Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σοβαρός κίνδυνος για τις τιμές σε κρέας, αβγά και ψωμί

Κοινοποίηση

Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλοι εξαγωγείς αραβοσίτου (καλαμποκιού), κριθαριού και άλλων σιτηρών στα οποία βασίζεται μεγάλο μέρος του κόσμου για την παραγωγή τροφίμων. Το σιτάρι μόνο αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ανθρώπινης κατανάλωσης θερμίδων.

Όπως γράφει το Reuters, πό τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς ο πόλεμος έγινε πιο πιθανός, ο δείκτης τιμών των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων που καταρτίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών αυξήθηκε κατά 17%.

Οι μεγάλοι παράγοντες ήταν τα άλματα 28% στην τιμή του σιταριού, 23% στην τιμή του καλαμποκιού και 22% στην τιμή του κριθαριού.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών κριθαριού. Ο αραβόσιτος είναι ένα κοινό υποκατάστατο του σιταριού και του κριθαριού.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης τεράστιοι παραγωγοί ηλιέλαιου, μεταξύ των οποίων αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων σιταριού στον κόσμο είναι η Αίγυπτος, μαζί με τους βορειοαφρικανούς γείτονές της, την Αλγερία και τη Νιγηρία, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Η Ινδονησία, η Τουρκία και οι Φιλιππίνες είναι επίσης μεγάλοι εισαγωγείς.

Οι προμήθειες από τη Ρωσία μπορεί να περάσουν – και η Ρωσία έχει απελπιστική ανάγκη από συνάλλαγμα. Όμως τα λιμάνια της Ουκρανίας είναι κλειστά, οι υποδομές μεταφορών έχουν διαταραχθεί και ενδέχεται να μην λειτουργούν όταν ξεκινήσει η περίοδος συγκομιδής τον Ιούλιο και η φύτευση κριθαριού θα ξεκινούσε κανονικά περίπου τώρα.

Οι ξαφνικές ελλείψεις και οι αυξήσεις των τιμών θα πλήξουν σκληρά τις φτωχές χώρες και τους φτωχότερους πολίτες τους. Τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος ξοδεύουν πολύ περισσότερο από το εισόδημά τους σε βασικά είδη όπως το ψωμί από τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος.

Οι επιπτώσεις θα μεταφερθούν στις τιμές του κρέατος και των αυγών, καθώς οι σπόροι δημητριακών χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές.

Σε όλη την ιστορία, βία και αναταραχές προήλθαν από αυξήσεις στις τιμές εμπορευμάτων. Η Αίγυπτος κατακλύστηκε από ταραχές εξαιτίας της τιμής του ψωμιού και της χορήγησης προϊόντων με δελτίο το 2017. Στο Καζακστάν διεξήχθησαν μαζικές διαμαρτυρίες τον Ιανουάριο μετά την απότομη αύξηση των τιμών του υγροποιημένου αερίου.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρόκειται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες εκκλήσεις για επισιτιστική βοήθεια, η παροχή της οποίας θα είναι ακριβότερη.

Ευτυχώς, οι μεγάλοι παραγωγοί σιταριού στο νότιο ημισφαίριο, η Αυστραλία και η Αργεντινή, έχουν παραγάγει καλλιέργειες που μπορούν να αμβλύνουν την κατάσταση.

Η αξία της αυστραλιανής παραγωγής σιταριού αναμένεται να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών.

Αλλά οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και η παγκόσμια σταθερότητα είναι βέβαιο ότι θα τεθούν υπό σκληρή δοκιμασία.

Θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και να μετριαστούν οι επιπτώσεις του.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα