Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αθώος ο πρώην πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου «Γέφυρα» για τον σταθμό στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Τον πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «Γέφυρα» Σταύρο Μπούζη αθώωσε την Πέμπτη το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης κατά την εκδίκαση της υπόθεσης για την λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού του συλλόγου με την επωνυμία “Underground”, που εξέπεμπε εντός του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Πανεπιστημίου χωρίς άδεια.
Ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «Γέφυρα» Σταύρος Μπούζης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής εξέφρασε την ικανοποίησή του, που μετά από τρία χρόνια η υπόθεση είχε θετική κατάληξη για τον ίδιο αλλά και τον σύλλογο που είναι από τους πιο δραστήριους συλλόγους της περιοχής . 
Τόνισε ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός “Underground” λειτουργούσε βασιζόμενος στην εθελοντική δράση των μελών του, στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισοτιμίας χωρίς να εξυπηρετεί οικονομικά, πολιτικά και εμπορικά συμφέροντα, καθώς δεν συντηρούνταν από εξωτερικούς φορείς, όπως χορηγίες και διαφημίσεις, αλλά ούτε και από πανεπιστημιακά κονδύλια, παρά μόνο από συλλογικές δράσεις των μελών του, χωρίς προσωπικό όφελος. 
Επισήμανε επίσης ότι η Ραδιοφωνική ομάδα, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους ,διεκδικούσε την επίσημη άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού με την ευρύτερη στήριξη 1.266 φοιτητών, του Συλλόγου Οικοτρόφων και του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης. Συν τοις άλλοις, το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα η Πρυτανεία, μετά από σειρά συζητήσεων και συνεδριάσεων δεσμεύθηκαν στη Σύγκλητο της 11ης Απριλίου 2006 για την έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών απόκτησης της σχετικής άδειας, χωρίς όμως η νομιμοποίηση να πραγματοποιηθεί ποτέ λόγω μη λειτουργίας της Φοιτητικής Λέσχης του ΔΠΘ. Μετά από επτάμιση χρόνια αναμονής για αδειοδότηση, στις 8 Αυγούστου 2013 ήρθε η επέμβαση της ΕΕΤΤ και η κατάσχεση του εξοπλισμού.
Ο Σταύρος Μπούζης, κλείνοντας, σημείωσε ωστόσο ότι ο αγώνας τους δεν τελειώνει εδώ, έχουν στείλει στο αρμόδιο υπουργείο όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την νόμιμη λειτουργία του φοιτητικού ραδιοσταθμού, έχουν γίνει επαφές με όλους τους τοπικούς βουλευτές, υπάρχει η στήριξη της τοπικής κοινωνίας, όπως φάνηκε και στο δικαστήριο, πιέζουν και ελπίζουν να γίνει η νομιμοποίηση των φοιτητικών ραδιοφωνικών σταθμών, που πλέον στην Ελλάδα ο αριθμός τους φτάνει σε 15 σταθμούς. Σημείωσε επίσης ότι γίνονται διεργασίες πανελλήνιου συντονισμού των υπό λειτουργία φοιτητικών ραδιοσταθμών και αναμένεται σύντομα να ενταχτούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φοιτητικών Ραδιοσταθμών και εξετάζουν με πολύ προσοχή αυτήν την περίοδο το νομικό πλαίσιο λειτουργιάς φοιτητικών ραδιοσταθμών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος η Γέφυρα, για την εκδίκαση της υπόθεσης με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της αναφέρει:
Σήμερα είχαμε μια πρώτη και σημαντική δικαίωση για τον Underground Radio και τη φοιτητική ραδιοφωνία. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος μέχρι την πλήρη δικαίωση των στόχων μας. Ήρθε η ώρα να κατοχυρωθεί και να νομοθετηθεί η λειτουργία αυτοοργανωμένων φοιτητικών ραδιοφωνικών σταθμών υπό ένα σωστό καθεστώς πέρα από εμπορευματικοποίηση και διαφημίσεις. Μαζί με άλλους ραδιοφωνικούς της χώρας μας θα το παλέψουμε μαζί και ελπίζουμε στα καλύτερα. Ευχαριστούμε όσους μας στήριξαν σε αυτή την ιστορία. Υπήρξαν ευτυχώς άνθρωποι της τοπικής μας κοινωνίας που στάθηκαν δίπλα από την πρώτη στιγμή. Ευχαριστούμε το Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης, καθώς και άλλες ραδιοφωνικές ομάδες ανά την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που έδειξαν στον αγώνα μας. Τα άλλα στο μέλλον

Η δικογραφία σχηματίστηκε στις 8 Αυγούστου 2013, όταν έγινε έφοδος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με την Εισαγγελία και την Ασφάλεια Ξάνθης στην Πανεπιστημιούπολη, όπου και συνελήφθη ο αρχικά κατηγορούμενος πρώην πρόεδρος του Συλλόγου που είχε τα κλειδιά και άνοιξε, ενώ κατασχέθηκε ο εξοπλισμός. Ακολούθησε δικαστήριο στις 13 Σεπτεμβρίου 2013, όπου ο εν λόγω φοιτητής αθωώθηκε, αλλά οι κατηγορίες πέρασαν στον τότε πρόεδρο, Σταύρο Μπούζη, ο οποίος στις 30 Ιανουαρίου 2015 καταδικάστηκε ερήμην του σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή.

Μετά την ερήμην καταδίκη του πρώην προέδρου του Συλλόγου, Σταύρου Μπούζη, τον Ιανουάριο, είχε οριστεί δικάσιμος για την έφεσή του την Τρίτη 21 Ιουνίου. Η υπόθεση εκδικάστηκε τελικά χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης. Πλήθος φοιτητών βρέθηκε στον χώρο του Δικαστικού Μεγάρου τόσο στις 21 Ιουνίου, όσο και στις 23 Ιουνίου, παρότι οι φοιτητές βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο. Η διαδικασία της εκδίκασης δεν ξεκίνησε με της καλύτερες προϋποθέσεις, λόγω ενός ανεξήγητου και αδικαιολόγητου εκνευρισμού από την πλευρά του προέδρου του δικαστηρίου για τους πέντε μάρτυρες υπεράσπισης που δεν ήθελε να εξετασθούν, παρόλο που ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί ερήμην σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή, χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος για την μη παρουσία του στο πρωτόδικο δικαστήριο, επειδή το έγγραφο κλήτευσης δεν έφτασε ποτέ σε αυτόν ,όπως αργότερα σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. 

Για αυτό τον λόγο υπήρχε μια αναταραχή ,στην αρχή ανέβηκαν οι τόνοι ευτυχώς για λίγο και με την ψύχραιμη αλλά δυναμική παρέμβαση του συνηγόρου υπεράσπισης Κώστα Γούναρη από το δικηγορικό σύλλογο Ξάνθης έπεσαν οι τόνοι και πραγματοποιήθηκε ομαλά η εκδίκαση της υπόθεσης. Το επίδικο αντικείμενο αφορούσε την παραβίαση της σχετικής διάταξης του νόμου 1730/1987 αναφορικά με την εγκατάσταση σταθμού εκπομπής ραδιοσήματος και κατασκευής κεραίας χωρίς άδεια. Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες ο Αντιπρύτανης Νίκος Αγγελούσης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Τσαγκαράκης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος της «Γέφυρας» το 1994. Οι υπόλοιποι τρεις μάρτυρες δεν κλήθηκαν από το δικαστήριο να καταθέσουν.

Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του κατηγορουμένου, επικαλούμενη νομική πλάνη, κάτι που αποτέλεσε και την απόφαση του δικαστηρίου. Η γραμμή υπεράσπισης, που έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο, εδράστηκε στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος βρήκε τον σταθμό να λειτουργεί με αυτό το καθεστώς όταν ανέλαβε πρόεδρος για έξι μήνες και θεώρησε ότι δεν ήταν αναγκαία η έκδοση άδειας, καθώς ο σταθμός ήταν μικρής εμβέλειας, χωρίς εμπορική δραστηριότητα και πλήρες πρόγραμμα, ενώ εξέπεμπε από χώρους που παραχωρήθηκαν από το Πανεπιστήμιο. Η απόφαση έγινε δεκτή με διπλή ικανοποίηση, επειδή το δικαστήριο αποφάσισε και την επιστροφή των κατασχεθέντων μηχανημάτων στον Σύλλογο μόλις εκδοθεί η απόφαση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα επαναλειτουργίας του σταθμού.
ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα