Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Επιτακτική η ανάγκη για επίλυση των προβλημάτων της Χρύσας και της Παλιάς Πόλης

Κοινοποίηση

Γράφει η Μαρία Πετρά [βιομηχανική αρχαιολόγος-μουσειολόγος / ΠΑΣΤΑΛΙ.ΑΜΚΕ]

Την προηγούμενη Τετάρτη παρευρεθήκαμε αρκετοί κάτοικοι (14 στον αριθμό) με σπίτια και επιχειρήσεις απο την Παλιά Χρύσα στο τοπικό συμβούλιο, το οποίο όμως λόγω έλλειψης απαρτίας δεν κατέγραψε επίσημα τα προβλήματα και τις όποιες προτάσεις μας. Καταρχάς είναι μεγάλη ασέβεια και απρέπεια απέναντι στους πολίτες (πολλοί απο εμάς αφήσαμε τις δουλειές μας, τις υποχρεώσεις για να είμαστε παρόντες για την επίλυση των προβλήματων του οικισμού που ανήκει στον ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ) και στον θέσμικό ρόλο που εκπροσωπούν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να μην εμφανίζονται ως όφειλαν στο τοπικό συμβούλιο. Οι μόνο παρόντες για την ακρίβεια παρούσες ήταν 8 γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτήν την Τετάρτη είναι η τρίτη εξ αναβολης συζήτηση που θα γίνει και παρότι υπάρχει η γιορτή του Μπαιραμ οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι συγχωριανοί επέμεναν (και πολύ καλά έπραξαν) να είναι παρόντες το απόγευμα της Τετάρτης που ελπίζουμε… να εμφανιστούν όχι μόνο όσοι τοπικοι-δημοτικοί σύμβουλοι ήταν απόντες αλλά ΟΛΟΙ όσοι πρεπει να βρίσκονται σ ένα τοπικό συμβούλιο και γιατί όχι και ο ίδιος ο Δήμαρχος Ξάνθης που δείχνει οτι αγωνιά για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας.

Όσον αφορά τα πολλά προβλήματα του οικισμού απο τη μεριά της ΠΑΣΤΑΛΙ. ΑΜΚΕ θα επανέλθουμε αναλυτικά και με πλήρη καταγραφή μαζί με τους κατοικους σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλον τον οικισμό . Συνοπτικά τα προβλήματα και οι προτεραιότητες έτσι όπως τέθηκαν και απο τους κατοίκους είναι:

1. Προβλήματα στην καθαριότητα και στην υγειονομική ασφάλεια του οικισμού: παλαιότητα των κάδων (τρύπιοι χωρίς καπάκια) με απαίτηση την αντικατάσταση τους.

2 Η μη σωστή εξυπηρέτηση των ταχυδρομικών υπηρεσιών με τις οποιες ευθύνες στους αρμόδιους. Υπήρξε περίπτωση συμπολίτη και συγχωριανού μας που “εφαγε¨προστιμο γιατί χάθηκε….καπου η επιστολή που έπρεπε να λάβει χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος.

3. Το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο.

4. Το απαρχαιωμένο σύστημα ύδρευσης

5. Η πυροπροστασία του χωριού συνολικά και για τη Νεα Χρύσα αλλά για την Παλιά Χρύσα. Υπάρχουν δασωμένες εκτάσεις περιμέτρικά του οικισμού Η ΠΧρυσα είναι ένα παλιο χωριό με στενούς δρόμους ,ενδιάμεσα κάποια χωράφια, σπίτια τουλάχιστον 100και χρόνων με παλιά υλικά..και πρέπει να οχυρωθεί και με κρουνούς για την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία. Ο καθαρισμός επισης των οικοπέδων τέθηκε απο τη μερια των κατοικων όχι όμως…μονο με την ευκολία του προστίμου και της καταστολης, αλλά της οργανωμένης αλληλεγγύης, ενημέρωσης. Θυμίζω ότι αρκετοι του χωριου είναι μετανάστες στο εξωτερικό και δεν έχουν πληρη έλεγχο της περιουσίας τους, αλλοι επίσης δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ακόμη και για τους καθαρισμούς των χωραφιών τους κ.α

6. Η επιβεβλημένη επίσης αυτοψία και έλεγχος της στατικότητας της γέφυρας που ενώνει την Νεα με την Παλιά Χρύσα είναι απαραίτητη γιατί είδαμε και πριν απο λιγο καιρό …να καταρρέει γέφυρα στην παραθαλάσσια ζώνη της Καβάλας.

Αυτά και άλλα πολλά θα τα φέρουμε στο τοπικό συμβούλιο και όχι μόνο. Η Χρύσα είναι ένα χωριό που ανήκει στον δήμο Ξάνθης, πληρώνουμε τα ίδια δημοτικά τέλη με όλους τους πολίτες και απαιτούμε σεβασμό και υλοποιήση κάποιων πράγματων που στερούμαστε άδικα.

Η ΠΑΣΤΑΛΙ. ΑΜΚΕ με έδρα την Παλαια Χρύσα στέκεται και θα σταθεί έμπρακτα σε κάθε δίκαιο αίτημα των κατοίκων του οικισμού για την επίλυση των όποιων προβλήματων και γιατί επιπλεον δρομολογείται κάτι…διαφορετικό και αλλιώτικο με επίκεντρο ΞΑΝΑ το πιο ονομαστό παραγωγικό μας καπνοτόπι, τη Χρύσα το αλλοτινό Κιρέτσιλερ.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα