Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η νεκρωτική ίωση απειλεί τα καπνά στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Η νεκρωτική ίωση απειλεί τα καπνά στην Ξάνθη

Αντιμέτωποι με την νεκρωτική ίωση βρίσκονται οι καπνοκαλλιεργητές στην Ξάνθη, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια ισχυρή απειλή που επηρεάζει τις αποδόσεις του καπνού και ζητούν μέτρα στήριξης. 



Με επιστολή προς της Δ.Α.Ο.Κ. Ξάνθης οι καπνοκαλλιεργητές ενημερώνουν σχετικά με τα προβλήματα και αντιμετωπίζουν και κάνουν λόγο για ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα που έχουν δεχθεί. 

«Μετά από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι γεωπόνοι του Α.Σ. Ξάνθης “Η ΕΝΩΣΗ” σε αγροτεμάχια των μελών της ΟΠΑΚ – ΑΣ Ξάνθης διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια από την νεκρωτική ίωση του καπνού (TSWV) και από την φυτόφθορα του καπνού σε μεγάλο ποσοστό, που Θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση της απόδοσης των αγροτεμαχίων καθώς και την υποβάθμιση της ποιότητας των καπνών συγκριτικά με την αναμενόμενη παραγωγή» επισημαίνουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι καπνοκαλλιεργητές. 

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες εννόησαν τη δραστηριότητα τον θρίπα, αυξάνοντας ανάλογα και τη μετάδοση της νεκρωτικής ίωσης του καπνού με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές του νομού Ξάνθης και ειδικότερα στην περιοχή των δημοτικών διαμερισμάτων Ωραίου, Μύκης, Σελέρου κ.α. η ζημιά σε πολλά αγροτεμάχια να ξεπερνά σε ποσοστό το 40%,παρά τους προληπτικούς ψεκασμούς πού εφάρμοσαν οι παραγωγοί με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του καπνού» τονίζουν στο ίδιο κείμενο. 



«Η μειωμένη παραγωγή και η υποβάθμιση της ποιότητας των καπνών επηρεάζουν καθοριστικά το εισόδημα των παραγωγών -μελών της Ο.Π.Α.Κ. -Λ.Σ. Ξάνθης, που σχεδόν στο 100% η καλλιέργεια καπνού αποτελεί μονοκαλλιέργεια, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους και την οικογένειά τους και για την τοπική κοινωνία. Δεδομένου αφενός ότι οι ιώσεις και οι ασθένειες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και αφετέρου ότι είναι αναγκαία η στήριξη της καλλιέργειας τον καπνού στην περιοχή μας (1.380 παραγωγοί με την οικογένειά τους καλλιεργούν περίπου 7.150 στρέμματα καπνά το 2022). Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να δρομολογηθούν έγκαιρα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών μας» καταλήγουν οι καλλιεργητές του καπνού στην Ξάνθη. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα