Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Φωτιά στο τέμενος: Δεν προκλήθηκε από αναζωπύρωση σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Κοινοποίηση

Την πρόθεση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να σταθεί αρωγός στην ανακατασκευή του τεμένους Βαγιαζήτ, μέσω του ΕΣΠΑ, “προκειμένου να αναδειχθεί αυτό το ιστορικό μνημείο”, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, λίγες ώρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο μνημείο, στο κέντρο του Διδυμοτείχου, κάνοντας λόγο για ένα πολύ λυπηρό και τραγικό περιστατικό.
Νωρίτερα, τη διαβεβαίωση ότι το τέμενος Βαγιαζήτ είναι ένα μνημείο που αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού, είναι ειλημμένη απόφαση η αποκατάστασή του και θα γίνει, εξέφρασε η γγ του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία μετέβη στο Διδυμότειχο, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημίας. ” …Έχουμε όλα τα στοιχεία για να μπορέσουμε να το αποκαταστήσουμε πλήρως και να το παραδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, βεβαίως με κάποια τροποποίηση μετά από ότι συνέβη… Θα αποκατασταθεί, είναι αποφασισμένο το υπουργείο, αποτελεί προτεραιότητα και αυτό θα γίνει”, δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Τι λέει η Πυροσβεστική
Για την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς μίλησε ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αρχιπύραρχος Ναθαναήλ Ρήγας, σύμφωνα με τον οποίο επιχείρησαν συνολικά 54 πυροσβέστες και 16 πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρα από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τρία ειδικά οχήματα, προκειμένου να είναι εφικτή η επέμβαση από το επάνω μέρος του κτιρίου. Επίσης, στην κατάσβεση συμμετείχαν μεγάλη αστυνομική δύναμη και ο στρατός. “Καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά στον χώρο του κτιρίου, να μην επεκταθεί, διότι οι φλόγες ήταν τεράστιες και υπήρχε άμεσος κίνδυνος, γι’ αυτό και η αστυνομία εκκένωσε προληπτικά τα γύρω κτίρια και σπίτια”, περιγράφει ο κ. Ρήγας, σημειώνοντας πως ήδη διενεργείται προανάκριση, υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Ορεστιάδας, για τα αίτια της πυρκαγιάς.
Σε μία πρώτη αποτίμηση της ζημιάς, ο κ. Ρήγας αναφέρει πως έχουν καταστραφεί η ξύλινη στέγη και το εσωτερικό, ενώ έχει αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό και η υπερκατασκευή που είχε γίνει για την προστασία του κτιρίου στο πλαίσιο των εργασιών αναστήλωσής του. Τέλος, ο κ. Ρήγας αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η εν λόγω πυρκαγιά να συνδέεται με το περιστατικό κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο τέμενος χθες το μεσημέρι. Όπως τόνισε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε από τους εργαζόμενους στον χώρο, καθώς υπήρξε κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς από τις εργασίες που γίνονταν στο τέμενος.
Κατά την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε πως τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί την είχαν ήδη σβήσει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέμειναν στον χώρο και τις επόμενες 2-3 ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε δεν υπήρχε καμία ένδειξη ανησυχίας. Ωστόσο και για το συγκεκριμένο περιστατικό γίνεται προανάκριση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα