Ξάνθη: Ένας νέος αγρότης με αγάπη για τη γη, όνειρα και προτάσεις


Ο Σταύρος Αρβανίτης είναι αμπελουργός αλλά και παραγωγός καλαμποκιών, πεπονιών, αρακά και πατατών. Εδώ και μια επταετία επέλεξε να ασχολείται με πολλά είδη. Ξεχωρίζει, ωστόσο, την καλλιέργεια του αμπελιού. Την χαρακτηρίζει δύσκολη και πολύ χρονοβόρα, που την δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η δεινή οικονομική θέση της πλειοψηφίας των πολιτών.

« Ο κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις τιμές των προϊόντων.» παρατηρεί κι εξηγεί ότι για τους ίδιους τους παραγωγούς τα προϊόντα δεν είναι ακριβά. «Πουλάμε σε φυσιολογικές τιμές, αλλά ο κόσμος λόγω της οικονομικής κρίσης το ψάχνει λίγο περισσότερο και είναι δύσκολη για μας η διάθεση των προϊόντων.»

Από μικρό παιδί στα χωράφια
Καλλιεργεί συνολικά 170 στρέμματα στο Όλβιο της Ξάνθης εκ των οποίων τα 22 είναι αμπέλια. «Από μικρός μεγάλωσα μέσα στα χωράφια. Από τον παππού μου, από τον πατέρα μου, μέχρι σήμερα μου άρεσε η δουλειά και συνέχισα στα κτήματα. Από μικρός μου άρεσε αυτή η ενασχόληση. Δεν σκέφτηκα ποτέ να εγκαταλείψω την γη.» δηλώνει ο νεαρός αγρότης μην κρύβοντας ότι κάνει κάτι που το αγαπά πολύ.

Ο καιρός και οι προτάσεις
«Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ο καιρός. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πάντα σύμμαχος. Στο επάγγελμα πάνω είναι η μεγάλη φορολογία, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα για τα εφόδια, λιπάσματα,σπόροι, φυτοφάρμακα όλα είναι αυξημένα. Είμαστε σε ένα δύσκολο σημείο και θέλουμε να δούμε πώς θα πάμε.» τονίζει σημειώνοντας τον έντονο προβληματισμό του για το μέλλον του χώρου του.

«Νομίζω ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα, να βγουν προγράμματα, να μειωθούν τα εφόδια. Για μας κύριο ρόλο παίζει το καύσιμο, το πετρέλαιο, έχει υψηλό κοστολόγιο. Να ανοίξουν οι αγορές, να γίνουν ομάδες παραγωγών. Να γίνουν λίγο πιο εύκολα τα πράγματα.» προτείνει. Τον συναντήσαμε να προωθεί ο ίδιος τα σταφύλια του, ποικιλία red globe στους πελάτες. «Επτά χρόνια τώρα είμαι πολύ ευχαριστημένος και έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά.» δηλώνει κρατώντας ένα τελάρο με την παραγωγή του στα χέρια και χαμογελώντας εύχεται «Τα είκοσι στρέμματα με σταφύλια να τα κάνω 50 και 100.»
Φώτο:Σταύρος Αρβανίτης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου / ert.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال