Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τον Έβρο

Κοινοποίηση

Άγρια κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων για όσα εκτυλίχθηκαν στον Έβρο και τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η Ελλάδα.

Στο «κόκκινο» ανέβηκε, τις τελευταίες 48 ώρες, το θερμόμετρο στις σχέσεις Ελλάδα – Τουρκίας λόγω Έβρου προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις και στα πολιτικά κόμματα.

Αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή Μελισσοκομείο που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Έβρου όπου μπήκε η Τουρκική στρατοχωροφυλακή και παρέμεινε για αρκετές ημέρες σε τμήμα του ελληνικού εδάφους. Η συγκεκριμένη περιοχή σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Διαχάραξης των Ε/Τ Συνόρων της 23 Νοεμβρίου 1926 ανήκει στην Ελλάδα και δεν επρόκειτο για καμία αμφισβητούμενη περιοχή αλλά για ξεκάθαρο ελληνικό έδαφος. Την χειμερινή περίοδο το συγκεκριμένο σημείο γεμίζει από τα νερά του Έβρου, ενώ το καλοκαίρι παρουσιάζει μια λασπώδη μορφή καθώς ο ποταμός υποχωρεί. Και εκεί οι Τούρκοι φαίνεται πως πάτησαν πόδι με το Τουρκικό ΥΠΕΞ το βράδυ του Σαββάτου να ζητά σύγκλιση της επιτροπής για τον επανακαθορισμό των συνόρων και να δηλώνει ευθαρσώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα σύνορα κάτι που αποτράπηκε και πως «κανένα τετελεσμένο δεν θα γίνει ανεκτό».

Ακολούθησε, πάντως η απάντηση της Ελλάδας με διπλωματικές πηγές να τονίζουν ότι «η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είχε ξεσπάσει βαθιά εσωτερική κόντρα.  Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για fake news λέγοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία ξένη δύναμη επί ελληνικού εδάφους, ενώ λίγες ώρες πριν με εντολή του στείλαμε διάβημα προς την Τουρκία. Συγκεκριμένα το διάβημα απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία και οι διπλωματικές πηγές ενημέρωναν ότι έχει προκύψει ζήτημα σε σημείο του νοτίου Εβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Ωστόσο, εξ αρχής η στάση του ΥΠΕΞ και του ΥΕΘΑ ήταν στην γραμμή της πλήρης υποβάθμισης του θέματος. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μάλιστα μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην ΕΡΑ έκανε λόγο για ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, «εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού» σημειώντας ότι πρόκειται «για λίγες δεκάδες μέτρα, θέμα το οποίο θα επιλυθεί».

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Όλα αυτά έγιναν την ώρα που στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα δημοσιεύματα διαδέχονταν το ένα το άλλο και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει διευκρινίσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ ακόμη και φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες/λογαριασμοί στα social media στόχευσαν προς τον κ. Δένδια.

Ειδικότερα, με την τελευταία ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «κατανοούμε τον εκνευρισμό του κ. Δένδια που σήμερα είδε μηχανισμούς του ίδιου του κόμματός του να τον καταγγέλλουν δημοσίως», προσθέτοντας ότι η ΝΔ «θερίζει πλέον τις θύελλες που έσπειρε με την ανεύθυνη στάση της στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

«Ωστόσο», όπως συμπλήρωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «καλό θα ήταν να μην επιτίθεται στην αντιπολίτευση για να ξεσπάσει», καθώς «όταν η πραγματικότητα σε διαψεύδει, δεν τα βάζεις με τη πραγματικότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε επίσης ότι «επειδή η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια της χώρας είναι πολύ σημαντικότερα ζητήματα από τις εσωκομματικές αντιδικίες της ΝΔ, περιμένουμε ακόμη τις δέουσες απαντήσεις και εξηγήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέσαμε και που δεν αφορούν μόνο τον ΥΠΕΞ, αλλά λόγω της κρισιμότητας τους τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε:
«1. Εάν δεν υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες όπως λέει το ΥΠΑΜ γιατί πραγματοποιήθηκε διάβημα από το ΥΠΕΞ;
2. Εάν δεν υπήρξε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας, γιατί στη συνέντευξη του ο κ. Δένδιας έλεγε ότι “δεν θα προκαλέσουμε ένταση για λίγες δεκάδες μέτρα”;
3. Υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις αποχώρησαν οι Έλληνες και οι Τούρκοι στρατιώτες από την περιοχή;».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι «η επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές: Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;»

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμιζε πως «αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, ‘να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή’, αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη».

Προσθέτει ότι «οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες “πραγματοποίησαν μετρήσεις” εντός ελληνικού εδάφους». «Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση», σχολίασε.

Επίθεση από ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών.

«Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση “για πόσες δεκάδες μέτρα” υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην δήλωση του και υπογράμμισε: «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Επίθεση υπήρξε και από το ΜέΡΑ 25 και συγκεκριμένα τον Μιχάλη Κριθαρίδη

Όπως ανέφερε «η κυβέρνηση αφού βάφτισε “εισβολή” την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη στέλνοντας στρατό-αστυνομία να υψώσουν φράχτες, υποδεχόμενη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και συνοδεύοντας μέχρι και την ΠτΔ το Πάσχα, τώρα με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο».

Και συμπληρώνει: «Ο κ. Δένδιας προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες “δεκάδες μέτρα” και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις, στη συνέχεια προσπάθησε να φιμώσει και τον τύπο για το ζήτημα “δεν αξίζει ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα”, ενώ τέλος μετά από προφανή κυβίστηση το Υπουργείο προέβη σε διάβημα!. Είναι βλέπετε και η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης όπως ακριβώς και η οικονομική, πυγμή έναντι των αδυνάμων, υποχωρητικότητα έναντι των ισχυρών, στο ίδιο έργο θεατές».

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα