Μητσοτάκης προς Τούρκους: «Η Ελλάδα δεν σας απειλεί, είμαστε φίλοι σας»

Μητσοτάκης προς Τούρκους: «Η Ελλάδα δεν σας απειλεί, είμαστε φίλοι σας»

Μήνυμα προς τους Τούρκους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν σας απειλεί, είμαστε φίλοι σας».

Ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, στην -όπως είπε- αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. «Είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία», είπε και προσέθεσε ότι είναι περίεργη η εμμονή της τουρκικής ηγεσίας με την Ελλάδα.

«Έχω πει ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία είναι σημαντική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ» και πως έχει τη δυνατότητα να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο. Παρά ταύτα, συμπλήρωσε, «παίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού».

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες απειλές από την πολιτική ηγεσία της Άγκυρας, ότι «θα έρθουν νύχτα», υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί εκφοβισμό και είναι «η γλώσσα ενός επιτιθέμενου».

Υποστήριξε ότι η γειτονική χώρα απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο «εάν επιλέξουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα», για να συμπληρώσει ότι »είναι ανησυχητική η αυξανόμενη ένταση από πλευράς της Τουρκίας. Είναι συμπεριφορά χώρας του ΝΑΤΟ; Όχι».

«Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για κόκκινες γραμμές, τότε λέω το εξής: Οι τουρκικές αξιώσεις για την κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της ελληνικής επικράτειας υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες», τόνισε εμφατικά και συμπλήρωσε: «Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ με την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας, της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μπούλινγκ από κανέναν».

Χαρακτήρισε εξόχως ανησυχητική την εντεινόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, τις πολλαπλές παραβιάσεις, τα fake news και την άρνηση από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στέλνοντας μήνυμα φιλίας στον τουρκικό λαό, τόνισε: «Υπάρχει άλλη οδός. Οι δυο λαοί έχουν ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης. Οκτώ χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες των δυο χωρών υπέγραψαν συνθήκη φιλίας. Θα ήθελα να απευθυνθώ στον τουρκικό λαό και να πω ότι η Ελλάδα δεν είναι απειλή για τη χώρα σας. Είμαστε φίλοι σας, γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα δεν θέλει τη σύγκρουση και την εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας».


«Εκστρατεία fake news για το προσφυγικό»

Στη συνέχεια τόνισε η Άγκυρα εργαλειοποιεί το προσφυγικό από το 2020, κάνοντας λόγο για εκστρατεία fake news σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως η Ελλάδα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημείωσε δε ότι διασώζουμε μετανάστες όποτε χρειαστεί, «όπως κάναμε και χθες».

«Δεν πρέπει να πετύχει η εισβολή της Ρωσίας»

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αρχίσει την ομιλία του, λέγοντας: «Αντιμετωπίζουμε μία επιλογή, να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τον αυταρχισμό», για να προσθέσει: «Συνέβη αυτό που στην Ευρώπη θεωρούσαμε αδιανόητο».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε δεν τον περιμέναμε, «αλλά ως Ευρωπαίοι είμαστε περήφανοι για την αντίδραση μας». «Δεν πρέπει να πετύχει η εισβολή της Ρωσίας, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα προς κάθε αυταρχικό ηγέτη», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό το μήνυμα το έστειλαν από τον ΟΗΕ πολλοί ηγέτες με τρόπο ηχηρό».

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, είπε ότι «αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο χειμώνα», καθώς «η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια για να χτυπήσει την Ευρώπη και να αποσταθεροποιήσει τις κυβερνήσεις».

«Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες. «Ξέρουμε ότι υπάρχει κόστος στο να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», υπογράμμισε.

«Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που έχει δεχθεί επίθεση στην Ευρώπη», τόνισε, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί. Η Άγκυρα απομονωμένη και μόνη στη διεθνή κοινότητα συνεχίζει να επιμένει με απαράδεκτα αιτήματα για λύση που θα βασίζεται σε δύο κράτη. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις τις θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή: «Ο πράσινος μετασχηματισμός βρίσκεται στην καρδιά των μεταρρυθμίσεων μας και συντάσσουμε οδικό χάρτη για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Ήδη ξεκίνησε η μετατροπή νησιών σε κλιματικά ουδέτερους κόμβους».

«Η Ελλάδα σε συνεργασία με την UNESCO δίνει προτεραιότητα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή», τόνισε και πρόσθεσε: «Η μακρά προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη πολλών κρατών και της UNESCO. Μια μέρα θα επιστρέψουν σπίτι τους».

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال