Απάντηση του Δήμου Ξάνθης μετά τον σάλο για την ελληνική σημαία


Ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να απαντήσει στο κύμα κατακραυγής για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η ελληνική σημαία που κάλυψε το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια, εξέδωσε ο Δήμος Ξάνθης. 

Σε αυτή αναφέρονται τα εξής: 

«Σκέπασε» τους 526 Έλληνες Εβραίους της Ξάνθης

Οι εκδηλώσεις Μνήμης που πραγματοποιήθηκαν χθες στην πόλη μας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό γεγονός για όλους τους πολίτες της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς ένα χρόνιο αίτημα της κοινωνίας μας υλοποιήθηκε, με τη δέουσα επισημότητα που επιβάλει το ίδιο το γεγονός.

Στόχος της δημοτικής αρχής η απότιση της οφειλόμενης τιμής, αλλά και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Θωρούμε ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους -ιδίως την τοπική κοινωνία, την οποία εκπροσωπούμε.

Κατά γενική ομολογία, η τελετή των Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος, όσο και οι εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα που κατάρτισε ο Δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με το ΚΙΣΕ και το ΠΑΚΕΘΡΑ ήταν άψογη, όπως δημοσίως τονίστηκε από τους επίσημους προσκεκλημένους του δήμου μας, αλλά και τους πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση -δυστυχώς από τα κάγκελα που είχαν στηθεί για λόγους ασφαλείας, όπως επίσης, έγινε κατανοητό από την πλειοψηφία των συνδημοτών μας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο οποίος όπως έγινε γνωστό δεν παραβρέθηκε στη σημαντική αυτή τελετή, όπως και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέα Ξάνθη, Πασχάλης Λύρατζης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, εγκάλεσαν τον Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, κατηγορώντας τον για βεβήλωση της σημαίας που σκέπαζε το μνημείο προ των αποκαλυπτηρίων του. Οι δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν λόγο για «πέταμα της σημαίας».

Η δημοτική αρχή, ως προς το συγκεκριμένο θέμα έχει να αναφέρει τα εξής:

Η μεγάλη σημαία, βάσει πρωτοκόλλου, που σκέπασε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, φυσικά και δεν πετάχτηκε, όπως διατείνονται εξεγειρόμενοι οι συνάδελφοι του δημοτικού συμβουλίου.

Παρέμεινε ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ. Στην Πέτρα του. Πάνω στα 526 βότσαλα, με τα οποία φτιάχτηκε, για να συμβολίζει τις 526 ψυχές των Ελλήνων Εβραίων της Ξάνθης…

Διαβάστε επίσης: Ξάνθη: Οργή στα social media για την πεταμένη ελληνική σημαία

Ούτε στο χώμα βρέθηκε ούτε στο γρασίδι…

Αμέσως, μετά την αποχώρηση της Υπουργού Κεραμέως, του Προέδρου του ΚΙΣΕ Σαλτιέλ και του Δημάρχου Τσέπελη από το σημείο, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης τη μετέφερε, για να παραληφθεί από εργαζόμενους που δεν ήταν δυνατόν να προσεγγίσουν το Μνημείο. Τα παιδιά του Δήμου δίπλωσαν τη σημαία τηρώντας την προβλεπόμενη διαδικασία. Πολλοί συνδημότες μας, που παρακολουθούσαν την εκδήλωση εκ του μακρόθεν έγιναν κοινωνοί αυτού του γεγονότος.

Η Σημαία αποτελεί για μας το πιο σημαντικό σύμβολο της πατρίδας μας. Πιστεύουμε πως όλοι οφείλουμε τον σεβασμό, αλλά και τη βαθιά συγκίνηση απέναντι σε αυτό το «πανί», για το οποίο οι πρόγονοί μας πολέμησαν, μάτωσαν, θυσιάστηκαν.

Όλοι οι Έλληνες έχουμε την υποχρέωση, αλλά και το δικαίωμα να τη μεταφέρουμε να τη διπλώνουμε και να την τοποθετούμε με τον δέοντα σεβασμό. Αυτό πράξαμε χθες.

Πιστεύουμε ότι ο πατριωτισμός δε μετριέται, δε συγκρίνεται ούτε είναι πεδίο ανταγωνισμού ή αντιπαράθεσης. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε τα δυσδιάκριτα όρια του πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλίας, όπως αυτή καλύπτεται πολλές φορές κάτω από οξείες κορώνες…

Πέραν τούτου, ουδέν.


Α
κολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال