Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Επιστροφές ΦΠΑ εξπρές – Λευκή λίστα επιχειρήσεων

Κοινοποίηση

Τα ηλεκτρονικά βιβλία, ο εκσυγχρονισμός γενικά της φορολογικής διοίκησης, αλλά και η χρυσή λίστα έχει αυξήσει τον ρυθμό επιστροφών ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος. Τα τελευταία στοιχεία (Ιανουάριος 2024) δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώνονται σε 448 εκ ευρώ, δηλαδή περίπου 110 εκατ. ευρώ λιγότερες από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μάλιστα από το ποσό αυτό οι εκκρεμείς επιστροφές άνω των 90 ημερών ανέρχονται σε 85 εκατ. ευρώ, ενώ για 220 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να γίνει η επιστροφή καθώς είτε δεν βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να εισπράξουν τα ποσά τους αναλογούν, είτε υπάρχουν διάφορα άλλα προβλήματα

Σύμφωνα με το capital.gr, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για τη φετινή χρονιά, μεταξύ ελεγκτικών στόχων και εισπρακτικών μεθόδων, υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφές ΦΠΑ με ταχύτατες διαδικασίες με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάντως από τη φορολογική διοίκηση στόχος είναι να μηδενισθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών και όλες οι επιστροφές να γίνονται ταχύτερα και αυτοματοποιημένα. Το νέο σχέδιο της εφορίας προβλέπει επιστροφές ΦΠΑ χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών.

Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προβλέπει αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ, με περιορισμό της ανθρώπινης παρέμβασης, μέσω ψηφιακών συναλλαγών με στόχο να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ. Η μεταρρύθμιση όπως τονίζεται πρέπει να είναι σύμφωνη με την οδηγία σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ (οδηγία 2008/9/ΕΚ του Συμβουλίου). Ειδικότερα το νέο πλαίσιο εστιάζει στα εξής:

  • Στην επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που σήμερα παρουσιάζουν συχνά σημαντικές καθυστερήσεις.
  • Στην αντιμετώπιση της απάτης που σχετίζεται με τις επιστροφές ΦΠΑ, στηριζόμενοι σε αρχές ανάλυσης κινδύνου.
  • Στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
  • Στην επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο, στο 97% των αιτήσεων.
  • Στην υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και την αύξηση της διαφάνειας.

Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να επιστραφούν φόροι 6,588 δισ ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της

-Διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.

-Αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση.

-Αξιοποίηση Χρυσής Λίστας δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ

-Επέκταση της ψηφιοποίησης του κυκλώματος επιστροφών φόρου – Διαλειτουργικότητα με ΕΦΚΑ / ΗΔΙΚΑ.

-Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας

Ποιοι μπαίνουν στη χρυσή λίστα

Στη “χρυσή λίστα” θα ενταχθούν με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Συγκεκριμένα στη λίστα θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που

α) Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

β) Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

γ) Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα