Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τσάι του βουνού από το Πίλημα της Ξάνθης κάνει το γύρο της χώρας

Κοινοποίηση

Στο χωριό Πίλημα της Ξάνθης, με τους λιγοστούς κατοίκους, όλοι κι όλοι 40, εκείνη και ο πατέρας της, ο Καρά Οτζιάν καλλιεργούν τσάι του βουνού. Η Καρά Τσασέν, ένα νεαρό κορίτσι, που ετοιμάζει τις βαλίτσες της για την Θεσσαλονίκη, εκεί θα σπουδάσει το αντικείμενο της Προπονητικής, με ιδιαίτερη αγάπη στο Fitness, περηφανεύεται ότι καλλιεργεί το γνήσιο τσάι του βουνού, με τον παραδοσιακό, ντόπιο σπόρο και με τον ίδιο τρόπο, όπως χρόνια τώρα συνηθίζουν στα μέρη της.

Δεκαπέντε λεπτά από την Ξάνθη, σε ένα ήσυχο μέρος, στο δρόμο προς Σταυρούπολη βρίσκει να ασχοληθεί με ένα ξεχωριστό σίγουρα αντικείμενο. Μακριά από τα καπνά και την κτηνοτροφία, που αποτελούν καθημερινότητα για τους άλλους κατοίκους, αξιοποιεί τα μυστικά που της δίδαξε ο παππούς της και στο πλευρό του πατέρα της συνεχίζει μια κοπιαστική, αλλά αρωματική καλλιέργεια.
«Ακόμη κι εμείς με τα χέρια το κόβουμε με το δρεπάνι, παραδοσιακά.

Φέτος η ποσότητα ήταν λιγότερη, αλλά η ποιότητα είναι εξαιρετική. Ένας μέρος της παραγωγής το πουλάμε σε Βιομηχανία της Θράκης που κάνει κρύο τσάι του βουνού και το υπόλοιπο το προωθούμε μόνοι μας, οι ίδιοι, ματσάκι –ματσάκι, στο δικό μας κοινό.» δηλώνει και σημειώνει πως «ο κόσμος πια μας γνωρίζει κι αγοράζει. Είναι καλό ρόφημα. Καλό για το κρύωμα, για την υγεία.» λέει πείθοντας και τον πιο δύσπιστο.
Φώτο: Καρά Τσασέν ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου / ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα