Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Βασίλης Μασούλας εξηγεί πως ο «Αμπελουργός» έγινε CEO

Κοινοποίηση

Για την κυκλοφορία του βιβλίου του, «ο Αμπελουργός που έγινε CEO» μιλά στο XanthiNea.gr, ο Δρ. Βασίλης Μασούλας εξηγώντας πως εμπνεύστηκε το συγγραφικό του πόνημα ενώ παράλληλα περιγράφει – με βάση την προσωπική του εμπειρία ετών – τον κόσμο του «επιχειρείν» στην Ελλάδα αλλά και το πως μπορεί το βιβλίο του να βοηθήσει τους αναγνώστες να αναπτύξουν ηγετικά skills. 

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον Δρ. Βασίλη Μασούλα

1. Πώς προέκυψε η συγγραφή του νέου σας βιβλίου και γιατί επιλέξετε ως «σημείο» έρευνας και παραπομπής την Καινή Διαθήκη και τις ιερές διδαχές;

Στην προσωπική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική ζωή μου δυστυχώς είχα ελάχιστες θετικές εμπειρίες ηγεσίας. Και το λέω αυτό έχοντας υπάρξει ακόλουθος ΄ηγητόρων΄ ως υψηλόβαθμο στέλεχος εθνικών και πολυεθνικών (20+ έτη), σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών (15+ έτη), καθηγητής σε μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά προγράμματα σε Ελλάδα και Αμερική (12+ έτη), σπουδαστής και φοιτητής (25+ έτη), κάτοικος 6 χωρών σε 3 ηπείρους, επισκέπτης 139 χωρών σε 4 ηπείρους.

Δεν ήθελα να επαναλάβω ως προϊστάμενος ή/και δάσκαλος ό,τι έχω ζήσει στην παιδεία και στην εργασία ως ακόλουθος. Αποφάσισα να αλλάξω μοντέλο ηγεσίας. Η απόφασή μου επηρεάστηκε αφενός από τον Αϊνστάιν που είπε ότι «είναι σαφές σημάδι τρέλας το να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά αναμένοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα», και αφετέρου από τον Χριστό που διδάσκει να «μην κάνεις στον άλλο ότι δεν σου αρέσει να σου κάνουν».

Διψούσα και αναζήτησα εναλλακτικό πρότυπο ηγεσίας. Μελέτησα ιστορία και ηγεσία από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Εντόπισα αντίστοιχες με τη σημερινή μεταβατικές περιόδους. Η ηγεσία και σήμερα όπως και διαχρονικά λειτουργεί αλαζονικά και στο πλαίσιο που ορίζει η εκάστοτε εξουσία. Η εξουσία επίσης δε λειτουργεί με βάση έναν κοινώς αποδεκτό κώδικα ηθικής.

Σημαντικό κίνητρο και διαχρονική πρόκληση για αυτό το ταξίδι αναζήτησης νέου προτύπου ηγεσίας αποτέλεσαν οι ηγέτες επιχειρηματικών εθνικών και διεθνών ομίλων και εταιρειών. Μου ζητούσαν να τους βοηθήσω να απαλλαγούν από τα αρνητικά πρότυπα ηγεσίας που είχαν με τη σειρά τους βιώσει. Δεν ήθελαν να τα εφαρμόζουν στις επιχειρήσεις τους. Ήθελαν να γνωρίσουν και εκπαιδευτούν στην πρακτική εφαρμογή ηγεσίας των επιχειρήσεών τους με βάση αυτά που ακούγονται την Κυριακή στην εκκλησία.

Με οδήγησαν λοιπόν στο να αναρωτηθώ αν και πώς τοποθετήθηκε ο χριστιανισμός σε ό,τι αφορά την ηγεσία, και κατά πόσο η θέση του έχει εφαρμογή στις επιχειρήσεις σήμερα. Οδηγήθηκα στη σπουδή της Ερμηνευτικής της Καινής Διαθήκης για να κατανοήσω με ποιον τρόπο τοποθετούνται οι Ευαγγελιστές και ο Απ. Παύλος σε ό,τι αφορά την ηγεσία, αλλά και αν έχουν οι θέσεις τους πρακτική εφαρμογή στις σημερινές επιχειρήσεις, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, στρατό, κλπ. 

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι (α) η Καινή Διαθήκη προβάλλει με πολύ απλό τρόπο από τον 1ο αιώνα μ.Χ. ένα εναλλακτικό πρότυπο ηγεσίας, τον Ηγέτη Διάκονο – Ποιμένα. (β) το πρότυπο αυτό είναι ίδιο με το ιδανικό πρότυπο που προβάλει η Επιστήμη & το Management τον 21ο αιώνα, τον Εξυπηρετικό Ηγέτη και Προπονητή (Servant & Coach Leader)! Και (γ) επί 20 αιώνες πορευτήκαμε με λάθος πρότυπα ηγεσίας, προϊόντα της ανθρώπινης αλαζονείας με τα γνωστά αποτελέσματα, και είναι ώρα να τα αλλάξουμε.

Αυτά περιγράφω στο βιβλίο και διδάσκω στα σεμινάρια.


2. Πιστεύετε ότι σήμερα στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν έλλειμα ηγεσίας; Υστερούν τα στελέχη σε κατάρτιση και ηγετικά skills;

Στην Ελλάδα, κι όχι μόνο, η εκπαίδευση και πράξη της ηγεσίας είναι γενικά απαρχαιωμένη: διδάσκεται και εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς η ‘αυταρχική διαχειριστική’ ή στην καλύτερη περίπτωση, η ‘καλοπροαίρετη αυταρχική’ ηγεσία. Παγκοσμίως οι έρευνες δείχνουν ότι το ‘συμμετοχικό ηγετικό πρότυπο’ της ‘εξυπηρετικής’ ή ‘διακονικής ηγεσίας’ έχει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα και οδηγεί σε υψηλότερες επιδόσεις. Αν κοιτάξουμε στις μηχανές αναζήτησης, οι καλύτερες εταιρείες διεθνώς ψάχνουν εκπαιδευμένους και έμπειρους ‘εξυπηρετικούς ηγέτες’. Τέτοια εκπαίδευση στην Ελλάδα και αλλού σήμερα δεν υπάρχει άλλη πέραν του πρακτικού sold out σεμιναρίου https://changeland.com/product/exipyretikos-hgetis/ το οποίο βασίζεται στον ‘Αμπελουργό που έγινε CEO’. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε σπεύσει να μεταφράσουμε και παρέχουμε βιβλίο και σεμινάριο εκτός των ελληνικών και στα αγγλικά, ισπανικά και ρωσικά. 

3. Πώς μπορεί να βοηθήσει το βιβλίο σας κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει μια επιχείρηση ή που θέλει να βελτίωση τον ρόλο της υπάρχουσας εταιρίας στην αγορά;

Το Βιβλίο παρουσιάζει συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες αρχές και δεξιότητες ηγεσίας με άμεση πρακτική αξία και εφαρμογή για κάθε επιχείρηση. Για παράδειγμα, η ανάλυση της Παραβολής του Αμπελώνα του Ερμά απευθύνεται σε δυνητικούς ηγέτες νέων Αμπελώνων (start ups), ενώ η ανάλυση των Παραβολών του Αμπελώνα από τους Ιωάννη, Μάρκο και Αγ. Ειρηναίο βοηθούν ηγέτες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την υφιστάμενη επιχείρησή τους οποιουδήποτε μεγέθους. Επίσης, η ανάλυση των χωρίων περί ηγεσίας από τις επιστολές του Απ. Παύλου σε συνδυασμό με τα πολλά πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής τους σε εταιρείες βοηθούν τον μελλοντικό αλλά και τον υφιστάμενο ηγέτη να  μάθει από την εμπειρία άλλων ηγετών. Τέλος, η βιβλιογραφική παρουσίαση και σύγκριση αρχαίων και σύγχρονων προτύπων ηγεσίας με τα πρότυπα ηγεσίας στην ευαγγελική παράδοση βοηθάει στην εδραίωση της γνώσης, στο να ξεμάθουμε όσα πρότυπα και πρακτικές ηγεσίες δεν λειτουργούν και να υιοθετήσουμε αυτά που λειτουργούν!

4. Έχετε μια πολυετή και πολυεπίπεδη εμπειρία με τον χώρο των επιχειρήσεων. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα και πιο το σημαντικότερο μειονέκτημα που παρουσιάζει το «επιχειρείν» στην Ελλάδα;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, στην Ελλάδα το επιχειρείν έχει το σημαντικό πλεονέκτημα αφενός της διαρκούς αναζήτησης (αναρωτιόμαστε διαρκώς ‘γιατί’) το οποίο είναι η βάση της καινοτόμου σκέψης. Αφετέρου το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης, που μας επιτρέπει να δοκιμάζουμε πιλοτικά τις καινοτόμες ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες σε ποικίλα περιβάλλοντα και κοινά και να τις βελτιώνουμε πριν τις προσφέρουμε διεθνώς. Αυτό που θα βελτίωνα σε θέματα ηγεσίας, διοίκησης και τεχνογνωσίας είναι ότι συχνά ασχολούμαστε με το να ‘ανακαλύπτουμε τον τροχό και το ζεστό νερό’. Αυτό που ονομάζω ‘γιούρια management'(!) αποφεύγεται με διαρκή επιμόρφωση και υιοθέτηση απλών προτύπων, διαδικασιών, μεθοδολογιών και εργαλείων λογισμικού ήδη γνωστών από την παράδοσή μας και τα κορυφαία Ελληνικά μυαλά διεθνώς. Αυτά θα μας βοηθήσουν να συνεργαζόμαστε αρμονικά οι νέοι με τους εμπειρότρους, και να απελευθερώσουμε το χρόνο και πόρους μας για δημιουργική καινοτομία, αντί στο να λύνουμε προβλήματα ήδη λυμένα και να λέμε ‘ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ’, αντί ‘ΓΙΝΕΤΑΙ, ΑΣ ΒΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΠΩΣ’!

5. Έχετε στα πλάνα σας τη συγγραφή και άλλων αντίστοιχων πονημάτων; 

Το βιβλίο Αμπελουργός που έγινε CEO συμπληρώνει το 1ο βιβλίο μου Διοίκηση και Ανάπτυξη στη Νέα Οικονομία της Γνώσης με την μέθοδο Lean Six Sigma (εκδ. Κλειδάριθμος).

Το κύριο πλάνο μου αυτή τη στιγμή εστιάζει στην εκπαίδευση ηγετών αξιοποιώντας το περιεχόμενο του συγκεκριμένου βιβλίου. Είναι ήδη διαθέσιμο το σεμινάριο Ευέλικτος Εξυπηρετικός Ηγέτης (Agile Servant Leader) για ηγέτες εταιρειών, εκπαιδευτικούς ηγέτες (δασκάλους και καθηγητές), στρατιωτικούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες, το οποίο παρέχεται από την www.changeland.com.

…..

Το βιβλίο «ο Αμπελουργός που έγινε CEO» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fylatos Publishing και μπορείτε να το προμηθευτείτε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα