Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το Ρολόι της Ξάνθης: Το ιστορικό μνημείο σήμα κατατεθέν της πόλης

Κοινοποίηση

Το Ρολόι της Ξάνθης
Νυχτερινή λήψη από το Ρολόι της Ξάνθης / Δήμος Ξάνθης

Χτίστηκε το 1859 και κοσμεί την κεντρική πλατεία της Ξάνθης μέχρι και σήμερα 

Το Ρολόι της Ξάνθης που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία αποτελεί σίγουρα το σήμα κατατεθέν της πόλης και διακρίνεται για την αρχιτεκτονική αλλά και την ιστορία του. Ο Πύργος του Ρολογιού χτίστηκε το 1859 και διατηρείτε μέχρι και σήμερα παρά τις ιστορικές αλλαγές στην περιοχή, τους πολέμους και τις κακουχίες που αντιμετώπισε η πόλη, ενώ πλέον έχει χαρακτηριστεί και ως μνημείο.

Σημείο αναφοράς

Εκτός από ιστορική αξία, το Ρολόι της Ξάνθης αποτελεί σημείο αναφοράς όλων των εκδηλώσεων αλλά και των ιστορικών καταγραφών που έχουν λάβει χώρα στην πόλη. Τουρίστες από διάφορα μέρη της χώρας αλλά και επισκέπτες από το εξωτερικό φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά την ύπαρξη του ιστορικού μνημείου της πόλης, και με την παρουσία τους στην περιοχή σπεύδουν να φωτογραφηθούν δίπλα στο Ρολόι της Ξάνθης. Ο πύργος έχει ύψος 20,5 μέτρα ενώ η βάση με τον κορμό του μνημείου έχουν λιθοδομή. Σχετικά με την αρχιτεκτονική του πύργου αυτή παρουσιάζει εκλεκτικιστικά χαρακτηριστικά και επιρροές από τη νεοβυζαντινή αρχιτεκτονική ενώ ο πύργος δεν είναι ανοιχτός προς χρήση από το κοινό. Οι επισκέπτες αρκούνται στο να θαυμάζουν το μνημείο της πόλης από μακριά είτε στο να το καταγράφουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές.

Ο Πύργος του Ρολογιού της Ξάνθης
Σήμα κατατεθέν της πόλης ο πύργος του Ρολογιού / Βικιπαίδεια 


Ανοικοδομήθηκε το 1859 

Το ιστορικό Ρολόι της Ξάνθης χτίστηκε το 1859 προς τιμή του αριστοκράτη Χατζή Εμίν Αγά και αποτελούσε τμήμα του “Τεμένους της Αγοράς” το οποίο υπήρχε στην πόλη μέχρι και το 1941 ενώ δίπλα του υπήρχε και δημόσιο χαμάμ. Κατά τη Βουλγαρική κατοχή καταστράφηκε από φωτιά που έπληξε το κέντρο της Ξάνθης. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές το 1972 αποφασίστηκε αρχικά να γκρεμιστεί ο πύργος ωστόσο μετά από κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις αυτό αποτράπηκε. Το 1938 είχε προηγηθεί ανακαίνιση στο Ρολόι της Ξάνθης με αποτέλεσμα αυτό να αποκτήσει αρτ ντεκό χαρακτηριστικά.

Μπροστά στο αξιοθέατο αυτό της πόλης διοργανώνονται πολιτιστικές αλλά και θρησκευτικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πρόκειται επίσης για ένα από τα αξιοθέατα, μαζί με την παλιά πόλη, τα οποία συναντά κανείς σχεδόν σε κάθε διαφημιστικό, σουβενίρ και αναφορά για την Ξάνθη.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα