Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κόβει την ανάσα η άγρια φύση της Ξάνθης – Απίστευτη ομορφιά [ΦΩΤΟ]

Κοινοποίηση

Κόβει την ανάσα η άγρια φύση της Ξάνθης – Απίστευτη ομορφιά (+ΦΩΤΟ)

Την μοναδική βιοποικιλότητα της Ξάνθης, την άγρια φύση και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της περιοχής αναδεικνύουν φωτογράφοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, από την Ξάνθη.

Κουκουβάγιες, διάφορα είδη αετών, σκίουροι, μαυροπελαργοί, σαλαμάνδρες, ζαρκάδια, άγρια άλογα, είναι μόλις μερικά από τα ζώα που μπορεί κανείς να συναντήσει στην Ξάνθη και δη στην ορεινή περιοχή, με την πυκνή βλάστηση της οροσειράς Ροδόπης να αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο για θηλαστικά, ερπετά και πτηνά.





Την ιδιαίτερη αυτή ομορφιά, που αποτελεί άλλωστε και πόλο έλξης για δεκάδες φυσιολάτρες τουρίστες, αναδεικνύουν τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας “Άγρια Φύση στην Ελλάδα”. Το XanthiNea.gr βρήκε και συγκέντρωσε μερικά από τα καλύτερα καρέ που έχουν καταγραφεί με άγρια ζώα στην Ξάνθη και έχουν αναρτηθεί στην εν λόγω ομάδα και σας εκθέτει τις σχετικές φωτογραφίες με τα αντίστοιχα credits στον κάθε δημιουργό.

Δασομυωξός Glis glis στην ορεινή Ξάνθη – Photo Credits: Hamdi Haliloglou

Φιδαετός στην ορεινή Ξάνθη – Photo Credits: Hamdi Haliloglou

Κουκουβάγια στο λιοπύρι του Κόσυνθου – Photo Credits: Xristos Argiriou

Μαυροπελαργός στην ορεινή Ξάνθη – Photo Credits: Hamdi Haliloglou

Σαλαμάνδρα στην ορεινή Ξάνθη – Photo Credits: Hamdi Haliloglou

Σκίουρος στην ορεινή Ξάνθη – Photo Credits: Hamdi Haliloglou

Ζαρκάδι στην ορεινή Ξάνθη – Photo Credits: Hamdi Haliloglou




Μοναδική η πανίδα της Ξάνθης

Η περιοχή της Ξάνθης παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα.

Στα νότια της ΠΕ Ξάνθης και ιδιαίτερα στη λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος, υπάρχει μεγάλη ποικιλότητα από πουλιά που φωλιάζουν, που διαχειμάζουν στην περιοχή, αλλά και μεταναστευτικά.





Η αναπαραγόμενη στις περιοχές της Ξάνθης ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει σημαντικούς αριθμούς ειδών με σπουδαιότερα από αυτά τη μικτή αποικία ερωδιών, με κύριους αντιπροσώπους τον λευκοτσικνιά, σταχτοτσικνιά, κρυπτοτσικνιά.

Άλλα είδη είναι η υδρόβια λαγγόνα, είδη πάπιας μεταξύ των οποίων και το είδος βαρβάρα, πελαργοί, χουλιαρομύτες και επίσης ο καλαμοκανάς, ο αργυροπελεκάνος, το ποταμογλάρονο, ο μαυροκέφαλος γλάρος και άλλα πολύ σπάνια είδη πουλιών.

Τα υδρόβια πουλιά που διαχειμάζουν στην περιοχή Βιστωνίδας- Πόρτο Λάγος υπερβαίνουν συχνά τα 100,000 άτομα και ανήκουν σε 20 περίπου είδη.

Εξάλλου πολλά είδη μεταναστευτικών πουλιών, όπως φλαμίνγκο, γλάροι, ερωδιοί, πελαργοί, ίβιδες και αρπακτικά περνούν από την περιοχή και σταματούν κατά τη μεταναστευτική τους πορεία, για τροφή και κούρνιασμα.





Είναι επίσης σημαντικό ότι το δέλτα του Νέστου φιλοξενεί 260 είδη πουλιών από τα 474 βασικά είδη που ζουν στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή Στενά του Νέστου ενδημεί ο κολχικός φασιανός. Πολλά είδη σπάνιων πουλιών αναπαράγονται στα δάση της περιοχής.

Το ίδιο ισχύει και για μεγάλα θηλαστικά, στα οποία περιλαμβάνονται το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, η καφετιά αρκούδα, ο λύκος, η αλεπού, το τσακάλι, η αγριόγατα, ο λαγός, ο σκίουρος, το κουνάβι και η βίδρα.





Στην ορεινή περιοχή της Χαϊντού και της Κούλας υπάρχουν σπάνια πουλιά και ενδημικά φυτικά είδη.

Στα ορεινά αλλά και στα πεδινά του νομού υπάρχουν: πέρδικα ορεινή και πεδινή, ορτύκι, δρυοκολάπτης, αγριόκουρκος, αγριόκοτα, φασσοειδή, κορακοειδή, γεράκι, αετός, κραυγαετός, χρυσαετός, γύπας κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ποταμός Κομψάτος, που αποτελεί καταφύγιο για πολλά αρπαχτικά πτηνά.

Ο υγρότοπος αυτός μπορεί να θεωρηθεί ως ενιαία οικολογική μονάδα με τη Βιστωνίδα, και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.




Η άγρια πανίδα της Ξάνθης είναι ιδιαίτερα πλούσια 

Η ερπετοπανίδα θεωρείται επίσης πλούσια. Έχουν εντοπιστεί διάφορα είδη χελώνας,σαύρας και φιδιών. Στα πλούσια νερά των υγροτόπων και ποταμών του νομού υπάρχουν πολλά είδη ψαριών όπως ο κέφαλος, η μπριάνα, ο γοβιός, το γλίνι, το τσιρώνι κ.α.

*Με πληροφορίες από ΠΕ Ξάνθης / Πηγή Φωτογραφιών Facebook Group Άγρια Φύση στην Ελλάδα

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα