Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο φως σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

Μια σειρά από σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έφεραν στο φως οι εργασίες για τη διέλευση του Αγωγού TAP από την Ξάνθη. 

Τα αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνονται στο δίγλωσσο τόμο «Αγωγός Ιστορίας και μνήμης – A pipeline traversing Greek History», που προετοιμάστηκε από το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία Transadriatic Pipeline AG. 

Μεταξύ άλλων πρόκειται για τμήμα φρουρίου του 4ου αιώνα π.Χ. που εντοπίστηκε στον Πολύσιτο, ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του Φιλίππου του Β’ της Μακεδονίας στην περιοχή. 

Στην περιοχή του Σουνίου εντοπίστηκαν ρωμαϊκές εγκαταστάσεις, όπως ένας κεραμικός κλίβανος ρωμαϊκών χρόνων καθώς και ένας σφραγιδόλιθος ρωμαϊκής περιόδου με παράσταση λέοντος σε βηματισμό. 

Τέλος, στο Βυζαντινό νεκροταφείο στο Γρήγορο εντοπίστηκαν ενδιαφέροντα κινητά ευρήματα, όπως κοσμήματα μεσοβυζαντινών χρόνων, αλλά και ταφή ζώου. 

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, ένα μεγάλο έργο υποδομής που από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, υπήρξε ευκαιρία και αφορμή για τη διενέργεια μεγάλης έκτασης αρχαιολογικών ερευνών και στις 13 Περιφερειακές Ενότητες που διασχίζει o αγωγός στην πορεία του επί ελληνικού εδάφους και ειδικότερα στις Π.Ε. Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Κοζάνης και Καστοριάς.

sto-fos-spoudaia-arxaiologika-evrimata-xanthi

Οι αρχαιολογικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 2016 και 2019 από τις κατά τόπους αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Ο τόμος «Αγωγός Ιστορίας και μνήμης – A pipeline traversing Greek History» απευθύνεται τόσο στο ειδικό επιστημονικό όσο και στο ευρύ κοινό. Μέσα από σύντομα, επιστημονικά κείμενα, που συνοδεύονται από πλούσιο εποπτικό υλικό, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ευρήματα ανά Περιφερειακή Ενότητα και με γεωγραφική σειρά, ενώ σε ξεχωριστό πίνακα που παρατίθεται στο τέλος του τόμου, περιλαμβάνεται πλήρης καταγραφή όλων των αρχαιολογικών θέσεων που ερευνήθηκαν.

Ο δίγλωσσος, έντυπος και ηλεκτρονικός τόμος των 295 σελίδων αποτελεί έκδοση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας Transadriatic Pipeline AG., η οποία προσέφερε και τη σχετική χρηματοδότηση.


Α
κολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα