Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» συμπληρώνει 30 χρόνια δράσης

Κοινοποίηση

Τη συμπλήρωση 30 χρόνων ιστορίας και πολύπλευρης δράσης στον ελληνικό και διεθνή χώρο Έρευνας & Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας γιορτάζει το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” στο πλαίσιο ειδικής επετειακής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Το “Αθηνά” διεξάγει εφαρμοσμένη έρευνα και παράγει καινοτομία, η οποία εστιάζει στις επιστημονικές περιοχές που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας και εμπνέεται από μεγάλες επιστημονικές, βιομηχανικές ή κοινωνικές προκλήσεις. Δραστηριοποιείται σε τρεις περιοχές της χώρας (Αθήνα, Ξάνθη, Πάτρα) με τρία μεγάλα Ινστιτούτα και πέντε Μονάδες με σταθερό όραμα την παραγωγή γνώσης και την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων για τη ψηφιακή κοινωνία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου “ Αθηνά”, καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Ιωαννίδης, «η σημερινή θέση του “Αθηνά” στον ερευνητικό ιστό της χώρας δεν επιτεύχθηκε αυθημερόν. Είναι αποτέλεσμα διαρκούς και έντονης προσπάθειας πολυάριθμων ερευνητών και άλλων στελεχών με διαφορετικά σημεία εκκίνησης και στόχους, που στην πορεία ενώθηκαν κάτω από ένα κοινό όραμα, υπερ-πολλαπλασιάζοντας την επιμέρους ισχύ των ατόμων και των δομών.

Το σημείο εκκίνησης αυτής της ιστορίας βρίσκεται 30 χρόνια πριν, όταν ο αείμνηστος Γιώργος Καραγιάννης ανέλαβε τα ηνία της ένταξης της ελληνικής στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για τη μηχανική μετάφραση μεταξύ ευρωπαϊκών γλωσσών. Μέσα από τη δημιουργία, ενσωμάτωση και δυναμική μετεξέλιξη Ινστιτούτων και Μονάδων, την ανάπτυξη σύγχρονης Κεντρικής Διοίκησης και τη δημιουργία τεχνοβλαστών, το “Αθηνά” έφτασε στο σήμερα.

Ο πρώτος εκείνος σπόρος βλάστησε κι έφτασε σήμερα το “Αθηνά” να είναι γερός κορμός με πλούσιους καρπούς. Αυτήν την ιστορία γιορτάζουμε, τιμούμε όλους όσοι είχαν συνεισφορά σ’ αυτήν και προβάλλουμε το “Αθηνά” που οραματιζόμαστε για το αύριο. Το αύριο της Επιστήμης, της Βιομηχανίας, της Κοινωνίας. Το οραματιζόμαστε και το επινοούμε».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα