Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: 31 χρόνια στην πρώτη κατηγορία – Αφιέρωμα για τον ΑΟΞ

Κοινοποίηση

Ξάνθη: 31 χρόνια στην πρώτη κατηγορία - Αφιέρωμα για τον ΑΟΞ

Η Ξάνθη έχασε και στον δεύτερο αγώνα μπαράζ κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης, το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να κλείσει μια ιστορία 31 χρόνων στην πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου της Ελλάδας.

Από την προσεχή χρονιά η ομάδα της Ξάνθης θα κληθεί να αγωνιστεί στη Super League 2 με τις ευχές όλων να επιστρέψει ξανά γρήγορα στην Α’ Εθνική.

Ας δούμε όμως μια σύντομη αναδρομή των 31 χρόνων που συμπλήρωσε η ομάδα της Ξάνθης στην πρώτη κατηγορία.




«ΕΚΕΙ – ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ Α! ΕΘΝΙΚΗ!»

Το 1988-1989 το όνειρο και οι κραυγές του κόσμου “Εκεί – εκεί στην Α! Εθνική” γίνονται πραγματικότητα Ήρθε η ώρα των πανηγυρισμών, αφού εξασφαλίστηκε η άνοδος την Α! Εθνική. Η ομάδα της Ξάνθης μπήκε πλέον στην κατηγορία των μεγάλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αποφασισμένη να … ριζώσει και να καθιερωθεί. Η 1η θέση στην βαθμολογία και η κατάκτηση του πρωταθλήματος με χαρακτηριστική άνεση με τον ΑΟΞ να πραγματοποιεί σπουδαίο 2ο γύρο στο πρωτάθλημα και τον Αχιλλέα Αδαμόπουλου να ανακηρύσσεται 1ος σκόρερ με 30 γκολ είναι λίγα από τα πολλά στοιχεία εκείνης της εντυπωσιακής χρονιάς. Στους σκόρερ και ο Βασίλης Χατζόπουλος με 12 γκολ.

Κάθε αρχή και δύσκολη λέει ο λαός μας και ήταν φυσικό στην πρώτη της παρουσία στο πρωτάθλημα της περιόδου 1989 – 1990 να δυσκολευτεί, αλλά τελικά εξασφάλισε την παραμονή καταφέρνοντας να τερματίσει στην 11η θέση. Μάλιστα ο Μαρτσέλο με τον Σάντρο ήταν και οι πρώτοι ξένοι στην ιστορία της ομάδας, ενώ από τα μεγάφωνα του γηπέδου σε κάθε επιτυχία ακουγόταν Βραζιλιάνικα τραγούδια.

Τα πράγματα δεν ήρθαν ευνοϊκά ούτε την επόμενη αγωνιστική σαιζόν. Έστω και δύσκολα, η ομάδα παρέμεινε στην κατηγορία την τελευταία αγωνιστική. Παράλληλα, υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες στον οικονομικό τομέα. Εκεί χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια μακροχρόνια και αξιόπιστη λύση. Οι προσπάθειες του τότε προέδρου Θεόδωρου Κοκκάλα και των συνεργατών του έφεραν αποτέλεσμα. Και βρέθηκε η «χρυσή λύση».




Ξάνθη: 31 χρόνια στην πρώτη κατηγορία - Αφιέρωμα για τον ΑΟΞ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ – «ΣΤΑΘΜΟΣ»

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας, μια μεγάλη εταιρεία ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις της ομάδας. Σπόνσορας … Ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο για την Ξάνθη, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό, που άκουγε για σπόνσορες στην Ευρώπη αλλά δεν έβλεπε να γίνονται ανάλογα βήματα και στην χώρα μας. Τώρα πλέον τα ζούσε. Η εταιρεία ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. ήταν πρωτοπόρα κι ανέλαβε την ομάδα. Πλέον δεν υπήρχε μόνο Ξάνθη, αλλά SKODA ΞΑΝΘΗ. Η ιστορική συμφωνία «σταθμός» υπογράφηκε στις 10 Οκτωβρίου 1991 και μια νέα σελίδα άνοιξε για την ομάδα.

Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής για το ελληνικό ποδόσφαιρο συμφωνίας δεν άργησαν να φανούν. Η «ένεση» στο ταμείο της θρακιώτικης ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από τονωτική. Λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα, έφυγε ένας – ο μεγαλύτερος σίγουρα – «βραχνάς» κι ξεκίνησε αμέσως μια ανοδική πορεία.

ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΠΙΠΕΔΟ

Υπήρξε άριστη οργάνωση, έγιναν σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις, αφού υπήρχαν πλέον διαθέσιμα τα χρήματα που απαιτούνταν και αυτό άρχισε να αποδίδει καρπούς.
Το 1992-93 η SKODA ΞΑΝΘΗ τερμάτισε στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα, πραγματοποιώντας αξιόλογη πορεία στο Πρωτάθλημα. Καθιερώθηκε πλέον στην συνείδηση των φιλάθλων ως μια σπουδαία επαρχιακή ομάδα, αλλά και ως μία σταθερά ανερχόμενη δύναμη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ξάνθη: 31 χρόνια στην πρώτη κατηγορία - Αφιέρωμα για τον ΑΟΞ




Ξάνθη: 31 χρόνια στην πρώτη κατηγορία - Αφιέρωμα για τον ΑΟΞ

Παράλληλα οι μεγάλοι σύλλογοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για νεαρούς σε ηλικία παίκτες της, οι οποίοι εντυπωσίαζαν με το ταλέντο τους.

Μετά τον Μαρίνο Ουζουνίδη που παραχωρήθηκε το 1992 στον Παναθηναϊκό, ακολούθησαν ο Νίκος Κωστένογλου, ο οποίος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ (1994), ο Χρήστος Μαλαδένης (1995) και ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης (1996) στην ίδια ομάδα, ο Ζήσης Βρύζας (1997) στον ΠΑΟΚ. Ο δρόμος άνοιξε και όλοι ήθελαν να αποκτήσουν πλέον ποδοσφαιριστές από – την τότε – SKODA ΞΑΝΘΗ. Ο Κέλβιν Σέμπουε (1998) πήγε κι αυτός στην ΑΕΚ, οι Παρασκευάς Άντζας και Λουτσιάνο Ντε Σόουζα δόθηκαν το καλοκαίρι του 1998 στον Ολυμπιακό και ο Άκης Ζήκος στην ΑΕΚ. Το 1999 ο Στέλιος Βενετίδης μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ, ενώ σε αυτούς προστέθηκε και ο Χρήστος Πατσατζόγλου, ο οποίος υπέγραψε στον Ολυμπιακό και πολλοί άλλοι στην συνέχεια.




ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Σε «νέα τροχιά» πλέον η ομάδα, ακολουθεί μια πορεία που θα την ζήλευαν πολλοί και ήδη άρχισαν να την μιμούνται αρκετοί. Το… οξυγόνο της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. αποτέλεσε τον καλύτερο οιωνό για τις μέρες και τα χρόνια που ακολούθησαν. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η αγωνιστική πορεία της ομάδας.

Ξάνθη: 31 χρόνια στην πρώτη κατηγορία - Αφιέρωμα για τον ΑΟΞ

Καθιερώθηκε πλέον στις 10 καλύτερες ελληνικές ομάδες και καλύτερη θέση στην οποία τερμάτισε ήταν η 5η, την περίοδο 2001-2002 οπότε και πέτυχε ένα μεγάλο στόχο την έξοδο στο Κύπελλο UEFA που υπήρξε όραμα όσων εργάστηκαν για τον Σύλλογο, με προπονητή τότε, το Νίκο Καραγεωργίου. Πέρα από την πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα έφτασε μια ανάσα στο να αγωνιστεί στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος αλλά είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά του θεσμού από την ΑΕΚ στην παράταση.

Με μεγάλη διάθεση λίγα χρόνια αργότερα, η SKODA ΞΑΝΘΗ από την 5η θέση έφτασε ακόμη πιο ψηλά, ανεβαίνοντας ακόμη έναν «όροφο». Συγκεκριμένα την αγωνιστική σαιζόν 2004-2005 τερμάτισε 4η (επίδοση ρεκόρ στο πρωτάθλημα) ενώ όπως και το 2001-2002 έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος αλλά αποκλείστηκε από τον Άρη.




ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2002 η SKODA ΞΑΝΘΗ τότε, αγωνίζεται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στο γήπεδο «Ολίμπικο» της Ρώμης αντιμετωπίζει την Λάτσιο και για ένα ημίχρονο δεν κοιτά απλά στα μάτια τον μεγάλο της αντίπαλο, αλλά την απειλεί με το δοκάρι του Μπα. Στην επανάληψη όμως η ομάδα δεν μπόρεσε να αντισταθεί και δέχθηκε το βαρύ 4-0. Ο επαναληπτικός στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ. έληξε ισόπαλος με 0-0.

Ξάνθη: 31 χρόνια στην πρώτη κατηγορία - Αφιέρωμα για τον ΑΟΞ

Σύντομα όμως η ξανθιώτικη ομάδα επανήλθε στην Ευρώπη αφού κέρδισε επάξια για δύο συνεχόμενες σαιζόν το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Τόσο το 2004-2005 όσο και το 2005-2006 τερμάτισε στις θέσεις που οδηγούσαν στην Ευρώπη (4η και 5η αντίστοιχα) με προπονητή τον Γιάννη Μαντζουράκη. Μετά την Λάτσιο το 2002 λοιπόν, έρχεται η Αγγλική Μίντλεσμπρο (2005) με την οποία πραγματοποιεί φανταστική εμφάνιση στην Αγγλία αλλά οι Άγγλοι είναι αυτοί που προκρίνονται με τέρματα 2-0 χάρη στο σκορ του πρώτου αγώνα.



Την επόμενη χρονιά (2006) αντιμετώπισε την ρουμάνικη Ντιναμό Βουκουρεστίου, μία ομάδα που είχε νικηφόρο σερί 11 αγώνων.

Ο Ντιέγκο Κιντάνα έγινε ο ποδοσφαιριστής που πέτυχε το 1ο γκολ στην ιστορία της ομάδας στην Ευρώπη λίγο πριν την συμπλήρωση του πρώτου 10λέπτου. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς οι Ρουμάνοι επικράτησαν με 3-4 μέσα στην Ξάνθη και 4-1 στο Βουκουρέστι και με συνολικά τέρματα 8-4 προκρίθηκαν στους ομίλους του κυπέλλου UEFA.

Η ΠΑΡΑΜΟΝH ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΞΟΔΟΣ

Ωστόσο το πιο δύσκολα ήρθαν την σαιζόν 2009-2010 για το ξανθιώτικο συγκρότημα. Είχε ξεκινήσει με τον Βόλφγκανγκ Βολφ στον πάγκο της κι αρκετές φιλοδοξίες την χρονιά, όμως στην πορεία, τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή και η SKODA ΞΑΝΘΗ – τότε – έφτασε κοντά στο χείλος της… Β! Εθνικής. Το βάρος της φανέλας όμως, η δύναμη της ψυχής της και η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου της που την ακολούθησε στα πολύ… δύσκολα, κατάφεραν έστω και την τελευταία αγωνιστική να βγάλουν την ομάδα από την ζώνη υποβιβασμού καταλαμβάνοντας την 13η θέση στο πρωτάθλημα κι επεκτείνοντας το σερί διαδοχικών παρουσιών στην κορυφαία κατηγορία.

Μετά από την πολύ δύσκολη εμπειρία της παραπάνω σαιζόν ακολούθησε μία μεταβατική περίοδος δύο ετών. Ήρθαν παίκτες εγνωσμένης αξίας στο ρόστερ της ομάδας, όπως ο Τζορτζ Μπόατεγκ και ο Κρίστοφερ Κατόγκο και η SKODA ΞΑΝΘΗ τερμάτισε στην 9η θέση της Super League. Σε μία χρονιά πάντως που μένει χαραγμένη στις μνήμες των φιλάθλων για τον απρόσμενο χαμό του ποδοσφαιριστή Ολουμπάγιο Αντεφέμι (18-04-2011).

Από την επόμενη σαιζόν ήρθαν οι αλλαγές και στην πράξη. Το οργανόγραμμα με την αξιοποίηση νέων παιδιών από τα Τμήματα Ανάπτυξης και Υποδομής της SKODA ΞΑΝΘΗ επανήλθε σταδιακά και δυναμικά. Την χρονιά 2011-12 η ομάδα τερμάτισε στην 11η θέση κι έδειξε ότι έχει την γνώση και την ικανότητα να προωθεί νέους παίκτες κι αυτοί να διακρίνονται.

Την σαιζόν 2012-13 με ακόμη περισσότερους νέους ποδοσφαιριστές από τα… σπλάχνα της στο ρόστερ αλλά και την κατάλληλη ενίσχυση εμπειρίας τον Γενάρη, η ομάδα πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό β’ γύρο που της έδωσε την 7η θέση της βαθμολογίας.





Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΠΑΣ Γιάννινα αλλά και ο Παναθηναϊκός με την αδειοδότηση δεν τους επέτρεψαν να συμμετάσχουν στο Europa League κι έτσι το ευρωπαϊκό εισιτήριο έφτασε σε μία από τις πιο οργανωμένες και φερέγγυες ομάδες του πρωταθλήματος, την SKODA ΞΑΝΘΗ.

Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ, Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ!

Χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο ξεκούρασης η ξανθιώτικη ομάδα ξεκίνησε πολύ νωρίς την προετοιμασία της για την αγωνιστική σαιζόν 2013-14 καθώς υπήρχαν και οι Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Η κλήρωση έγινε και στην “καρδιά” του καλοκαιριού σε διπλή αναμέτρηση η ξανθιώτικη ΠΑΕ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Λίνφιλντ από την Β. Ιρλανδία. Ήττα με 0-1 στον πρώτο αγώνα στο γήπεδό της στα Πηγάδια, όμως στον επαναληπτικό στο Μπέλφαστ η ομάδα του Καραγεωργίου με τα δύο γκολ του Μαρσελίνιο νίκησε στην παράταση με 1-2 σημειώνοντας την πρώτη ευρωπαϊκή της νίκη, την πρώτη ευρωπαϊκή της πρόκριση!

Ακολούθησε η Σταντάρ Λιέγης στην επόμενη φάση με την ξανθιώτικη ομάδα να κερδίζει εντυπώσεις και εμπειρίες όμως να αποκλείεται από τη συνέχεια του θεσμού με δύο ήττες (2-1) και συνολικό σκορ 4-2.




ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΣΤΟΝ… ΤΕΛΙΚΟ!

Η ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα που οδήγησε την ξανθιώτικη ομάδα από την μία σαιζόν στην επόμενη σχεδόν χωρίς… ανάσα, είχε και αρνητικές επιπτώσεις. Ο ευρωπαϊκός “αέρας” και τα “πρόωρα” παιχνίδια το καλοκαίρι, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για μία σωστή προετοιμασία και η ανοδική πορεία στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος δεν είχε συνέχεια. Ακολούθησαν διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα με αποκορύφωμα το 2-3 από τον Πλατανιά και η συνέχεια ήταν… δραματική, με το φάσμα του υποβιβασμού να είναι ορατό. Μόνο νίκη ζητούσε η ξανθιώτικη ομάδα που είχε προπονητή τον Νίκο Κεχαγιά στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στις 13 Απριλίου του 2013. Το τελικό 3-1 και τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 34ης αγωνιστικής έβαλαν την ομάδα σε μία διαφορετική διαδικασία και στον αγώνα μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου στις 11 Ιουνίου. Σε ένα παιχνίδι νοκ – άουτ στο “Κλ. Βικελίδης” στο οποίο η – τότε – SKODA ΞΑΝΘΗ πήγε με 1,5 μήνα χωρίς επίσημο αγώνα στα πόδια της και ο Ολυμπιακός Βόλου μετά από διαδοχικούς αγώνες play off στη Football League.

Ξάνθη: 31 χρόνια στην πρώτη κατηγορία - Αφιέρωμα για τον ΑΟΞ

Το 1-0 του Γκούρμα για τον Ολυμπιακό Βόλου ανατράπηκε από τις κεφαλιές των Γούτα και Ράνου και το 1-2 της παραμονής πανηγυρίστηκε με χαρά από τους περίπου 5000 Ξανθιώτες που βρέθηκαν στο γήπεδο αλλά και από όλη την πόλη και τον Νομό.

Από τον “πάτο” του… βαρελιού τον Ιούνη του 2014, η ξανθιώτικη ομάδα 11 μήνες μετά είχε αντιστρέψει όλη την κατάσταση. Ενισχύθηκε με ποιοτικούς παίκτες, πήρε τα ρίσκα της με την γρήγορη αλλαγή προπονητή και τον Ραζβάν Λουτσέσκου να αντικαθιστά τον Σάκη Τσιώλη. Με ομαδική δουλειά και πίστη για την διάκριση, η ξανθιώτικη ομάδα στις 23 Μαΐου είχε ραντεβού με την ιστορία.

Για πρώτη φορά συμμετείχε στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος, όπου στο ΟΑΚΑ και με την θερμή υποστήριξη περισσότερων από 4000 φίλων της, στην πιο μεγάλη εκδρομή (1.500 χλμ) στην ιστορία των τελικών του θεσμού, έδωσε τον δικό της αγώνα για το τρόπαιο αντιμετωπίζοντας τον Ολυμπιακό.





Παρά την προσπάθειά της το τελικό αποτέλεσμα ήταν 3-1 για τους πρωταθλητές.
Στην 27η διαδοχική της παρουσία στην Super League η ξανθιώτικη ομάδα δεν κατάφερε να πετύχει κάτι αξιομνημόνευτο. Αν και πάλεψε πολύ, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα ρεκόρ της στις ισοπαλίες (15 σε 30 αγώνες) και στις λιγότερες νίκες (6) και να κυνηγήσει μέχρι το τέλος κάποια από τις προνομιούχες θέσεις της βαθμολογίας. Παράλληλα έμεινε εκτός πολύ νωρίς από το κύπελλο καθώς στην φάση των ομίλων η ΑΕΚ και η Λάρισα πήραν τα εισιτήρια πρόκρισης.

Με πληροφορίες από το επίσημο site της ομάδας XanthiFC.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα