i-xanthi-allios

Τα μέτρα που ισχύουν στην Ξάνθη μετά το "βαθύ κόκκινο"

Τα μέτρα που ισχύουν στην Ξάνθη μετά το "βαθύ κόκκινο"

Ο Δήμος Ξάνθης και ο Δήμος Ιάσμου Ροδόπης εντάσσονται από αύριο στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.

Τις περιοχές που μπαίνουν από αύριο, Μεγάλη Πέμπτη (29/04), στο «βαθύ κόκκινο» ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για τα νέα μέτρα και την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων μπορεί να σημείωσε πως τα μηνύματα από το μέτωπο του κορονοϊού είναι αισιόδοξα, καθώς σε 46 από τις συνολικά 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Αχαΐα, τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, ωστόσο δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για 19 περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση πλέον του 5%.

Την ίδια ώρα ο Δήμος Ξάνθης και ο Δήμος Ιάσμου Ροδόπης εντάσσονται από αύριο στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει όσων ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τα μέτρα που θα ισχύσουν τις επόμενες ημέρες, μέσα τους ναούς επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τ.μ., εκτός 1 ανά 10 τ.μ., ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση διπλής μάσκας μέσα και έξω από το ναό, καθώς και τα τεστ στους ιερείς.

Επίσης την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 2 οικογενειών και μέχρι 9 ατόμων σε κλειστό χώρο και 12 σε εξωτερικό χώρο, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Για τις μετακινήσεις τους οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η χρήση αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Παράλληλα, η υποχρέωση αποστολής μηνύματος παραμένει έως τις 15 Μαΐου, ενώ από αύριο (29/04) απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφέρειας.

Για την εβδομάδα, δε, που αρχίζει τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις 23:00.

Στην εστίαση επίσης, που ανοίγει από τις 3 Μαΐου, θα λειτουργούν μόνο οι υπαίθριοι χώροι, μόνο για καθήμενους, ενώ δεν θα επιτρέπεται η μουσική.

Οι πολίτες θα πηγαίνουν από τη Δευτέρα για φαγητό, καφέ ή ποτό στέλνοντας τον κωδικό «6» στο 13033.


Από εκεί και πέρα τα μέτρα που θα ισχύσουν στην Ξάνθη είναι τα εξής:


 • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Ανοιχτό λιανεμπόριο με click away ή click inside.
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.
 • Αναστολή συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος.
 • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 • Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, στο δημόσιο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
 • Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων.
 • Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με αναλογία ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα εννέα (9) άτομα.
 • Ανοικτά παραμένουν κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης, στα οποία η προσέλευση του κόσμου, γίνεται κατόπιν ραντεβού.
 • Αναστολή δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων), των γυμνασίων (μη συμπεριλαμβανομένων των γυμνασίων με λυκειακές τάξεις). Σημειώνεται ότι τα Λύκεια παραμένουν ανοιχτά στο σύνολο της επικράτειας.
 • Σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%.
 • Αναστολή επισκεπτηρίου σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, δομές παιδικής προστασίας, στρατόπεδα κ.ά.
Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال