Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μια Δεύτερη Ευκαιρία στα ορεινά της Ξάνθης

Κοινοποίηση



Έντεκα χρόνια η κα Κατερίνα Γεροστεργίου, η περιφερειακή σύμβουλος Αν.Μ.Θράκης, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία -Αλληλεγγύη» υπηρετεί στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Η εμπειρία της, όπως λέει, από την πρώτη στιγμή ήταν συγκλονιστική.

«Η Ιδιαιτερότητα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ότι δίνουν πραγματικά μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να πάρουν το απολυτήριο του Γυμνασίου κι αυτό σημαίνει ότι μπορούν, αν το επιθυμούν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους.» Σύμφωνα με την κα Γεροστεργίου δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που συνεχίζουν στο νυχτερινό ΕΠΑΛ δίνοντας εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στα ορεινά της Ξάνθης, δηλαδή στη Μύκη, στον Κένταυρο, και μέχρι πέρσι στην Μάνταινα, όπου η ίδια είχε την ευκαιρία να διδάξει. «Πραγματικά το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δίνει την ευκαιρία σ’ αυτές τις γυναίκες να ανοίξουν τα φτερά τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αποτελέσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ένα παράθυρο προς τον έξω κόσμο» δηλώνει.

Παρατηρεί πως εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο τις μαθήτριές της είναι να μάθουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ανδρών που κατοικούν σ’ αυτά τα χωριά είναι οικονομικοί μετανάστες σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, επομένως οι γυναίκες που έχουν μείνει πίσω, έχουν επωμιστεί όλα τα βάρη της οικογένειας. «Θα πρέπει να πάνε αυτές να ασχοληθούν με όλα τα θέματα της οικογένειας που σημαίνει ότι περιλαμβάνονται και γραφειοκρατικά θέματα για τα οποία είναι απαραίτητο να γνωρίζουν καλύτερα την Ελληνική γλώσσα. Άρα, ένα βασικό στοιχείο που τις ενδιαφέρει είναι να μάθουν καλύτερα την Ελληνική, ένα δεύτερο στοιχείο πολύ σημαντικό είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γυμνασίου το οποίο ανοίγει την πόρτα για εργασία γιατί είναι απαραίτητο το απολυτήριο για να εργαστεί κάποιος. Δίνει την δυνατότητα σ’ αυτές τις γυναίκες να ενταχθούν στην εργασία. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, θέλουν να μάθουν για τα δικαιώματά τους, αλλά και για τη θέση τους ως πολίτες αυτής της χώρας.»

Διδάσκονται μαθηματικά, φυσική και αισθητική αγωγή. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι η παρουσία στο ΣΔΕ συμβούλου ψυχολόγου και συμβούλου σταδιοδρομίας. «Είναι σημαντικό βοήθημα για τις γυναίκες στα ορεινά της Ξάνθης, κάτι που είναι απαραίτητο να υπάρχει και στα υπόλοιπα σχολεία που δραστηριοποιούνται σε μεγαλύτερες περιοχές.» δηλώνει η κα Γεροστεργίου σημειώνοντας πως θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. «Να μην φοβούνται. Οι καθηγητές στέκονται δίπλα τους. Δεν έχει δουλειά για το σπίτι. Η δουλειά όλη γίνεται στο σχολείο. Η μετακίνηση είναι δωρεάν με την επίδειξη του μαθητικού δελτίου» τονίζει παρατηρώντας με ικανοποίηση να πραγματοποιούνται ήδη οι πρώτες εγγραφές αποφοίτων από τον Κένταυρο και τη Μύκη στο ΕΠΑΛ της Γλαύκης.
Φώτο: Κατερίνα Γεροστεργίου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου / ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα