Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Οι επόμενες 15 μέρες κρίνουν τα νέα μέτρα στον Αύγουστο

Κοινοποίηση

Κορονοϊός: Οι επόμενες 15 μέρες κρίνουν τα νέα μέτρα στον Αύγουστο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από την νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός και ειδικά των εγχώριων. 

Η αύξηση στα νέα κρούσματα κορονοϊού, ειδικά στην Αττική προκαλεί ανησυχία, ωστόσο αφορά τόσο στα εγχώρια, όσο και στα εισαγόμενα κρούσματα, ενώ ο κορονοϊός όσο εξαπλώνεται προκαλεί και αύξηση των νοσηλειών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων που στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα, (π.χ. πλοία, εμπορικά κέντρα) δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μείγμα».

Οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας -θυμίζουμε ότι έγινε ξανά υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ για πελάτες και εργαζόμενους– αλλά και συνεχή ενημέρωση των πολιτών, καθώς διαπιστώνουν ότι ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, ενώ επανέφερε τη μάσκα και οι επιστήμονες δεν αποκλείνουν νέα μέτρα ακόμη και με μάσκα παντού, χαλαρώνει τα μέτρα για τα πλοία.

«Είμαστε στο σημείο όπου έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια ορφανά κρούσματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε το θα γίνει τον Αύγουστο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορονοϊό.

Προσθέτει ότι οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Β. Ελλάδα (γειτνίαση με χώρες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο), και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική. «Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές όπου δεν είχαμε κανένα ή ένα με δύο κρούσματα τότε θα σημάνει συναγερμός», αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος. Ερωτηθείς για το όριο του συναγερμού, είπε ότι «το βασικότερο είναι η καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας, ασχέτως αριθμού».

Σταθερή θέση της επιτροπής, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαργαλιάνος είναι ότι «με βάση τα επιστημονικά δεδομένα παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας, η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνει πολύ πιο εκτεταμένη, ειδικά σε κλειστούς χώρους». Επιπλέον τονίζει την αναγκαιότητα υπενθύμισης στους πολίτες τήρησης των μέτρων υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού. «Σε αυτό το πλαίσιο», αναφέρει «ήταν και η απαγόρευση των πανηγυριών, διότι πολλά άτομα που συγχρωτίζονται σε χώρους ακόμα και ανοιχτούς έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας σημαντικό».

Προσθέτει ότι η σύσταση για την χρήση μάσκας αγνοείται, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις η μάσκα φοριέται με λάθος τρόπο, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση της προστασίας. «Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι άνθρωποι ακόμα και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν την φορούν ή δεν την φορούν σωστά. Δεν μπορεί να μένει ακάλυπτη η μύτη, είναι τραγικό αυτό». Οι ειδικοί προτείνουν να επανέλθει η σύσταση για τη χρήση μάσκας και διευκρινίζει ότι η επιτροπή εισηγείται στην Πολιτεία μέτρα και αυτή αποφασίσει τον τρόπο εφαρμογής τους.

Δεκαεννέα νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο ΕΟΔΥ και κανένα δεν βρέθηκε στις πύλες εισόδου της χώρας μας. Ωστόσο, τα 3 είναι «εισαγόμενα» και 9 από τα 19 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Τα 19 νέα κρούσματα σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν:

  • 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 9 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • 1 κρούσμα την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων,
  • 1 κρούσμα την περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Χαλαρώνουν τα μέτρα στα πλοία

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μίλησε στο κανάλι του OPEN για τη χαλάρωση των μέτρων στα πλοία με σημαντική αύξηση της πληρότητας.

Είχαμε δηλώσει από την αρχή ότι εφόσον τα μέτρα τηρούνται και εφόσον τα δεδομένα μας το επιτρέπουν, εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αναθεωρήσεις. Έχουμε προτείνει εκ νέου αναθεώρηση του πρωτοκόλλου με δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα μας το επιτρέπουν. Ήδη γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από το Λιμενικό Σώμα. Σε μεγάλο βαθμό έχει προστατευθεί η δημόσια υγεία και των επιβατών και των κατοίκων των νησιών, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Mέσα στον Ιούλιο να περιμένετε εκ νέου αναθεώρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου προς τα πάνω. Δεν θέλω να πω ακριβή νούμερα, αλλά σίγουρα η πληρότητα θα είναι παραπάνω από το 65%»,τόνισε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας εντός πλοίων, πέραν του καταστρώματος, όπως και η τήρηση αποστάσεων είναι υποχρεωτική.

ieidiseis.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα