Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σχέσεις και σύγχρονοι ρυθμοί ζωής – Πώς να βρείτε ταίρι

Κοινοποίηση

sxeseis

Είναι πλέον μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ των ανθρώπων από όλες τις ηλικίες. Στην εποχή μας όταν κουβεντιάζουμε για σχέσεις, και τι θα φέρει την ευτυχία σε αυτές, πολλές φορές νιώθουμε σαν να προσπαθούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα του εκατομμυρίου. Σε μια ζωή που είναι τόσο απαιτητική όσο αυτή που ζούμε ειδικά στις δυτικές κοινωνίες, φαίνεται πως το κυνήγι της επιτυχίας στη δουλειά, η απόκτηση πλούτου και η επίδειξη (ειδικά μέσω των social media) έχουν απομονώσει πάρα πολλούς από εμάς από το παιχνίδι του φλερτ και της εύρεσης συντρόφου. 

Οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο γνωρίζουμε ανθρώπους, φλερτάρουμε μαζί τους, κάνουμε σεξ και γενικότερα αλληλεπιδρούμε με το διπλανό μας είναι δραματικές. Ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια, που όλη μας η ζωή φαίνεται να περνάει από ένα smartphone και ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τα πρότυπα για τις σχέσεις έχουν επίσης διαφοροποιηθεί. Πριν ξεκινήσετε να βρείτε το άλλο σας μισό, καλό θα είναι να έχετε στο νου σας τα παρακάτω…. 

Να είστε σίγουροι για το τι ψάχνετε

Ξεκινάμε με το σημαντικότερο – αλλά ίσως αρκετά παρεξηγημένο – παράγοντα στην αναζήτηση μας. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να γνωρίζετε από την αρχή τι αναζητάτε στον άλλο. Οι περισσότεροι από εμάς ελάχιστα έχουμε κάτσει και έχουμε αναλογιστεί τι είναι αυτό που μας έλκει στους άλλους και το τι θέλουμε από μια σχέση. Είναι άλλωστε κλασικό στις μέρες μας να βολευόμαστε στην αρχή βλέποντας το προφίλ του στο facebook και στο Instagram και να κάνουμε βολικούς συμβιβασμούς. Όμως το σημαντικότερο είναι να μην αρκούμαστε σε αυτά που βλέπουμε – ή θέλουμε να βλέπουμε – και να περνάμε λίγο χρόνο αναλογιζόμενοι στο τι είναι αυτό που πραγματικά ζητάμε από τον άλλο.

Ρίξτε νερό στο κρασί σας

Οι άνθρωποι στις μέρες μας διαφέρουν πολύ ο ένας από τον άλλον. Τόσα διαφορετικά ερεθίσματα και παράμετροι μπλέκονται στις καθημερινότητές μας που οι χαρακτήρες αναπόφευκτα γίνονται αρκετά σύνθετοι. Το γεγονός δε πως έχουμε ανα πάσα στιγμή εκατομμύρια πληροφορίες διαθέσιμες για ότι συμβαίνει στον κόσμο, έχουμε ταξιδέψει περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές και μπορούμε αν θέλουμε να πάμε ακόμα και στο φεγγάρι, μας κάνει αρκετά εγωιστές και αυτάρεσκους. Χαρακτηριστικά που σίγουρα δε διευκολύνουν τη συνύπαρξη μας με κάποιον άλλο σε μια σχέση.
Για να λειτουργήσει λοιπόν η φάση με αυτόν που διαλέγουμε για ταίρι μας, τα παραπάνω θα πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Που είναι άλλωστε και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το σύγχρονο άνθρωπο: το να κάνει υποχωρήσεις σε έναν τόσο απαιτητικό κόσμο μοιάζει δυσκολότερο από ποτέ. Απαιτεί για τους περισσότερους μεγάλη προσπάθεια και έρχεται με κόστος. Αλλά πιστέψτε μας, ο θετικός του αντίκτυπος στο να είμαστε αρεστοί στο άλλο φύλο και να βρούμε κάποιον που μας ικανοποιεί θα σας ανταμείψει με το παραπάνω.

Διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο

Κανείς δε γουστάρει τους μοναχικούς τύπους. Και ναι, γνωρίζουμε πως είναι πάρα πολύ δύσκολο όταν δουλεύει κάνεις άπειρες ώρες να βρίσκει μετά χρόνο για ασχολίες όπως γυμναστήριο, λέσχες, χόμπι, διασκέδαση ή άλλες κοινωνικές συναναστροφές. Αλλά πρέπει! Πρέπει να κάνετε την έξτρα προσπάθεια και να ξεκλέψετε χρόνο για να κάνετε πράγματα που κατά πρώτο λόγο σας ευχαριστούν αλλά ταυτόχρονα σας φέρνουν κοντά σε άλλους.

Οι γνωριμίες διευκολύνονται αρκετά όταν γίνονται μέσω μιας ομάδας στην οποία όλοι έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Από την ομάδα του CrossFit ή του spinning στο γυμναστήριο, την τάξη χορού salsa σε μια σχολή λάτιν μουσικής μέχρι και στην ομάδα ανθρώπων που κάνει μαζί κοινά ταξίδια. Είναι απαραίτητο να υπάρχει απευθείας επαφή με τον άλλο ώστε να διευκολυνθεί ο πρώτος διάλογος και η γνωριμία, έστω και αν στην αρχή αυτό είναι ένα αμήχανο χαμόγελο ή μια χαζοκουβέντα για να σπάσει ο πάγος. Για να καταλάβετε την αξία της παραπάνω συμβουλής, θα πρέπει απλά να ανατρέξετε και να θυμηθείτε πως γνωρίσατε όλους τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σας. Θα δείτε πως ο παράγων ομάδα ή σύνολο έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε τέτοιες κομβικές σχέσεις και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σημασία στο να γνωρίσετε έτσι κάποιον για να ερωτευτείτε. 

Βρείτε το σωστό dating application για εσάς

Θα ήταν όμως παράλογο για εμάς να φλυαρούμε και να σπαταλάμε μελάνι πάνω στο θέμα των σχέσεων και να μην ασχοληθούμε με το Νο 1 τρόπο γνωριμίας του καιρού μας, τα dating apps (εφαρμογές γνωριμιών). Όταν το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου έχει κάνει το κινητό και το tablet προέκταση του χεριού τους, δεν θα ήταν αναπόφευκτο οι γνωριμίες για σχέση ή σεξ να περνούν από αυτό; Το θέμα λοιπόν δεν είναι πως θα γνωρίσετε κάποιον μέσα από εφαρμογή αλλά πως θα βρείτε το κατάλληλο app γι’ αυτό το λόγο και πόσο έξυπνα θα διαμορφώσετε το προφίλ σας.

Για το σωστό app πρέπει να κάνετε μια μικρή έρευνα, ειδικά αν ψάχνετε για σχέση. Καθώς και οι περισσότερες εφαρμογές που κυκλοφορούν είναι φτιαγμένες για να εξυπηρετούν όσους ψάχνουν για περιστασιακό σεξ. Υπάρχει σωτηρία όμως … , αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες όσων προσπαθούν να βρουν άτομο για σχέση, οι προγραμματιστές των μεγάλων εταιριών αναπτύσσουν πιο εξειδικευμένα app και κάπως έτσι φτάσαμε να έχουμε εκατοντάδες τέτοια, μεταξύ των οποίων και μερικά που είναι φτιαγμένα και ραμμένα για συγκεκριμένες ομάδες όπως πχ αυτούς που ψάχνουν σχέση με άτομο του ίδιου φύλου, αυτούς που ψάχνουν σχέση με άτομα του ίδιου χρώματος ή της ίδιας κοινωνικής ομάδας και πολλές ακόμα ειδικές.

Το να βρείτε όμως τη σωστή σελίδα / εφαρμογή γνωριμιών δεν είναι αρκετό. Πρέπει να μεριμνήσετε να φτιάξετε και το προφίλ σας σωστά ώστε αυτό να προσελκύει τα σωστά άτομα για εσάς. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για σχέση δε σημαίνει πως το προφίλ σας πρέπει να «κράζει» ότι ψάχνετε απεγνωσμένα για σχέση. Αντίστοιχα δεν θα έπρεπε να έχει και παραπλανητικές φωτογραφίες. Ούτε όμως και εικόνες που σας δείχνουν χάλια. Ένα σωστά φτιαγμένο προφίλ μπορεί να είναι το καλύτερο όπλο στην προσπάθειά σας να βρείτε το σωστό ταίρι.

Μη μένετε παρατηρητές στις εξελίξεις

Πριν έναν αιώνα ήταν το συνοικέσιο. Πριν 50 χρόνια τα πάρτυ και οι συναυλίες. Πλέον, τα social media και τα dating apps. Το να επιμένετε να προσπαθήσετε να γνωρίζετε το έτερο σας ήμισυ όπως το έκαναν οι παλαιότερες γενεές μπορεί να είναι ρομαντικό αλλά έχει και τον κίνδυνο να βρεθείτε  «εκτός τόπου και χρόνου». Και ενώ σε απόλυτους όρους αυτό δεν είναι κακό, μικραίνει όμως το target group στο οποίο απευθύνεστε.

Ξεκολλήστε από τον υπολογιστή και την τσόντα

Αν είστε ο πιο τακτικός πελάτης του theporndude.com και των άλλων μεγάλων σάιτ πορνό τότε καλά θα κάνετε να μάθετε να κρατάτε τις ορμές σας υπό έλεγχο και να αρχίσετε να βγαίνετε έξω και να αναζητήσετε πραγματικούς σεξουαλικούς συντρόφους. Έχει παρατηρηθεί πως οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο πορνό (μέχρι μάλιστα μέχρι του σημείου που αυτό υποκαθιστά την ανάγκη να κάνουν σεξ με κάποιον στην κανονική ζωή) παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία να κοινωνικοποιηθούν και να μπορέσουν να βρουν άτομο για σχέση. Και είναι και λογικό. Όπως κάθε εμμονή έτσι και η τσόντα προκαλεί σύνθετες ψυχολογικές καταστάσεις και περιθωριοποίηση, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται κανείς αν ψάχνει σοβαρά να αποκατασταθεί. 

Μην πέφτετε με τα μούτρα

Νομίζετε πως μετά από αρκετό καιρό και πολύ ψάξιμο έχετε επιτέλους βρει τον άνθρωπό σας; Το άλλο σας μισό; Αυτό είναι πολύ ευχάριστο αλλά θέλει και προσοχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δε βρίσκουν αμέσως ταίρι έχουν μια τάση να πέφτουν με τα μούτρα σε καθέναν που μπορεί να δείχνει σημάδια πως αυτός είναι «ο ένας», ο μοναδικός σωστός για τη ζωή τους. Και δε χρειάζεται η γνώση κανενός ειδικού παρά ο κοινός νους για να καταλάβετε πως αν αυτό συμβεί είναι πολύ πιθανόν να τους τρομάξετε και να δημιουργήσετε πρόβλημα στην πολυπόθητη σχέση που προσπαθείτε να χτίσετε. Καλό θα είναι λοιπόν στην αρχή της γνωριμίας – και πριν αυτή εξελιχθεί σε σχέση – να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε, να δώσετε χρόνο και να μάθετε περισσότερα για τον άνθρωπο που θέλετε δίπλα σας ώστε να χτίσετε σωστά τα αισθήματα σας με το χρόνο που περνάει.

Ο κανόνας των 90 ημερών

Αν και δεν υπάρχουν σαφή χρονικά όρια μέσα στα οποία μπορεί κάποιος να γνωρίσει πραγματικά τον άνθρωπο που έχει δίπλα του, οι ειδικοί μιλούν για μια περίοδο 90 ημερών που στις περισσότερες σχέσεις είναι αρκετή για να καταλάβουν οι δύο μεριές με ποιον έχουν να κάνουν. Και κατά συνέπεια να δουν αν είναι συμβατοί. Το χρονικό περιθώριο αυτό μπορεί να μοιάζει σε κάποιους αυθαίρετο αλλά προέρχεται από έρευνες που έγιναν σε νέα ζευγάρια και από τα οποία προέκυψε αυτός ο μέσος όρος ως το ιδανικό για δύο ανθρώπους που μόλις γνωρίστηκαν και τα «έφτιαξαν». Αν αναλογιστούμε δε πως ο μοντέρνος άνθρωπος είναι πολύ σύνθετος και ζει με διαφορετικά ερεθίσματα, τότε οι 3 μήνες ίσως να είναι όντως απαραίτητοι. Φυσικά αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες (πχ συγκατοίκηση ή όχι, σχέση από απόσταση κ.ο.κ) αλλά η ουσία παραμένει πως αν δε δώσουμε χρόνο στο ταίρι μας, οι αποφάσεις για τη σχέση μπορεί να παρθούν με επιπολαιότητα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς τα περισσότερα από τα παραπάνω θα πρέπει να τα δούμε συνδυαστικά και όχι μεμονωμένα. Η επιτυχία στην εύρεση του σωστού ανθρώπου για εμάς περνάει κυρίως από τη δική μας προσπάθεια, που γίνεται δυστυχώς ολοένα και πιο δύσκολη εξαιτίας του τρόπου ζωής μας και της πίεσης που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Δεν αξίζει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο μας, ώστε η δουλειά να γίνει σωστά;

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα