Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κίτρινος Τύπος

Κοινοποίηση


Γράφει ο Γρηγόρης Καραγιαννίδης

“Κίτρινος τύπος ή κίτρινη δημοσιογραφία χαρακτηρίζεται η δημοσιογραφική και εκδοτική πρακτική να προβάλλονται με εντυπωσιακό τρόπο ως πρωτεύοντα δημοσιογραφικά θέματα αυτά που εξάπτουν την περιέργεια, συνήθως χωρίς την τήρηση των βασικών δεοντολογικών δημοσιογραφικών αρχών, με χρήση υπερβολών ή ακόμα και κατασκευασμένων ιστοριών με σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού κυρίως για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους…”

Ο παραπάνω ορισμός εμφανίζεται στη Wikipedia, όταν αναζητήσουμε το λήμμα “κιτρινισμός”, και επίσης περιγράφει άριστα πολλά ΜΜΕ της πολύπαθης χώρας μας.

Δυστυχώς, σήμερα αποτελεί μια μεγάλη δημοσιογραφική σχολή, η οποία τείνει να μετραπεί σε κυρίαρχο δόγμα. 

Η δημοσιογραφία των φημών και του κουτσομπολιού, μα όχι των γεγονότων. Στόχος της, πολλές φορές, η εξόντωση χαρακτήρων, και όχι η μετάδοση της πληροφορίας.

Στην εποχή, ειδικότερα, της αναπτύξεως του διαδικτύου, στην οποία η πληροφορία μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο κιτρινισμός, μπορεί να είναι τεράστια, λόγω της διακινήσεως ψευδών και διαστρεβλωμένων ειδήσεων. 

Το “μεγάλο πανηγύρι” βέβαια, γίνεται με την εμμέση παραπληροφόρηση. Αυτή η διαδικασία συντελείται μέσω της αναπαραγωγής “μισών” ειδήσεων, δίχως ακριβή μετάφραση ή παράθεση του άρθρου που αποτελεί την πηγή (αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το άρθρο – πηγή είναι κάποιο ξενόγλωσσο ΜΜΕ του εξωτερικού). Εσκεμμένα πολλές φορές…

Αποτέλεσμα του παραπάνω, να δημιουργείται στον αναγνώστη μια άκρως λανθασμένη εντύπωση για το παρατιθέμενο γεγονός.

Εσκεμμένα “χαμένοι στη μετάφραση” λοιπόν, αφού ελάχιστοι αναγνώστες θα μπουν στη διαδικασία αναζητήσεως του αρχικού, αγγλόφωνου π.χ., άρθρου, ώστε να συγκρίνουν την αρχική διατύπωση της ειδήσεως, με την μορφή που πήρε σε ένα “ντόπιο” ΜΜΕ. Σε τούτη ακριβώς την “αναγνωστική βαρεμάρα” για έρευνα “πατά” ο κιτρινισμός. 

Έτσι, μπορεί να επιτευχθεί η ηθική εξόντωση, όχι μόνο προσώπων, αλλά και κομμάτων, εταιριών, αθλητικών ομάδων κλπ…

Κλείνοντας, θα ήθελα να προτείνω, σε πολλούς, συναδέλφους γραφιάδες και μη, το βιβλίο του βετεράνου της δημοσιογραφίας Γιάννη Παντελάκη “η χαμενη τιμή της δημοσιογραφίας. 20 + 1 ιστορίες κιτρινισμού”, το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2018 από τις εκδόσεις “Θεμέλιο”. Μέσα σε αυτό, θα δουν τις συνέπειες που είχε πολλές φορές ο κιτρινισμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ας το διαβάσουν, μήπως και αποτελέσει έναυσμα για την αποποίηση της χυδαιότητος και της γραφικότητος που ταλανίζει μερικούς από αυτούς…

Οι απόψεις του άρθρου ανήκουν στον γράφοντα, και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με αυτές του μέσου στο οποίο δημοσιεύεται το κείμενο.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα