Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Lockdown: Νεκρώνει η Ξάνθη – Οικονομικό μαρασμό βλέπουν οι επιχειρηματίες

Κοινοποίηση

Lockdown: Νεκρώνει η Ξάνθη – Οικονομικό μαρασμό βλέπουν οι επιχειρηματίες
Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το μέλλον του τοπικού επιχειρείν εμφανίζονται οι επαγγελματίες της Ξάνθης μετά και την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν με το lockdown που είναι σε ισχύ από το Σάββατο. 
Οι δρόμοι της πόλης παραμένουν νεκροί τις περισσότερες ώρες της ημέρας αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να μετακινούνται για λόγους εργασίας ή για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. 
Η εικόνα ωστόσο στο κέντρο της πόλης θυμίζει αρκετά τον Μάρτιο, με δεκάδες κενές θέσεις πάρκινγκ σε κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης. 

Λωρίδες στα σούπερ μάρκετ 

Το πρωί της Τετάρτης βρήκε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ξάνθη να τοποθετούν ειδικές διαχωριστικές – απαγορευτικές λωρίδες προειδοποιώντας τους καταναλωτές για μια σειρά από προϊόντα τα οποία, βάσει των νέων αποφάσεων, δεν μπορούν να διαθέσουν προς πώληση. 
Τι ισχύει από την Τετάρτη
Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:
α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,

β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,

γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,

δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,

ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.54,

ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,

η) λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,
θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65

Ικανοποίηση Εμπορικού 

Την ικανοποίηση του για την απόφαση της Κυβέρνησης να βάλει “φρένο” στην πώληση προϊόντων τα οποία χαρακτηρίζονται ως “διαρκή αγαθά” από τα σούπερ μάρκετ εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης.
 
Ο Εμπορικός είχε δηλώσει την αντίθεσή του στο να επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ εκτός από είδη πρώτης ανάγκης να διαθέτουν και προϊόντα όπως ρούχα, παπούτσια ή ηλεκτρικά είδη, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό. 
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφάσισε να αφουγκραστεί αυτό το πρόβλημα που επισημάνθηκε από σύσσωμο των εμπορικό κόσμο της Ελλάδας και να απαγορεύσει την πώληση τέτοιων προϊόντων από την Τετάρτη. 
“Η σημερινή απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για περιορισμό μόνο σε πώληση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθών -όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία- από τα σούπερ μάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων  για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, αποτελεί ηθική δικαίωση αλλά και αναγνώριση του αθέμιτου ανταγωνισμού που δέχτηκε ο δοκιμαζόμενος εμπορικός κλάδος από την αρχή της περιπέτειας του, ελπίζουμε αυτό να είναι μια καλή αρχή κατανόησης και αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και όχι απλά ένα μόνο πυροτέχνημα” αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης. 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα