Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μωμόγεροι, καμήλες και παραδοσιακά κάλαντα στην Θράκη – Έθιμα που αναβίωσαν (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση

Μια σειρά από ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναβίωσαν τις τελευταίες ημέρες στην Θράκη, από τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, με πολύ κέφι και μεράκι. 
Πρόκειται για έθιμα οι ρίζες των οποίων χάνονται βαθιά μέσα στα βάθη των αιώνων, και τα οποία σχεδόν κάθε χρόνο – τέτοια εποχή – αναβιώνουν, ενώ υπάρχουν σύλλογοι που καθ’ όλη την διάρκεια του έτους προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την φλόγα της παράδοσης μέσω δράσεων για την ανάδειξη και προβολή της τοπικής ιστορίας και των εθίμων. 
Βγήκαν οι “Μωμόγεροι” στην Κομοτηνή
Στην Κομοτηνή το βράδυ της Τρίτης έκαναν την εμφάνισή τους οι “Μωμόγεροι”, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου να παρουσιάζει ένα έθιμο με μεγάλη δόση σάτιρας, βάζοντας το δικό του, ιδιαίτερο, λιθαράκι στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της περιοχής. 
Μικροί και μεγάλοι “Μωμόγεροι” έδωσαν ραντεβού έξω από το Δημαρχείο της Κομοτηνής και στην συνέχεια ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, ξορκίζοντας το κακό, χτυπώντας τα κουδούνια τους και χορεύοντας για τον ερχομό του νέου έτους. 
Καμήλες σε Έβρο και Ξάνθη
Στον Έβρο, ο Σύλλογος  “Ανατολική Ρωμυλία Έβρου” αναβίωσε το έθιμο της «Καμήλας» το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Μέλη του Συλλόγου φορώντας παραδοσιακές στολές και έχοντας στην συντροφιά τους μια… καμήλα, όπως προστάζει το σχετικό έθιμο, βγήκαν στην πόλη για να στείλουν τις δικές τους ευχές, να τραγουδήσουν τα κάλαντα και φυσικά να ξεσηκώσουν τους πολίτες που δεν φάνηκε να μένουν ασυγκίνητοι στο θέαμα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ξάνθη, όπου ο τοπικός Σύλλογος Εβριτών αναβίωσε το ίδιο έθιμο με την καμήλα. 
Παραδοσιακά κάλαντα
Φυσικά από το εορταστικό κλίμα των ημερών δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παραδοσιακά κάλαντα που ακούστηκαν στους δρόμους της Θράκης, τα Δημαρχεία και τις Αρχές του τόπου τόσο οργανωμένα από μουσικές χορωδίες και Συλλόγους όσο και μεμονωμένα φυσικά από τα μικρά παιδιά. 
Από το εορταστικό σκηνικό δεν έλειψαν βέβαια και οι ψησταριές που έσκασαν μύτη το πρωί της Πέμπτης έξω από καταστήματα, καφετέριες και καφενεία τόσο στην Ξάνθη όσο και στον Έβρο και την Κομοτηνή, όπου στήθηκαν τρικούβερτα γλέντια για την υποδοχή του νέου έτους. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα