Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Υπερασπιζόμαστε το δάσος, υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας

Κοινοποίηση

Η ενημέρωση της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης για τη διενέργεια σεμιναρίου πυροπροστασίας ενόψει των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2024, αποτελεί μια ενθαρρυντική απόφαση της διοίκησης του Δήμου και προάγει προς τη θετική κατεύθυνση τον διάλογο Πόλης, φορέων και πολιτών.

Το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, διοργανώνοντας τον περασμένο Αύγουστο την 1η Θεματική Συνάντηση της πλατφόρμας Ανοιχτού Διαλόγου στην Ξάνθη, με θέμα «Η συμμετοχή στον πολιτισμό, γεννά ευθύνες», έθεσε εγκαίρως και επί τάπητος το πρόβλημα, αφουγκραζόμενο και τις διαρκείς δημόσιες εκκλήσεις του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Πόλης. Οι περσινές πολυήμερες πυρκαγιές στην περιφέρειά μας, δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό, ιδιαίτερα όταν οι προειδοποιήσεις των κλιματολόγων και λοιπών ειδικών επιστημόνων μόνο καθησυχαστικές δεν είναι. Στις προτάσεις της συνάντησης, οι οποίες συγκεντρώθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν στη σχετική ηλεκτρονική έκθεση, συμπεριλαμβάνονταν και η ανάγκη της δημόσιας εκπαίδευσης των πολιτών.

Πέραν της συνάντησης, είχε επισημανθεί στο πλαίσιο σχετικής ραδιοφωνικής συνέντευξης η αναγκαιότητα ενεργοποίησης τόσο των πολυάριθμων πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας, όσο και των εργατικών σωματείων, για τον καθαρισμό και την πυροπροστασία του περιαστικού δάσους. Επίσης, εκ μέρους του προγράμματος, η κ. Μαρία Πετρά, παρακολούθησε μέρος της δημόσιας διαβούλευσης την οποία είχε πραγματοποιήσει στις αρχές του τρέχοντος έτους το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με θέμα την αποκατάσταση του πυρόπληκτου Έβρου και με συμμετέχοντες φορείς και πολίτες της περιφέρειας ΑΜΘ.

Επιπροσθέτως, τον Απρίλιο, η κ. Πετρά, και ως εκπρόσωπος της «ΠΑΣΤΑΛΙ ΑΜΚΕ», συμμετείχε μαζί με κατοίκους της Παλαιάς Χρύσας και της Παλιάς Πόλης σε συνάντηση του Τοπικού Συμβουλίου Ξάνθης, με θέμα, μεταξύ άλλων, τα μέτρα πυροπροστασίας. Τέλος, την προηγούμενη Τετάρτη, στη συνάντηση την οποία διοργάνωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Ιωάννης Τσάπαλης, επισημάνθηκε εκ νέου η αναγκαιότητα των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας και η συγκρότηση εθελοντικών ομάδων.

Πρέπει να τονιστεί πως στο πλαίσιο της 1η Θεματικής Συνάντησης είχαν καταθέσει με ελευθερία και ισότητα τις απόψεις τους και αρκετοί υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ ο τότε υποψήφιος και νυν Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Στράτος Κοντός, είχε διαβεβαιώσει τους συμμετέχοντες πως επικροτεί τον δημόσιο διάλογο για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της ζωής των πολιτών, καθώς και την προστασία των περιουσιών και του περιβάλλοντος.

Συγχαίρουμε τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Μιχάλη Τσέπελη, για την απόφαση να απαντήσει θετικά στην αγωνία πολιτών και φορέων και είμαστε βέβαιοι για τη μαζική ανταπόκριση. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο χρόνος διεξαγωγής της 2ης Θεματικής Συνάντησης της πλατφόρμας Ανοιχτού Διαλόγου. Το ενδιαφέρον για τα κοινά και την πόλη, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε προεκλογικές περιόδους αλλά να είναι διαρκές.

Υπερασπιζόμαστε το δάσος, υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα