Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν

Επιβεβαιώνεται από διεθνή ΜΜΕ η επίθεση στο Ιράν - Το CNN, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, μεταδίδει ότι στους στόχους δεν περιλαμβάνονται πυρηνικές εγκαταστάσεις - Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι δέχθηκε πλήγμα από πύραυλο.

Κοινοποίηση

Το Ισραήλ προχώρησε σε πλήγμα αντιποίνων στο Ιράν, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Προηγήθηκε ενημέρωση των ΗΠΑ σχετικά με την επιχείρηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως ακούστηκαν «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αναφέροντας, όπως και το πρακτορείο ειδήσεων FARS νωρίτερα, πως η αιτία τους δεν είναι γνωστή.

Εχουν μεταδοθεί και εικόνες με εκρήξεις κοντά στην ομώνυμη πόλη της επαρχίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, καταστράφηκαν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετά την ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας της χώρας.

Το Ισφαχάν φιλοξενεί αεροπορική βάση και αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για πλήγμα, ενώ τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας είναι ασφαλείς.

Εν τω μεταξύ, αρκετές πτήσεις έχουν εκτραπεί γύρω από τον εναέριο χώρο του Ιράν. Ο στρατός του Ισραήλ και το Πεντάγωνο έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσουν.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν, και ότι στους στόχους δεν περιλαμβάνονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι «απόλυτα ασφαλείς», διαβεβαίωσε και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για βομβαρδισμό εγκατάστασης στο Ιράν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση με πάνω από 350 πυραύλους και drones στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Αρκετά drones «καταρρίφθηκαν» από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες, όμως, τουλάχιστον «μέχρι στιγμής», δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους, διαβεβαίωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος.

«Ως αυτή την ώρα, δεν έχει γίνει αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό στην Ισφαχάν ή σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο Χουσέιν Νταλιριάν μέσω X, αντικρούοντας τις πληροφορίες των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων για επίθεση του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα