Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ευρωπαϊκή διάκριση Μαθητών από τη Θράκη για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Κοινοποίηση



Με την εφαρμογή που έκαναν μαθητές του Λυκείου Τυχερού προκρίθηκαν στους 9 φιναλίστ

Μεγάλη επιτυχία των μαθητών του Λυκείου Τυχερού, στον Έβρο, που προκρίθηκαν στους 9 φιναλίστ του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού #SaferInternet4EU, με την εφαρμογή που δημιούργησαν “Stay Safe Online”. Πρόκειται για μια εφαρμογή-κουΐζ 20 ερωτήσεων που περιστρέφονται γύρω από την καθημερινή δραστηριότητα ενός νέου ατόμου στο διαδίκτυο. Ο χρήστης πρέπει να απαντήσει σύμφωνα με τη δική του συνήθη ηλεκτρονική συμπεριφορά. Η εφαρμογή πραγματεύεται τα ψεύτικα νέα, τον ηλεκτρονικό αποκλεισμό, την ιδιωτική ζωή στο διαδίκτυο, το online gaming κ.λπ.

Ο διαγωνισμός  #SaferInternet4EU έχει στόχο να προωθήσει την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την παιδεία στα μέσα, ενημερώνοντας παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για τις ευκαιρίες και προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου. Εξαγγέλθηκε τον περασμένο Μάιο από την Επίτροπο Mariya Gabriel  η οποία επεσήμανε τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας μετά από 20 χρόνια χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων για ένα καλύτερο διαδίκτυο.

Κλήθηκαν να συμμετάσχουν σχολεία από ολόκληρη την Ευρώπη οι δημιουργίες των οποίων αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του οργανισμού INSAFE.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία των παιδιών του Λυκείου Τυχερού γιατί είχαν να ανταγωνιστούν σχολεία από όλη την Ευρώπη, και σχολεία φυσικά που έχουν καλύτερες υποδομές» δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ Κατερίνα Ψαρουδάκη, αναφερόμενη στην διάκριση των μαθητών του Λυκείου Τυχερού. Μάς είπε μάλιστα πως η συγκεκριμένη εφαρμογή είχε λάβει το δεύτερο βραβείο στους πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς για το θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο που είχε διοργανώσει την προηγούμενη χρονιά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018.

Η κυρία Ψαρουδάκη σχολίασε πως «είναι σημαντικό τα παιδιά να εμπλέκονται την διαδικασία για την ορθή χρήση του διαδικτύου και αυτό να γίνεται και μέσα στις σχολικές αίθουσες». «Ξέρετε το σχολείο έχει μεγάλο ρόλο στην υιοθέτηση καλών πρακτικών», συμπλήρωσε.

Οι μεγαλύτεροι φοβούνται το διαδίκτυο
Όσο για την εικόνα που υπάρχει στην χώρα μας σχετικά με το κομμάτι της ασφάλειας στο διαδίκτυο είπε πως υπάρχει ευαισθητοποίηση, όμως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, στους ψηφιακά αναλφάβητους που φοβούνται το διαδίκτυο. «Αυτό είναι λάθος. Το διαδίκτυο δίνει πολλές ευκαιρίες και δεν θα πρέπει οι μεγαλύτεροι ή ψηφιακά αναλφάβητοι γονείς να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους από την χρήση του διαδικτύου. Πρέπει απλά να ενημερώνονται σωστά», τόνισε.

Όσο για τους νικητές; Την τελική επιλογή των τριών νικητών θα κάνει το κοινό μέσα από ψηφοφορία που έχει ξεκινήσει στον παρακάτω ιστότοπο:

https://www.betterinternetforkids.eu/web/portal/saferinternet4eu/awards

Θα βραβευθούν σε ειδική τελετή στο Safer Internet Forum στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2018.

Γνωρίζατε ότι…

-Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και  παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

-μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr.

-μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr)

-και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr).

Δείτε το βίντεο της εφαρμογής εδώ

typothes.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα