Ρούχα με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά μπορεί μια μέρα να φορτίζουν το κινητό σας

Ρούχα με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά μπορεί μια μέρα να φορτίζουν το κινητό σας

Μοιάζει με κανονικό ύφασμα, πλένεται στο πλυντήριο με την υπόλοιπη μπουγάδα, επιπλέον όμως φορτίζει κινητά τηλέφωνα και άλλες μικροσυσκευές.

Είναι το ηλιακό ύφασμα που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Βρετανία, μια καινοτομία που προσφέρει ενεργειακή αυτάρκεια στον χρήστη, τουλάχιστον όταν έχει λιακάδα.

Το πρωτότυπο του υφάσματος, με διαστάσεις 51 επί 27 εκατοστά, ενσωματώνει 1.200 μικροσκοπικούς φωτοβολταϊκούς συλλέκτες που προσφέρουν 400 milliwatts ηλεκτρικής ισχύος, αρκετά για να φορτίσουν έστω και αργά ένα κινητό τηλέφωνο ή smartwatch.

Χάρη στην ελαστική αλλά ανθεκτική καλωδίωση, το ύφασμα συμπεριφέρεται όπως οποιοδήποτε άλλο ρούχο, λένε οι δημιουργοί του.


«Μέχρι σήμερα, ελάχιστοι είχαν σκεφτεί ότι τα ρούχα ή τα υφάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος» δηλώνει σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου ο δρ Χιουζ-Ράιλι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα μικροσκοπικά φωτοβολταϊκά πάνελ μόλις που διακρίνονται στην ύφανση (Notigham Trent University)

«Το υλικό που αναπτύξαμε πρακτικά έχει την ίδια εμφάνιση και συμπεριφορά με οποιοδήποτε συμβατικό ύφασμα, καθώς μπορεί να τσαλακωθεί και να πλυθεί στο πλυντήριο».

Οι μικροί ηλιακοί συλλέκτες, με διαστάσεις 5 επί 1,5 χιλιοστά, βρίσκονται ενσωματωμένοι σε πολυμερισμένη ρητίνη και δεν επηρεάζονται στην πλύση μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι στιγμής πάντως οι ερευνητές δεν έχουν πλάνο για την εμπορική αξιοποίηση των ηλιακών υφασμάτων.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال