Header Ads

kotakkis

Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από την πυρκαγιά στη Θάσο


ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «άμεσα, τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την κατάσβεση, θα έρθει ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) για να καταγράψει από ψηλά και να χαρτογραφήσει τις πληγείσες περι

Αμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά στη Θάσο, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ. Για τους ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν από τη φωτιά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καλύψει τις ζημιές για επανακατασκευή οικιών σε ποσοστό 80% και πως το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Θάσο, συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς, στον Πρίνο, στην οποία έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Καρατζιάς, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης, Τάκης Εμμανουηλίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θα προβεί άμεσα στην εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ενώ θα έχει επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας για να διερευνηθεί η δυνατότητα άμεσης μετάβασης κλιμακίου του Μηχανικού του Στρατού στο νησί προκειμένου να εξετάσει τι μπορεί να γίνει άμεσα με τις βροχοπτώσεις. Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι αυτό της γρήγορης αναδάσωσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «άμεσα, τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την κατάσβεση, θα έρθει ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) για να καταγράψει από ψηλά και να χαρτογραφήσει τις πληγείσες περιοχές, θα έχουμε άμεση καταγραφή με κλιμάκια του δήμου, της περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών των ζημιών -κυρίως των ζημιών σε υλικοτεχνικές υποδομές, σπίτια, αγροτικές ζημιές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι «η Θάσος παραμένει στολίδι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι μεγάλη η καταστροφή μεν, αλλά η Θάσος έχει τεράστια αποθέματα πρασίνου και θα παραμείνει ένα πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός».

Στο μέτωπο της φωτιάς, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έκανε λόγο για μια ελεγχόμενη κατάσταση. Διευκρίνισε ωστόσο πως «είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις όταν υπάρχουν φωτιές τέτοιου μεγέθους και πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι».

Αναφορικά με το μέγεθος της καταστροφής, ο δήμαρχος ανέφερε ότι αποτίμηση θα γίνει εφόσον σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς. Ήδη πάντως στο ορεινό τμήμα της Θάσου έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί σπίτια στο Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ