Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πετρέλαιο και ζωοτροφές «γονατίζουν» τους κτηνοτρόφους στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Πετρέλαιο και ζωοτροφές «γονατίζουν» τους κτηνοτρόφους στην Ξάνθη

Στάση αναμονής για τις τιμές που θα διαμορφωθούν στο γάλα – εκτιμήσεις για πάνω από 1,50 ευρώ / λίτρο

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης 




Το ράλι ανατιμήσεων και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής αποτελούν τον μεγάλο βραχνά για τον κτηνοτροφικό κόσμο της Ξάνθης, με τους κτηνοτρόφους να εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα του κλάδου τους. 

Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες αναμένεται να ανακοινώσουν τις τιμές για την αγορά γάλατος από τους κτηνοτρόφους την ερχόμενη εβδομάδα, με τις πρώτες «υποσχέσεις» να κάνουν λόγο για τιμή που διαμορφώνεται πάνω από 1,50 ευρώ / λίτρο. Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι ζωοτροφές έχουν γίνει απλησίαστες για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα βασικά λειτουργικά έξοδα των μονάδων τους, όπως το πετρέλαιο και το ρεύμα. 

«Για τις τιμές στο γάλα θα έχουμε καλύτερη εικόνα από βδομάδα με τις γαλακτοβιομηχανίες να κάνουν λόγο για τιμή πάνω από 1,50 ευρώ, ωστόσο αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πόσο πάνω θα φτάσει. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος πως η τιμή μέσα στο ’22 θα φτάσει στο 1,55 με 1,60 ευρώ / λίτρο και από το ’23 θα ανέβει περισσότερο» τονίζει ο Αθανάσιος Λουκμακιάς, έμπειρος κτηνοτρόφος από την Ξάνθη και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΚ. 




«Αυτό που βλέπουμε όμως είναι ότι παρά το γεγονός πως ανεβαίνει η τιμή στο γάλα τα τελευταία 2 χρόνια, σφάζονται ζώα και κλείνουν μονάδες και αυτό σημαίνει πως οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής. Από εκεί που δίναμε γάλα στα 90 λεπτά, πλέον φτάνουμε στο 1,50 ευρώ και πάνω, όμως οι αυξήσεις στις ζωοτροφές, το πετρέλαιο και το ρεύμα δημιουργούν μια ασύμφορη κατάσταση. Οι αυξήσεις στο ζωοτροφές είναι στο 100%, και σε ορισμένες περιπτώσεις μιλάμε για άνοδο ακόμα και 150%» προσθέτει ο ίδιος. 

Βραχνάς το πετρέλαιο 

Η αύξηση στο πετρέλαιο αποτελεί ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον κτηνοτροφικό κόσμο, καθώς το ενεργειακό κόστος λειτουργίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. 




«Εάν ήταν μόνο οι αυξήσεις στις ζωοτροφές θα λέγαμε ανέβηκαν οι ζωοτροφές, ανεβαίνει και η τιμή στο γάλα και είμαστε καλά. Όμως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Για παράδειγμα στο πετρέλαιο. Μια μέση κτηνοτροφική μονάδα καταναλώνει περίπου 10-15 λίτρα πετρέλαιο την ημέρα. Από 1,10 ευρώ που ήταν πήγε στα 2,20 ευρώ και έτσι το κοστολόγιο διπλασιάζεται. Αντίστοιχα και στο ρεύμα, μια μέση κτηνοτροφική μονάδα που πλήρωνε 400-500 ευρώ ρεύμα έφτασε να πληρώνει 1.000 και 1.500 ευρώ. Τώρα με την επιδότηση του ρεύματος βλέπουμε πως κάπως έχουν ισορροπήσει τα πράγματα και ελπίζουμε να μείνουν έτσι» αναφέρει ο κ. Λουκμακιάς.  

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα