Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Μεγάλη Πέμπτη στην ΕΡΤ με την Ακολουθία των Παθών και το θεατρικό δρώμενο «Χριστός Πάσχων»

Κοινοποίηση

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα, και η ΕΡΤ θα σας κρατάει συντροφιά με ένα πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικά ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου, καθώς και συναυλίες κλασικής και βυζαντινής μουσικής, αλλά και εκπομπές με γαστρονομικές προτάσεις στο πνεύμα των ημερών.

ΕΡΤ1

Στις 14:00, ο Ανδρέας Λαγός υποδέχεται στην κουζίνα της «ΠΟΠ Μαγειρικής» την αγαπημένη ηθοποιό, σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Κάρμεν Ρουγγέρη. Μαζί μαγειρεύουν ένα γευστικότατο μπριάμ με φασολάκιααγκινάρες και αρακά, αλλά και ένα διαφορετικό λαχταριστό ψωμί με ελιές, λιαστή ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά.

Στις 20:10, η Μάγια Τσόκλη περνάει «Μία μέρα στη Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών». Στο βάθος της χαράδρας του Μενοικίου Όρους, βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών, όπου στέκει, οκτώ αιώνες τώρα, ένα μνημείο εκπληκτικής ομορφιάς της βυζαντινής τέχνης. Μια μικρή οχυρωμένη πολιτεία, αποτέλεσμα απέραντης πίστης, διαδοχικών προσθηκών, λεηλασιών, ανακαινίσεων, καταστροφών, επεμβάσεων, ανθρώπινου μόχθου…

Στις 22:45, μεταδίδεται το βιογραφικό ιστορικό δράμα «Παύλος, ο Απόστολος του Χριστού» (Paul, Apostle of Christ), σε σκηνοθεσία Άντριου Χάιατ με τους Τζιμ Καβίζελ, Τζέιμς Φόκνερ, Ολιβιέ Μαρτίνεζ, Τζοάν Γουόλεϊ κ.ά. Υπόθεση: Ρώμη, 67 μ.Χ. Ο Λουκάς, ως φίλος και γιατρός, ρισκάρει τη ζωή του όταν επιχειρεί να μπει στην πόλη της Ρώμης για να επισκεφθεί τον Παύλο, ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος στο πιο σκοτεινό και ζοφερό κελί της φυλακής του Νέρωνα. Οι δύο άνδρες παλεύουν ενάντια σε έναν αποφασισμένο αυτοκράτορα και τις αδυναμίες του ανθρώπινου πνεύματος, προκειμένου να ζήσουν το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού και να διαδώσουν το μήνυμά τους στον κόσμο.

Η ταινία θα μεταδοθεί σε επανάληψη τη Μεγάλη Παρασκευή στις 10:00 το πρωί.

ΕΡΤ2

Στις 19:00, μεταδίδεται η Ακολουθία των Αγίων Παθών, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Στις 23:30, μεταδίδεται το βυζαντινό θεατρικό δρώμενο «Χριστός Πάσχων».

ΕΡΤ3

Στις 22:00, μεταδίδεται σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση η ταινία της εμβληματικής παράστασης «Human Requiem in Eleusis» της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μιας εξαιρετικής παραγωγής, η οποία αποτυπώθηκε σε φιλμ από τον σκηνοθέτη Στεφάν Ταλνώ και σχεδιάστηκε ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από τον Γιόχεν Ζάντιγκ, σε χορογραφία της Σάσα Βαλτς. Η υπερβατική μουσική και χορογραφική δημιουργία «Human Requiem in Eleusis» έχει ως στόχο να αφυπνίσει το πνεύμα του τόπου. Bασίζεται στο «Γερμανικό ρέκβιεμ» («Ein Deutsches Requiem») του Γιοχάνες Μπραμς.

Τα χορωδιακά μέρη ερμηνεύει, υπό τη διεύθυνση του Χάις Λέναρς, η Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, ένα από τα καλύτερα πολυφωνικά σύνολα διεθνώς, με κάθε μέλος της να γεμίζει τον χώρο με τη φωνή του ως σολίστ. Λαμβάνουν μέρος η σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν, ο βαρύτονος Μπέντζαμιν Απλ, οι πιανίστες Άνγκελα Γκάσσενχουμπερ και Φίλιπ Μάγερς καθώς και σολίστ της Ομάδας Χορού Sasha Waltz & Guests. Στο «Human Requiem in Eleusis», το αρχαίο ιερό της Ελευσίνας μεταμορφώνεται σε ανοιχτό δημόσιο χώρο συλλογικής κάθαρσης, όπου το κείμενο και το σώμα, ο χώρος και ο ήχος διαμορφώνουν ένα ενιαίο έργο τέχνης.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα