Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παραμένει χαμηλή η στάθμη της θάλασσας στο Πόρτο Λάγος

Κοινοποίηση

Παραμένει χαμηλή η στάθμη της θάλασσας στο Πόρτο Λάγος


Γράφει η Μελίς Μάλκο*

Το φαινόμενο με την πολύ χαμηλή στάθμη της θάλασσας έχει ως αποτέλεσμα να ξεπροβάλει η στεριά. Σύμφωνα με τον κ. Ζερέφο σε μια ομιλία του στο Mega σημείωσε πως «οι ελκτικές δυνάμεις από την Σελήνη και τον ήλιο όταν βρεθούν σε ίδια ευθεία λίγο πριν από την πανσέληνο συμβαίνει αυτό το σπάνιο φαινόμενο της αμπώτιδος, που θα ακολουθηθεί από την πλημμυρίδα. Είναι αστρονομικό φαινόμενο». Το ίδιο φαινόμενο είχε εμφανιστεί και στις αρχές Μαρτίου. 

Αρκετοί κάτοικοι πιστεύουν πως  αυτό μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο. Κάτι  που ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασούλας ξεκαθάρισε «ουδεμία σχέση υπάρχει, το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό με ετήσια εμφάνιση που κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά – σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα». 

Από την πλευρά της η ιστοσελίδα northmeteo.gr ανέφερε σε δημοσίευμά της «Σύμφωνα με δημοσιευμένη επιστημονική εργασία στο διεθνές περιοδικό AGU, η στάθμη της θάλασσας μπορεί να μειώνεται κατά 1cm για κάθε 1mb αύξησης της ατμοσφαιρικής πίεσης. Συμπερασματικά, λοιπόν, αν και είναι ένα θέμα προς γενικότερη έρευνα, φαίνεται πως η πτώση της στάθμης των υδάτων, αν και μπορεί να παρουσιάσει μία περιοδικότητα λόγω βαρυτικής έλξης των πλανητών, αυτήν την περίοδο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή λόγω και των ατμοσφαιρικών συνθηκών που περιεγράφηκαν».

Και γεννιέται η απορία «Πόση είναι η περιοδικότητα 1,2,3 μέρες, μήνες, χρόνια, αιώνες;».

Ακολουθούν φωτογραφίες από το Πόρτο Λάγος Ξάνθης και το Φανάρι Ροδόπης στις 11-04-21

*Φοιτήτρια στο τμήμα εκπαιδευτικών πολιτικών μηχανικών στην ανώτατη σχολή παιδαγωγικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης ΑΣΠΑΙΤΕ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα