Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Όταν ο Περικλής έτρεξε στον μαραθώνιο

Κοινοποίηση

Όταν ο Περικλής έτρεξε στον μαραθώνιο


Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης
 

Ξεκίνησε απ’ την Ξάνθη για να φτάσει στην Αθήνα. 

Είχε ένα παιδικό όνειρο: να τρέξει στον μαραθώνιο. Όχι σε όποιον να’ ναι, στον “αυθεντικό”. Έτσι ονομάζεται ο κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας. 

Σε ανάμνηση του αρχαίου Φειδιππίδη, που μετέφερε το μήνυμα της νίκης απ’ τη μάχη του Μαραθώνα.

Η σημερινή τελετουργία είναι μοναδική εμπειρία: Ξυπνάς χαράματα, για να φτάσεις στην Ομόνοια. Κι από ‘κει με λεωφορεία στον Μαραθώνα. Ολόκληρο ταξίδι, σχεδόν 1 ώρα. 

Εκεί συναντιέσαι με όλους. Εκεί αρχίζει η γιορτή του αθλητισμού. Νέοι, γέροι, με μωρά, με καρότσια, με κινητικά προβλήματα, με ό,τι κουβαλά μέσα κι απ’ έξω ο καθένας. 

Ντυμένοι αρχαίοι, σύγχρονοι, παραδοσιακοί, έθνικ κι ό,τι άλλο. Πολύχρωμοι, βαμμένοι, χαρούμενοι, ευδιάθετοι αλλά και αγχωμένοι. 

Κοινός ο σκοπός στα χείλη όλων: να τερματίσουμε! Μετά από 42 χλμ. Τόσο απέχει το Παναθηναϊκό Καλλιμάρμαρο στάδιο.

Κάθε 2′ ακούγεται το πιστόλι του αφέτη. Στα πρώτα γκρουπ οι μεγάλοι αθλητές. Στα επόμενα ο κόσμος. Το τρέξιμο αρχίζει….

Στα πρώτα μέτρα “προσκύνημα” στον αρχαίο Τύμβο. Απόδοση τιμών. Και μετά συνέχεια. Για πολλά χλμ. Κατηφόρες, ανηφόρες, χωράφια, σπίτια, άνθρωποι να χειροκροτούν. Χωρίς να σε ξέρουν. Σε συγχαίρουν. Σε βοηθούν, με κουράγιο. 

Κι εσύ, αν αντέξεις την ανηφόρα της Αγ. Παρασκευής, αντικρίζεις μετά το 32ο τον “πολιτισμό”. Τελευταίο και ζόρικο. Να ξεπεράσεις κράμπες, ζέστη, αισθήματα και κόπωση. Ώσπου στρίβεις στην Ηρώδου Αττικού και στο βάθος το Καλλιμάρμαρο. Εκεί υποκλίνεσαι. Συγκίνηση και δέος. Ανάκατα με χαρά και ικανοποίηση. 

Μπαίνεις στο στάδιο…..χάνεσαι. Τελευταία μέτρα. Κόσμος στις κερκίδες, μουσική, χειροκρότημα. Λες Θεέ μου σ΄ευχαριστώ. Που το έζησα, που τερμάτισα. Αγκαλιές, χειραψίες, φιλιά και χαμόγελα. Πνιγμένος σε συναισθήματα. Κι ως σύμπτωση -όπως συμβαίνει πάντα – έρχεται η μαγική στιγμή. Ακούς τον διπλανό σου να μονολογεί: “αν έχεις χάσει την εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο είδος, αξίζει να δεις έναν μαραθώνιο.” ! Μπράβο Περικλή. Το ζήσαμε κι αυτό χάρη σ’ εσένα….

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα