Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα 5 γραφικά χωριά της Ξάνθης που κλέβουν τις εντυπώσεις

Κοινοποίηση

Τα 5 γραφικά χωριά της Ξάνθης που κλέβουν τις εντυπώσεις


Όταν σε φέρει ο δρόμος προς την Ξάνθη (όχι, δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεσαι εκεί μόνο τις Απόκριες) κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και στην παρέα σου φυσικά και διοργάνωσε μία ωραία εκδρομούλα στα χωριά του νομού. Θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις την παραδοσιακή χροιά τους αλλά και την ποικιλομορφία που κρύβουν οι κάτοικοί τους. Πάμε να γνωρίσουμε μαζί μερικά από τα πιο όμορφα.

Σταυρούπολη: Ίσως ο πιο γραφικός οικισμός απέχει 28 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Χτισμένος αμφιθεατρικά στις πλαγιές λόφων θα σε κερδίσει με την πρώτη ματιά. Και αφού μπεις μέσα στο χωριό θα σε κατακλύσει ένα αίσθημα νοσταλγίας και ψυχικής γαλήνης, καθώς η Σταυρούπολη είναι αυτό που λέμε «χωριό με τα όλα του». Πετρόχτιστα, «περιποιημένα» σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, άφθονες παιδικές χαρές και παραδοσιακοί φούρνοι είναι κάποια από αυτά που θα απολαύσει το μάτι σου στην πρώτη βόλτα. Η φύση αφήνει το στίγμα της τόσο μέσα στο χωριό όσο και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία επιβάλλει έναν αναζωογονητικό περίπατο. Λίγο πιο έξω, λοιπόν, θα βρεις το Δασικό χωριό του Ερύμανθου, στο οποίο ένα είναι σίγουρο: η επαφή σου με την φύση θα είναι άμεση, αφού γι’ αυτό το λόγο ακριβώς έχει κατασκευαστεί.

Τα 5 γραφικά χωριά της Ξάνθης που κλέβουν τις εντυπώσεις


Λειβαδίτης:
Το χωριό αυτό είναι το πιο ορεινό κατοικήσιμο του νομού με μόλις 8 μόνιμους κατοίκους. Αξίζει την προσοχή σου καθώς μέσα από μία αξέχαστη πεζοπορία θα φτάσεις στο μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανιών, στον ομώνυμο καταρράκτη Λειβαδίτη. Η πεζοπορία αυτή είναι αξέχαστη, γιατί το εύκολο μονοπάτι που θα κληθείς να περάσεις είναι πνιγμένο από οξιές και φλαμουριές και έτσι δημιουργείται ένα τοπίο βγαλμένο από ρομαντική ταινία. Η κορύφωση της έκτασης συμβαίνει όταν πια φτάνεις στον καταρράκτη και αντικρύζεις μία εικόνα μαγική. 

Τα 5 γραφικά χωριά της Ξάνθης που κλέβουν τις εντυπώσεις


Θέρμες:
Ένα από τα πιο όμορφα και γνωστά Πομακοχώρια του νομού Ξάνθης. Χτισμένο στις όχθες του Ξεροπόταμου, 45 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη μας αφήνει να εξερευνήσουμε το ζεστό και φιλόξενο κόσμο των Πομάκων. Όμορφα δρομάκια, υπέροχοι άνθρωποι, καμινάδες που βγάζουν καπνό και μία φανταστική γαστρονομία που πρέπει όπωσδηποτε να δοκιμάσεις συνθέτουν ένα σκηνικό που μας θυμίζει μελαγχολικά στιγμές χωριού, στιγμές παραδοσιακού χωριού. Ο οικισμός έχει αναβαθμιστεί αρκετά λόγω των ιαματικών θερμών πηγών που υπάρχουν στην περιοχή και σου αξίζει να τις απολαύσεις για να γαληνεύσεις ψυχή τε και σώματι. Τι άλλο σου μένει, λοιπόν, να κάνεις από μία επίσκεψη στο χωρίο Θέρμες;

Τα 5 γραφικά χωριά της Ξάνθης που κλέβουν τις εντυπώσεις


Μέδουσα:
Μετά τα Λουτρά των Θερμών φτάνεις σ’ αυτό το άκρως ενδιαφέρον πομάκικο χωριό που βρίσκεται σχεδόν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Θα βρεις εκεί το πέτρινο τοξωτό γεφύρι που είναι χτισμένο πάνω από τον ποταμό Κομψάτο, ο οποίος και διασχίζει το χωριό. Είμαι σίγουρη πως θα σε εντυπωσιάσει η αρχιτεκτονική των κτηρίων και τα καλοδιατηρημένα σπίτια που χαρακτηρίζουν τη Μέδουσα.

Τα 5 γραφικά χωριά της Ξάνθης που κλέβουν τις εντυπώσεις


Άβδηρα:
Ας φύγουμε τώρα από τον ορεινό όγκο του νομού Ξάνθης και να πάμε σ’ αυτόν τον παραθαλάσσιο οικισμό, ο οποίος, ωστόσο, είναι αξιοζήλευτος κάθε εποχή του χρόνου. Αφενός τους καλοκαιρινούς μήνες εκτός από το μπάνιο στις πεντακάθαρες παραλίες της περιοχής, αξίζει και μία απογευματινή βόλτα ή και το ψάρεμα στο λιμανάκι των Αβδήρων. Αφετέρου τους χειμερινούς μήνες ένας περίπατος στα παραδοσιακά σοκάκια είναι ό,τι πρέπει. Μην παραλείψεις να απολαύσεις το ξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου.

Τα 5 γραφικά χωριά της Ξάνθης που κλέβουν τις εντυπώσεις


Πόρτο Λάγος:
26 μόνο χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Ξάνθης βρίσκεται αυτό το ήσυχο ψαροχώρι που είναι γνωστό για το λιμάνι του. Είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής λόγω των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται εκεί. Μία από αυτές τις δραστηριότητες είναι και η αλιεία. Η εικόνα που θα σου προκαλέσει εντύπωση και θα χαραχθεί στο μυαλό σου είναι το τοπίο που δημιουργείται με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου να δεσπόζει λίγο πιο δίπλα από το λιμανάκι του Πόρτου Λάγους πάνω στη λίμνη Βιστωνίδα.

Αφιέρωμα της ιστοσελίδας lovelovegreece.com

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα