Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μαγιορκίνης: Ανησυχητική η κατάσταση στην Ξάνθη -Τι δείχνει η αύξηση των νεκρών

Κοινοποίηση



Για τους κινδύνους που κρύβει το καλοκαίρι του κορωνοϊού μίλησε στο iefimerida.gr o Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εξηγώντας παράλληλα την έξαρση κρουσμάτων που βλέπουμε στην Ξάνθη.

Ο κ. Μαγιορκίνης ο οποίος όλο αυτό το διάστημα -από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα- μελετά λεπτομερώς την πορεία του ιού, σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι η πανδημία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκεται σε πλήρη ύφεση, την ώρα που η χώρα άνοιξε τα σύνορά με 29 χώρες προκειμένου να δεχθεί τουρίστες, αφού η επιτυχημένη διαχείριση του πρώτου κύματος την κατατάσσουν ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως για το φετινό καλοκαίρι.

Μαγιορκίνης: «Η κατάσταση στην Ξάνθη εμπνέει ανησυχία»

Όπως απαντά σε σχετική ερώτηση που του έγινε, «με εξαίρεση την Ξάνθη η επιδημία σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκεται σε πλήρη ύφεση. Δεν έχουμε δει αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που μεταφράζεται ότι η αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων, υγειονομικών πρωτοκόλλων εφαρμόζονται είναι σχετικά καλή».

Ωστόσο, όπως λέει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας «η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης εμπνέει ανησυχία για το λόγο ότι παρατηρείται αύξηση του αριθμού των νεκρών από τον ιό, κάτι που σημαίνει ότι η επιδημία στην περιοχή είναι πιο εκτεταμένη από ότι έχει καταγραφεί σ’ αυτή τη φάση».

Κληθείς να σχολιάσει τον λόγο που το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε αισθητά στην περιοχή ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας και των αυξημένων κοινωνικών δεσμών σε όλη την κοινότητα. «Πιθανώς να είναι ακόμη και δύσκολο να μεταδοθούν στην κοινωνία τα μηνύματα δημόσιας υγείας και να υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον κρατικό μηχανισμό», πρόσθεσε μιλώντας στο iefimerida.gr για το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης αντί θα υπάρξει ύφεση της διασποράς του ιού μετά την άρση του lockdown παρατηρείτε τοπική αύξηση.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα