Οι Ρώσοι έφτιαξαν το αντι-Instagram, το... Rossgram

Rossgram

Σε μια κανονικότητα που θυμίζει «σκληρό» διαζύγιο από τη Δύση έχει εισέλθει η Ρωσία που τις τελευταίες εβδομάδες γνωρίζει ένα ντόμινο αποκλεισμών από τις πιο γνωστές αλυσίδες σε όλο τον κόσμο και τα κοινωνικά δίκτυα. 

Το Κρεμλίνο αποφάσισε να κλείσει τον «διακόπτη» και να αποσυνδεθεί από κάθε υπηρεσία του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Meta, στον οποίο ανήκουν Facebook, Instagram και WhatsApp.

Οι εκατέρωθεν βολές ανάμεσα στη Μόσχα και τους αντιπροσώπους σύγχρονων τεχνολογιών εξελίσσονται ενώ καταβάλλεται μια παγκόσμια προσπάθεια για να μην διαστρεβλωθεί η συνολική εικόνα του πολέμου από προπαγανδιστικές πρακτικές, που προωθούνται από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και οδήγησαν τελικά στον αποκλεισμό τους από τη Δύση.

Η Ρωσία τραβώντας το σχοινί, αποφάσισε να δώσει τη δική της απάντηση περιορίζοντας σημαντικά, καταργώντας στην ουσία, κάθε κοινωνική πλατφόρμα όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram.

O Πούτιν, ωστόσο, βλέποντας τη νεαρότερη πληθυσμιακή ομάδα της χώρας του να μην επικροτεί τις διπλωματικές του κινήσεις, αποφάσισε να «χρυσώσει το χάπι» των νέων εισάγοντας το... Rossgram.

H συγκεκριμένη πλατφόρμα έρχεται να αντικαταστήσει, κατά έναν τρόπο, το Instagram και θα μπορεί να χρησιμοποιείται μέσω συσκευών Android και iOS. Η επίσημη λειτουργία του κοινωνικού δικτύου τοποθετείται στις 28 Μαρτίου, όμως για τους απλούς χρήστες η εφαρμογή θα ανοίξει τον Απρίλιο.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στον πόλεμο, που μαίνεται επί τρεις εβδομάδες, έχει αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας. Εικόνες νεκρών αμάχων, στιγμές από πυραυλικές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, ήχοι από σειρήνες, όλα καταγράφονται καθημερινά από κινητά απλών πολιτών που επιθυμούν να βγάλουν προς τα έξω τη δική τους κραυγή αγωνίας, επικοινωνώντας την πραγματική διάσταση της ρωσικής εισβολής.

Όσο περνούν οι μέρες και οι νύχτες στη ρημαγμένη από τους βομβαρδισμούς Ουκρανία, η αγωνία για το μέλλον της χώρας, που αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, εντείνεται.

Οι Ρώσοι, από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν αδιάκοπα να ρίχνουν πυρά σε πόλεις της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο, ακόμη και στα περίχωρα του Κιέβου, ενώ ισχυρά στρατεύματα πλησιάζουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Στο τεταμένο αυτό κλίμα, η Ρωσία περνά εμφανώς σε μια νέα φάση διπλωματικής απομόνωσης, που θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου, ενώ αψηφά διεθνείς κανονισμούς και κινείται σε μονοπάτια που θυμίζουν απολυταρχία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال