίδης
Ο Γιώργος Μαυρίδης αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Media and Communication Studies» από το Malmö University της Σουηδίας καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Digital Humanities» από το Linnaeus University της Σουηδίας. Το 2024 ολοκλήρωσε το τρίτο μεταπτυχιακό του με αντικείμενο «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας: Δίκαιο και Πολιτική» στο ΑΠΘ.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα