Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ευρωεκλογές: Πολιτική εκδήλωση από τη Νέα Αριστερά στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Εισηγητικά εκ μέρους του προσωρινού συντονιστικού ο Ν. Καλιαμπάκας παρουσίασε το 11μελές προσωρινό συντονιστικό της Νέας  Αριστεράς Ξάνθης, που αναδείχθηκε στην τελευταία συνέλευση της οργάνωσης: 

1. Γερμαντζίδης Ηλίας
2. Καλιαμπάκας Γιώργος
3. Καλιαμπάκας Νίκος
4. Κελίδου Αναστασία
5. Κωτούλας Αντώνης
6. Μπουγιουκλού Χασάν
7. Μπατζακίδου Μαίρη
8. Σαμακωβίδης Δημήτρης
9. Σίσκου Αγγελική
10. Τσιφουτίδου Μαργαρίτα
11. Χονδρορίζος Σταμάτης

* Μέλη του Μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς από την Ξάνθη είναι
1. Αγοραστού Βασιλική
2. Γιαννακίδης Στάθης
3. Ζεϊμπέκ Χουσείν 

Αναλυτικά η τοποθέτηση της υποψήφιας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Αννέτας Τσελεπή

Καλησπέρα σας φίλοι και φίλες, σύντροφοι και συντρόφισσες, αγαπητοί και αγαπητές δημοσιογράφοι,

Σας ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα εδώ για να μας ακούσετε. Όπως γνωρίζετε αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου σε αυτή τη θέση μετά την πολύ τιμητική πρόταση που μου έγινε από τη Νέα Αριστερά.

Θα προσπαθήσω να προβλέψω κάποιες από τις πρώτες ερωτήσεις και να τις απαντήσω.

Γιατί με τη Νέα Αριστερά;

Αποφάσισα να κάνω το βήμα με τη Νέα Αριστερά γιατί θεωρώ ότι είναι η μόνη που εκφράζει αυτή τη στιγμή τον χώρο της προοδευτικής αριστεράς.

Τι σημαίνει προοδευτική αριστερά;

Η προοδευτική αριστερά για μένα είναι τρία πράγματα.

Ισότητα. Η ισότητα δεν σημαίνει να παίρνουμε όλοι και όλες το ίδιο.  Ισότητα σημαίνει να παίρνει ο καθένας και η καθεμιά όση βοήθεια χρειάζεται για να έχει τη δυνατότητα να φτάσει στο ίδιο σημείο με αυτούς που για κάποιο λόγο “ξεκίνησαν” προνομιούχοι. Είτε επειδή είχαν περιουσία, είτε επειδή είχαν ταλέντο, είτε επειδή δεν είχαν κάποια αναπηρία, είτε επειδή γεννήθηκαν σε συγκεκριμένο τόπο. Δηλαδή ισότητα είναι όποιος έτυχε να γεννηθεί στη Γερμανία (μία χώρα με ισχυρή οικονομία και μεγάλη δύναμη) να συνεισφέρει έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες και αυτοί/ες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα (μια χώρα με πιο αδύναμη οικονομία). Μόνο με την ισότητα με αυτή την έννοια μπορούμε να προοδεύσουμε σαν κοινωνία.

Πρόοδος. Πρόοδος για μένα είναι η διαρκής αναζήτηση της αλήθειας, η διαρκής αναθεώρηση των ιδεών, η διαρκής αμφισβήτηση των στερεοτύπων. Η πρόοδος των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της ιατρικής, της φιλοσοφίας, των πολιτικών επιστημών δεν θα είχε επιτευχθεί εαν κάποιοι άνθρωποι δεν ήταν ριζοσπάστες και δεν αμφισβητούσαν διαρκώς την μέχρι τότε γνωστή αλήθεια. Οι γυναίκες δεν θα ψήφιζαν σήμερα, δεν θα υπήρχε το ίντερνετ, δεν θα ξέραμε ότι η γή γυρίζει.

Δημοκρατία. Η πολιτική παράγεται μέσα από τα κινήματα και τη συμμετοχή. Ένας άνθρωπος μόνος του ή μια μικρή ομάδα ατόμων από την ελίτ δεν μπορεί να παράξει πολιτική για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να γνωρίζει όλα τα προβλήματα από όλες τις οπτικές γωνίες,  ούτε μπορεί να βρει τις λύσεις που απαιτούνται για την πρόοδο της κοινωνίας συνολικά ακόμα και αν έχει αυτή την πρόθεση. Άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός, η μηχανικός, η γιατρός άλλα ο εργαζόμενος, ο άνεργος, η συνταξιούχος κ.λπ. Οι λύσεις που θα προοδεύσουν την κοινωνία μας μπορούν να δοθούν μόνο μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και τη συμμετοχή και όχι από σωτήρες.

Γιατί στην Ευρώπη;

Οι ευρωεκλογές κατά την άποψή μου είναι πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία. Είναι η μοναδική στιγμή κατά την οποία μπορούμε όλοι και όλες να αποφασίσουμε συλλογικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει νόμους που μας επηρεάζουν και χαράσσει τη κατεύθυνση και την πολιτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νομοθεσία της ΕΕ εστιάζει σε σημαντικά θέματα όπως το περιβάλλον, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, τις κοινωνικές πολιτικές, τα δικαιώματα των καταναλωτών, την οικονομία, το κράτος δικαίου και πολλά άλλα.

Τα βασικά θέματα για τα οποία θα παλέψω αν εκλεγώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο είναι:

  1. Στέγη για όλους και όλες. Δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κατώτατος μισθός να μην εξασφαλίζει στέγη και καλή ποιότητα ζωής στην περιοχή της εργασίας.
  2. Κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, το σκάνδαλο των υποκλοπών και  τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων αλλά και δικλείδες ασφαλείας για να μην ξανασυμβούν.
  3. Δίκαιη πράσινη μετάβαση με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας. Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με θεσπισμένους όρους, σεβασμό προς το περιβάλλον και διάχυση του οφέλους από την πράσινη φθηνή ενέργεια σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
  4. Προστασία των ευάλωτων ομάδων και των χαμηλόμισθων από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια μέσω εξισορρόπησης κόστους ζωής – μισθών, πάταξης του αθέμιτου ανταγωνισμού και κατάργησης των μονοπωλίων και των καρτέλ.
  5. Διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας με δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία στην πράξη και χωρίς στίγμα, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
  6. Μείωση εξοπλιστικών δαπανών και αύξηση δημόσιων δαπανών για την ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας. Δημόσιες υποδομές οι οποίες θα συντηρούνται διαρκώς και δεν θα αφήνονται στην τύχη τους και θα συνεισφέρουν στην αύξηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της χώρας.
  7. Αφορολόγητο στο ύψος του ελάχιστου κόστους ζωής όπως κάθε φορά διαμορφώνεται και φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Ο καθένας και η καθεμία πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα και όχι με τεκμαρτούς τρόπους υπολογισμού επειδή “υποτίθεται” ότι δεν μπορεί να παταχθεί η φοροδιαφυγή.
  8. Διοχέτευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές και στους λιγότερο αναπτυγμένους τομείς της οικονομίας. Δημιουργία ευκαιριών για νέους επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες. Στήριξη των ανέργων, των ΑμεΑ, των μονογονεϊκών οικογενειών και όλων των ευάλωτων ομάδων.
  9. Προγράμματα επιμόρφωσης εργαζομένων και ανέργων για τα εργασιακά τους δικαιώματα (μισθοί, άδειες, επιδόματα, παροχές, καθήκοντα, εξοπλισμός, μέσα ατομικής προστασίας, υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία). Εργαλεία στη διάθεση των εργαζομένων που θα καθιστούν ασύμφορη την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τέλος και κλείνοντας, θεωρώ ότι με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς και ένα ακόμα πιο ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ σε κάθε επιθετική ενέργεια που διαταράσσει την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών.

Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα