Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: Η Παλιά Πόλη γεμίζει μελωδίες

Κοινοποίηση



Στη γενέτειρα του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι, ανάμεσα σε επιβλητικά αρχοντικά και καλόγουστα μαγαζάκια, διοργανώνονται για 29η χρονιά οι Γιορτές Παλιάς Πόλης

Στην Ξάνθη, στην Ανατολική Μακεδονία, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, ήδη από το Σάββατο 31 Αυγούστου, και έως τις 7 Σεπτεμβρίου, τα λιθόστρωτα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και οι πλατείες, σφύζουν από ζωή, από πολιτιστικά δρώμενα, μουσικές και ένα πλούσιο ποικίλο πρόγραμμα ενταγμένο στις καθιερωμένες πλέον «Γιορτές Παλιάς Πόλης» που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης.

Ενας θεσμός που φέτος συμπληρώνει τα 29 χρόνια, σε μια πόλη γεμάτη χρώματα, αρώματα, γεύσεις και πολυπολιτισμικότητα, οπού επί εννιά μέρες, πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, με συναυλίες, θεατρικά, εικαστικά, παραδοσιακές δράσεις και εκδηλώσεις συλλόγων. Σύμφωνα δε με τους διοργανωτές, σκοπός των εκδηλώσεων είναι η πόλη να παραμένει πρωταγωνιστής στον τομέα του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας.

Τις Γιορτές Παλιάς Πόλης θα πλαισιώνουν γλέντια από τους δραστήριους συλλόγους του τόπου όπως των Εβριτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών, Μικρασιατών κτλ. (www.cultureofxanthi.gr).

Παλιά Πόλη

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης αποτελεί το καλύτερο διατηρούμενο ιστορικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, με 1.200 χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίσματα. Οι ήχοι της πόλης, οι μυρωδιές, τα χρώματα, οι παραδόσεις, τα σοκάκια με τα αρχοντικά και τα ταπεινά σπιτάκια, αλλά και εκείνα με τις περιποιημένες και γεμάτες λουλούδια αυλές τους, συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό. Και από την άλλη, τα καφέ, τα μπαράκια και οι ταβερνούλες με τον φοιτητόκοσμο, και όχι μόνο, μπλέκονται με τα μουσεία και τις πινακοθήκες, τις εκκλησιές, τα παλαιοπωλεία και τις μικρές πλατείες.

Είναι και το «Σπίτι της Σκιάς» στην Παλιά Πόλη, επί της Ορφέως 33, εκεί όπου ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης δημιουργεί εντυπωσιακές σκιές από περίεργα και άμορφα γλυπτά και σας ‘ταξιδεύει’ σ’ έναν χώρο που το φως ζωγραφίζει στους τοίχους.  «Χρησιμοποιώ ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μέταλλα από ηλεκτρικές συσκευές, πλακέτες από ηλεκτρονικά, λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικά από εργοστάσια πλαστικών» αναφέρει στο «ΕτΚ» ο κ. Βαΐτσης, με το «Καμπαναριό» από την ταινία «Η Ρόζα της Σμύρνης» να αποτελεί ένα από τα φημισμένα έργα του. Μορφές στους τοίχους όπως αυτή του Τσε Γκεβάρα, της Μέρλιν Μονρό, του Καβάφη κ.ά. συμπληρώνουν το «Σπίτι της Σκιάς». Να σημειώσουμε, ότι, ήδη από τις 11/7 έως τις 02/06/2020 ο καλλιτέχνης συμμετέχει με έργα του στην έκθεση «Πέρα από τις σκιές, στο Chimei, στην Ταϊβάν, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «ΕτΚ» τον Οκτώβριο θα δώσει το «παρών» στη Θεσσαλονίκη με μια νέα ενότητα έργων του. 

Γενέτειρα του Χατζιδάκι

Περισσεύουν βεβαίως τα λόγια για την οικία του Μάνου Χατζιδάκι επί της Βενιζέλου 17, κτίριο τριώροφο, με στοιχεία από  το νεοκλασικισμό του 19ου αιώνα, το οποίο χτίστηκε το 1897 ως κατοικία του Εβραίου Ισαάκ Δανιέλ, εμπόρου φύλλων καπνού. «Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη στην Ξάνθη, στην παραμυθένια Παλιά Πόλη, τη διατηρητέα» περιέγραφε τη γενέτειρά του ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις στο αυτοβιογραφικό του κείμενο, το σπίτι του οποίου έχει αναπαλαιωθεί και στις μέρες μας λειτουργεί ως Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης.

Απέναντι από την οικία Μάνου Χατζιδάκι, θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Βλασίου (1828) και αριστερά πάνω στο σοκάκι, βρίσκονται τα Μιχαλογλέικα (οι κατοικίες της οικογένειας Μιχάλογλου) συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών του 1890. Το  Μουζαφέρ Μπέη, στην οδό Μάρκου Μπότσαρη 46, είναι ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά της Ξάνθης.

Πιο πάνω, η Μητρόπολη Ξάνθης, στην ομώνυμη πλατεία, χτισμένη το 1839, το νεοκλασικό 1ο Δημοτικό Σχολείο (Ματσίνειος Σχολή), ο δε ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στη διασταύρωση των οδών Ευρυπίδη και Ορφέως, είναι η πιο παλιά εκκλησία της πόλης.

*
Το παζάρι της Ξάνθης, κάθε Σάββατο, στην Παλιά Πόλη, στο ύψος της Πυροσβεστικής, προσελκύει ντόπιους, κατοίκους της περιοχής αλλά και επισκέπτες. Οι πάγκοι στημένοι ο ένας πλάι στον άλλο με χιλιάδες προϊόντα, από ρούχα και είδη σπιτιού, μέχρι χαλιά και υφάσματα και ζαρζαβάτια, ξηρούς καρπούς, φρούτα, αρωματικά βότανα, διακοσμητικά κ.ά. σας προκαλούν όλο και κάτι να ψωνίσετε!

Info

-Απόσταση: Από Αθήνα θα φτάσετε οδικώς διανύοντας 700 χλμ. Αλλη επιλογή είναι αεροπορικώς για το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης Καβάλας και από εκεί η απόσταση είναι 47 χλμ., ενώ μια τρίτη επιλογή είναι με το τρένο. Από Θεσσαλονίκη φτάνετε οδικώς διανύοντας 215 χλμ. στην Εγνατία οδό ή σιδηροδρομικώς.

-Διαμονή: Στην Ξάνθη λειτουργούν ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια ενώ στην Παλιά Πόλη θα βρείτε παραδοσιακό ξενώνα καθώς και μοντέρνο ξενοδοχείο στις παρυφές της.

Tips

-Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: Ιδρύθηκε από την Φιλοπρόοδο Ενωση Ξάνθης και στεγάζεται στα εντυπωσιακά αρχοντικά Κουγιουμτζόγλου και Καλούδη (1877). Παρουσιάζεται η ζωή της αστικής τάξης στην Ξάνθη τον 19ο αιώνα, υπάρχει αναπαράσταση υπνοδωματίου του ’30, παιδικό υπνοδωμάτιο, εκθέματα από την καθημερινή ζωή υπαίθρου και την εργατική τάξη των αρχών του 20ου αιώνα κ.ά. Στην αυλή βρίσκονται δύο ατομικά χαμάμ καθώς και το εκκλησάκι των Αγίων Ακίνδυνων. Λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή 08.30 – 14.30 ενώ στις ημέρες των «Γιορτών Παλιάς Πόλης» θα είναι ανοιχτά και το απόγευμα 19.00 – 22.00 (τηλ. 25410 25421, www.fex.org.gr).

-Φιλοπρόοδη Ενωση Ξάνθης: Ο παλαιότερος και πολυπληθέστερος πολιτιστικός φορέας της περιοχής, με 950 μέλη, 10.000 επισκέπτες στο μουσείο και περισσότερους από 30.000 επισκέπτες το χρόνο στο σύνολο των καθημερινών σχεδόν εκδηλώσεων, συμμετέχει στις «Γιορτές Παλιάς Πόλης 2019» με έξι θεματικές ενότητες.

-Σύγχρονη πόλη: Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης είναι η 28ης Οκτωβρίου, με καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία, καφεκοπτεία κτλ. Η πλατεία Δημοκρατίας είναι η κεντρική πλατεία της πόλης με το χαρακτηριστικό Ρολόι (1880), το σιντριβάνι, τα καφέ ζαχαροπλαστεία, το δημαρχείο.

-Τοπικά γεύσεις/προϊόντα: Καριόκες, σαραγλί, τουλούμπες, ραβανί, σουτζούκ και ραχάτ λουκούμ, γαλακτομπούρεκο, φωλιές με λευκή σοκολάτα, καζάν ντιπί, λουκούμια, ξηροί καρποί, τζιγεροσαρμάδες,  σουτζουκάκια, γιαουρτλού κ.ά.
ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα