Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων – ΑΜΘ λέει όχι στη συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α.

Κοινοποίηση

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων – ΑΜΘ και τα μέλη της, εκφράζουν μέσω του Προέδρου, την έντονη αντίθεσή τους αναφορικά με την συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. σε μία, ανά περιφέρεια, αλλά και παράλληλα δηλώνουν πως διαφωνούν και με την αντιπρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, για συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. ανά νομό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η θέση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πλέον ξεκάθαρη, αφού απορρίπτει και διαφωνεί απόλυτα με όποια κυβερνητική ή άλλη πρόταση, ενδεχομένως και την αντιπρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε., που αφορά την συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α., είτε σε νομαρχιακό, είτε σε περιφερειακό ή οποιοδήποτε άλλο επίπεδο».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο δήμαρχος Νέστου και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. – Α.Μ.Θ., Σάββας Μιχαηλίδης, σχετικά με το θέμα των συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α., μετά και την έκτακτη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (9/4) στην Κομοτηνή, παρουσία του προέδρου της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., Δημήτρη Μαραβέλια και του διευθυντή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., Ιωάννη Γούπιου.

«Η μόνη περίπτωση για αναγκαστική συνένωση των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν δημιουργεί νομικά και λειτουργικά προβλήματα σε ένα βαθμό προϋποθέτει τη συνένωση των δήμων…»

«Οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και σε όσους δήμους λειτουργούν, πέραν της διαχείρισης και της διασφάλισης του πόσιμου νερού που παρέχουν στις δημότες, επιτελούν και ένα κοινωνικό έργο. Είναι άγνωστο αυτό σε πολλούς συναδέλφους δημάρχους που δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α. ή δεν διαχειρίζεται ο δήμος τους, λόγω μεγέθους, απευθείας την παροχή νερού. Παρ’ όλα αυτά όμως κάνουν προτάσεις που θα εφαρμοστούν σε μας. Διασαφηνίζουμε προς όλους ότι η μόνη περίπτωση για την αναγκαστική συνένωση των δημοτικών επιχειρήσεων αυτών που δεν δημιουργεί νομικά και λειτουργικά προβλήματα σε ένα βαθμό προϋποθέτει τη συνένωση των δήμων. Με κανέναν άλλο τρόπο ή μοντέλο διαχείρισης δεν μπορεί να γίνει αναγκαστική συνένωση, η οποία θα αποφασίζει για το αναπτυξιακό πρόγραμμα, την τιμολογιακή πολιτική και τις προτεραιότητες των υπολοίπων», τόνισε σχετικά ο κ. Μιχαηλίδης.

«Αντί της αναμενόμενης κρατικής βοήθειας, οι Δ.Ε.Υ.Α. βρίσκονται μπροστά σε πρόθεση για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλο, το οποίο οδηγεί σε άμεσα αδιέξοδα…»

«Ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας πώς μπορεί να γίνει οικονομική ανάταξη, οικονομική εξυγίανση, αυτοτέλεια οικονομική των επιχειρήσεων αυτών. Με ποιες συντονισμένες ενέργειες, σε πόσο χρόνο, αρκεί να το θέλουν και να το νομοθετήσουν όλοι αυτοί που μπορούν να αποφασίσουν γι’ αυτό. Σε αυτήν την κατεύθυνση νομίζουμε ότι έπρεπε να κινηθεί και η πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε. Με την αντιπρόταση η μόνη διαφορά που κάνει είναι το μικρότερο σχήμα. Δεν είναι όμως θέμα μεγέθους. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι όλες αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν από την οικονομική κρίση δεν μετέφεραν τα βάρη αυτής της κρίσης στους δημότες, δεν αύξησαν τα τέλη στο νερό, όπως επίσης και της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης. Εκεί λοιπόν, αντί της αναμενόμενης κρατικής βοήθειας, οι Δ.Ε..Υ. Α. βρίσκονται μπροστά σε πρόθεση για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλο, το οποίο οδηγεί σε άμεσα αδιέξοδα», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο δήμαρχος Νέστου και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. – Α.Μ.Θ.

«Οι δημότες μας δεν πρόκειται να πουν με τη συναίνεσή μας το νερό νεράκι – Ζητάμε να παραμείνει το ισχύον καθεστώς των Δ.Ε.Υ.Α…»

«Στο ψήφισμα μας έχουμε καταλήξει ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Α.Μ.Θ. θα πρέπει να ξέρουν όλοι αυτοί οι αξιότιμοι κύριοι ότι δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει κανένα σχέδιο, με όποιο μανδύα κι αν έρχεται ή με όποια τυπική νομιμοποίηση, αφού εμείς οι δήμαρχοι έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε τους δήμους μας, όπως τους παραλάβαμε, χωρίς να υπαναχωρήσουμε και να παραχωρήσουμε κανένα δικαίωμα ή αρμοδιότητα. Οι δημότες μας δεν πρόκειται να πουν με τη συναίνεσή μας το νερό νεράκι. Ζητάμε να παραμείνει το ισχύον καθεστώς των Δ.Ε.Υ.Α., να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο σε όλη αυτή τη δημοτική περίοδο, στο οποίο θα συμβάλλει και η πολιτεία στην επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. και με την ανάλογη χρηματοδότηση και με κάλυψη του ενεργειακού κόστους, αφού είμαστε οι μόνες επιχειρήσεις που δεν πήραν οποιαδήποτε ανταπόδοση για το ενεργειακό κόστος. Φυσικά να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης με τους καθ’ ύλην αρμόδιους δήμους, που είναι μόνο οι δήμοι που διαθέτουν Δ.Ε.Υ.Α. μ’ ένα χρονοδιάγραμμα που θα λήγει σ’ αυτήν την θητεία και τότε θα δούμε όσοι δεν συμμετέχουν ή δεν προσαρμοστούν τι μέτρα μπορεί να ληφθούν. Δεν πάμε σε οριζόντια μέτρα, ώστε να πετύχουμε υποτίθεται οικονομία, γιατί αυτό είναι εντελώς λάθος τακτική μ’ όλες τις παρενέργειες που προείπα», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Σάββας Μιχαηλίδης.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα