Επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα: Τα ποσά – Παραδείγματα [ΒΙΝΤΕΟ]

Επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα: Τα ποσά – Παραδείγματα [ΒΙΝΤΕΟ]

Επιδότηση για ηλιακό
: Ηλιακούς θερμοσίφωνες με κρατική επιδότηση θα μπορούν αν αγοράσουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα αντικατάστασης θερμοσιφώνων ρεύματος και αγοράς νέων ηλιακών με το μέσο κόστος αγοράς τους  κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ. Έως το τέλος του έτους υπολογίζεται πως θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, ενώ θα «τρέξει» και πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για εξοικονόμηση 20%. 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα «προσομοιάζει» στα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».


Επιδόματα - Ηλιακοί θερμοσίφωνες: H αποπληρωμή

Με κρατική επιδότηση – την οποία οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει την προσδιορίζουν στο 40% με 60% του κόστους εγκατάστασης ενός ηλιακού συστήματος – ο χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης περιορίζεται σημαντικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε για «Το Βήμα» ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κ. Στέλιος Ψωμάς, η αγορά ενός οικιακού φωτοβολταϊκού για αυτοπαραγωγή των τριών κιλοβάτ μπορεί με βάση τα σημερινά δεδομένα να αποσβεστεί σε εννέα χρόνια, ενώ εάν επιδοτηθεί π.χ. με 50% ο χρόνος περιορίζεται σε 4,7 χρόνια. 

Αντιστοίχως, για έναν εμπορικό καταναλωτή η επένδυση για ένα σύστημα των 10 κιλοβάτ μπορεί σήμερα να αποσβεστεί σε 6,6 έτη, ενώ με επιδότηση 50% ο χρόνος αποπληρωμής περιορίζεται στα 3,5 έτη. Αλλωστε, στη νέα πολιτική της ΕΕ – όπως αποτυπώνεται στο «RePower EU» που έχει ως στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα – η στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ενεργειακού road map έως το 2030. Ετσι, θα είναι υποχρεωτική από το 2026 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδόν ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα (δημόσια και εμπορικά) και από το 2029 στις νέες κατοικίες. 

Ο ελληνικός κλιματικός νόμος μάλιστα προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη όλων των νέων εμπορικών κτιρίων από το 2023. 

Τα κονδύλια για τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών και των αγροτών θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPowerEU, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Τι ισχύει με την επιδότηση – Παραδείγματα

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ανάγκη για νέο χώρο

Οσον αφορά τον αναγκαίο ηλεκτρικό χώρο στα δίκτυα, ο οποίος είναι απαραίτητος για τα συστήματα net-metering, θα αξιοποιηθούν τα 2,5 GW (γιγαβάτ) που «απελευθερώθηκαν», με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση,  από τους μετασχηματιστές της χώρας – δηλαδή 10 MW (μεγαβάτ) από κάθε έναν μετασχηματιστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, βάσει του νόμου 4951/2022, ο Διαχειριστής του Δικτύου διαθέτει περιθώριο απορρόφησης ισχύος 10 MW ανά υποσταθμό, πλέον του υφιστάμενου περιθωρίου, αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας) αυτοπαραγωγών, αυτοπαραγωγών με εφαρμογή net-metering, αυτοπαραγωγών με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net-metering) και παραγωγών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο περιθώριο καθίσταται διαθέσιμο στο σύνολο των υποσταθμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών με κορεσμένα δίκτυα (εξαιρούνται τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά) και κατανέμεται σε αυτοπαραγωγούς ενέργειας, με ανώτατο όριο ισχύος σταθμού τα 10 kW, ως εξής: 40% για οικιακή χρήση, 30% για αγροτική χρήση και 30% για τον δευτερογενή – τριτογενή τομέα.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Τι ισχύει με την επιδότηση – Παραδείγματα
Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Τι ισχύει με την επιδότηση – Παραδείγματα

Aναδρομική ισχύ

Πάντως, το πρόγραμμα επιδοτήσεων φωτοβολταϊκών δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, με τα επιτελεία των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης να προσδιορίζουν τις σχετικές ανακοινώσεις προς τα μέσα Οκτωβρίου.  Στο μεταξύ, η αγορά μικρών φωτοβολταϊκών έχει «παγώσει» καθώς όσοι είχαν ξεκινήσει την εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ενέργειας σταμάτησαν προσωρινά τις διαδικασίες αναμένοντας τις επιδοτήσεις. Γι΄ αυτό, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση το πρόγραμμα των επιδοτήσεων να έχει και αναδρομική ισχύ, δηλαδή να μπορούν να επιδοτηθούν και έργα που ηλεκτρίστηκαν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά π.χ. την ημερομηνία εξαγγελίας του προγράμματος.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال