Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Fake news: Είδηση του 2015 για την Ξάνθη παρουσιάζεται ως… φρέσκια!

Κοινοποίηση

Σε μια απίστευτη παραπληροφόρηση με αντικείμενο αναφοράς την Ξάνθη έχουν επιδοθεί εδώ και λίγες ώρες δεκάδες μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, μεταξύ των οποίων μάλιστα ακόμη και τοπικές (!) “ενημερωτικές” ιστοσελίδες.

Αφορμή; Μια είδηση του 2015 η οποία παρουσιάζεται ως… φρέσκια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήταν πριν από πέντε περίπου χρόνια όταν ένα αγροτικό όχημα γεμάτο χιόνι εμφανίστηκε σε κεντρικό δρόμο της Ξάνθης (δείτε εδώ). Στην καρότσα του αγροτικού, πάνω στο χιόνι, είχε τοποθετηθεί μια πινακίδα που έγραφε ότι το χιόνι πωλείται προς 0.50 λεπτά του ευρώ η μπάλα. Όπως ήταν φυσικό η χιουμοριστική αυτή είδηση είχε κάνει τότε τον γύρο του διαδικτύου.

Σήμερα, 2020, η είδηση άρχισε να αναπαράγεται εκ νέου και να παρουσιάζεται μάλιστα και ως τωρινή. Ουδεμία αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι η εν λόγω φωτογραφία είναι παλιά και πως το συγκεκριμένο αγροτικό με το χιόνι δεν βρέθηκε σήμερα στην Ξάνθη αλλά το 2015! Μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες έπεσαν στην παγίδα της αναπαραγωγής της είδησης ενώ ακόμη και τηλεοπτικοί σταθμοί προέβαλαν το γεγονός. Το παράδοξο είναι πως ακόμη και τοπικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν την κατασκευασμένη είδηση, παρά το γεγονός πως στην Ξάνθη δεν χιονίζει σήμερα και πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα γνωστή χιουμοριστική είδηση που είχε απασχολήσει την περιοχή πριν 5 χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα