Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Συστάσεις της Πυροσβεστικής Ξάνθης

Κοινοποίηση

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών, η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης υπογραμμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκινάει επίσημα 1η Μαΐου, και διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με:

– τις απαγορευτικές ή/και επιτρεπόμενες υπό ορισμένους όρους και προϋποθέσεις ενέργειες, δραστηριότητες και εργασίες στη φύση,

– τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας,

– την κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς,

Καθώς και για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία.

Επιπλέον, καλούνται να παρακολουθούν σχετικές ανακοινώσεις για τις δασικές πυρκαγιές στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fireservice.gr.

Επιπλέον, να αναζητήσουν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Γνωστοποιείται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι-περιπολίες προς αποφυγή της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των προβλεπόμενων στη νέα Πυροσβεστική Διάταξη.

Τονίζεται ότι η μη τήρηση των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην ανωτέρω Πυροσβεστική Διάταξη επιβάλλει υψηλά διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νέα Πυροσβεστική Διάταξη. Επιπλέον, προβλέπονται βαριές ποινές κυρώσεις σύμφωνα με το νέο ποινικό κώδικα.

Υπογραμμίζεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, για τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Αν δείτε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε

– το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

– την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

– το είδος της βλάστησης που καίγεται

Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι υποχρέωση όλων μας!

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα