Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δέσμευση Ζελένσκι πως θα ανακαταληφθούν όλα τα εδάφη

Κοινοποίηση

Δέσμευση Ζελένσκι πως θα ανακαταληφθούν όλα τα εδάφη

Καθώς ο ουκρανικός στρατός συνέχισε την προέλασή του σε ανατολικές περιοχές της χώρας χθες Κυριακή, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε στο βραδινό διάγγελμά του πως θα ανακαταληφθούν όλες οι περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσική κατοχή.




«Ίσως φαίνεται πως έπειτα από μια σειρά νικών έχουμε ορισμένη κάμψη της δραστηριότητας», είπε ο κ. Ζελένσκι, σπεύδοντας να προσθέσει πως στην πραγματικότητα γίνεται «προετοιμασία» για την ανακατάληψη της Μαριούπολης, της Μελιτόπολης και της Χερσώνας, κατ’ αυτόν το επόμενο στάδιο της αντεπίθεσης.

«Επειδή η Ουκρανία πρέπει να είναι ελεύθερη — ολόκληρη», ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει όχι μόνο να ανακαταλάβει εδάφη που έλεγχε πριν από την εισβολή των δυνάμεων της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, αλλά και τομείς στο Ντονμπάς και στην Κριμαία που περιήλθαν στα χέρια υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών από το 2014, σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι. Η Ρωσία κατέλαβε μεγάλους τομείς της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας όταν εισέβαλε τον Φεβρουάριο. Συνεχίζει να κατέχει χονδρικά το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας.

Το Κίεβο λέει πως δεν έχει νόημα να γίνουν τώρα συνομιλίες ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι

Το Κίεβο αποκλείει προς το παρόν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και την πραγματοποίηση μιας συνάντησης ανάμεσα στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Εν συντομία, η ίδια η διαπραγματευτική διαδικασία και μια συνάντηση ενώπιος ενωπίω ανάμεσα στους προέδρους δεν έχουν νόημα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.




Ο Ποντολιάκ ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους οι συνομιλίες θα ήταν άσκοπες στο στάδιο αυτό, αρχίζοντας από το ότι η Ρωσία θα προσπαθούσε να διατηρήσει και να νομιμοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της. Δεύτερον, η διατήρηση του στάτους κβο θα έδινε στη Μόσχα περιθώριο να ανασάνει ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά μήκος των νέων γραμμών του μετώπου. Και τρίτον, η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε στο ουκρανικό έδαφος. Γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις θα είναι δυνατές μόνον όταν τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί από το έδαφος της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ποντολιάκ. Τότε το ποσό των αποζημιώσεων και η παράδοση των εγκληματιών πολέμου θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ζητάει αυξημένη επιφυλακή

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως παραμένει ασαφές πώς μπορεί να αντιδράσει η Ρωσία στις τελευταίες αποτυχίες της στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και ζήτησε αυξημένη επιφυλακή από τα αμερικανικά στρατεύματα, στη διάρκεια επίσκεψής του σε βάση στην Πολωνία, η οποία βοηθάει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Τα σχόλια του στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, προέδρου του Μικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αποτελούν μια υπενθύμιση των κινδύνων να ενταθεί η σύγκρουση καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ βοηθούν την Ουκρανία από απόσταση και το Κίεβο διεξάγει μια μέχρι στιγμής επιτυχημένη αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

«Ο πόλεμος αυτή τη στιγμή δεν πηγαίνει πολύ καλά για τη Ρωσία. Επομένως είναι επιβεβλημένο για όλους μας να διατηρήσουμε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας, συναγερμού», δήλωσε ο Μίλεϊ από τη Βαρσοβία, μετά την επίσκεψή του στη βάση.




Ο στρατηγός επιθεώρησε την αντιαεροπορική άμυνα της βάσης, που περιλαμβάνει συστοιχίες πυραύλων Patriot, οι οποίες θα ήταν μια τελευταία γραμμή άμυνας, αν η Ρωσία αποφάσιζε να επιτεθεί στη βάση – διακινδυνεύοντας ένα πόλεμο με την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο Μίλεϊ ανέφερε πως δεν λέει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυξημένη απειλή, αλλά τόνισε πως πρέπει να είναι έτοιμα. «Στη διεξαγωγή του πολέμου, δεν γνωρίζεις με υψηλό βαθμό βεβαιότητας τι πρόκειται να συμβεί», δήλωσε.

Από τους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον Μίλεϊ ζητήθηκε να μην δημοσιεύσουν την ονομασία της βάσης ούτε να περιγράψουν την τοποθεσία της. Ο αμερικανός στρατηγός ενημερώθηκε επίσης για την κρίσιμης σημασίας υποστήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία από τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη βάση αυτή και περιλαμβάνει μακρόθεν αρωγή για την υποστήριξη μέσω ασφαλών τηλεδιασκέψεων των αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων όπλων που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα