Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Δικαίωση» στην Σουηδία για τον κορονοϊό;

Κοινοποίηση

Η απόφαση που πήρε η Σουηδία να συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού  δεν οδήγησε σε υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης των μαθητών, σε σύγκριση με τη γειτονική Φινλανδία, όπου τα σχολεία όντως έκλεισαν προσωρινά, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υγειονομικές υπηρεσίες των δύο χωρών.

Οι αρχές στην Σουηδία αρνήθηκαν να επιβάλουν μέτρα καραντίνας και κράτησαν ανοιχτά τα περισσότερα σχολεία και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια στρατηγική διαφορετική από εκείνην που ακολούθησαν οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και βέβαια μια στρατηγική που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας επέμενε ότι οι αρνητικές συνέπειες από την καραντίνα, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία, θα ήταν υπερέβαιναν τα οφέλη – και αυτό ίσχυε και για τα σχολεία.

Τα δεδομένα για την Σουηδία

Η έκθεση, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ανεξάρτητους ειδικούς, αναφέρει ότι από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τις 14 Ιουνίου καταγράφηκαν 1.124 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 μεταξύ παιδιών στη Σουηδία. Σε ποσοστά, αυτό αντιστοιχεί στο 0,05% του συνολικού αριθμού των παιδιών ηλικίας 1-19 ετών.

Στη Φινλανδία, τα κρούσματα σε παιδιά ήταν 584 κατά την ίδια περίοδο, ποσοστό επίσης 0,05%.

«Συμπερασματικά, το κλείσιμο ή όχι των σχολείων δεν είχε μετρήσιμη άμεση επίπτωση στον αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας στη Φινλανδία ή τη Σουηδία», ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση αυτήν, ήταν σπάνια τα σοβαρά κρούσματα Covid-19 μεταξύ παιδιών και στις δύο χώρες, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος. Συγκριτικά με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, δεν φάνηκε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τους εκπαιδευτικούς.

Να σημειωθεί ότι τα παιδιά αποτελούν το 8,2% όλων των κρουσμάτων στη Φινλανδία και το 2,1% στη Σουηδία. Οι θάνατοι στη Σουηδία είναι συνολικά 5.572, πολύ περισσότεροι σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, αλλά λιγότεροι από ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν επιβάλει καραντίνα, όπως τη Βρετανία και την Ισπανία.

Ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, προέτρεψε αυτήν την εβδομάδα τις χώρες να μην μετατρέψουν τα σχολεία σε «άλλο ένα πολιτικό γήπεδο», τονίζοντας ότι θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια αφού κατασταλεί ο ιός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα