Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Πράγματα που πάνε εντελώς λάθος στην Ξάνθη [και μας στεναχωρούν]

Κοινοποίηση

Πράγματα που πάνε εντελώς λάθος στην Ξάνθη [και μας στεναχωρούν]

Κάνοντας μια βόλτα κανείς στην Ξάνθη διαπιστώνει πως υπάρχουν εικόνες, που καταγράφονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, οι οποίες μας πληγώνουν και αποτυπώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο μερικά από τα χρόνια προβλήματα αυτής της πόλης. 

Πρόκειται για μείζονα ζητήματα και κορυφαίες παθογένειες που αφορούν το επίπεδο ζωής και σίγουρα δεν τιμούν μια πόλη που θέλει να θεωρείται σύγχρονη και Ευρωπαϊκή. Σαφώς και δεν πρόκειται για «γκρίνια», αλλά για επισημάνσεις που καλό θα ήταν κάποια στιγμή να επιλυθούν ώστε αυτή η τόσο όμορφη πόλη να τιμήσει τον τίτλο της, αυτόν της «πόλης με τα 1.000 χρώματα». 

#1 – Τα ελεεινά παρκαρίσματα 

Το κυκλοφοριακό χάος δεν αποτελεί – δυστυχώς – «προνόμιο» των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά απτή καθημερινότητα και σε μια μικρή επαρχιακή πόλη όπως η Ξάνθη. 

Αυτοκίνητα σταθμευμένα πάνω σε διαβάσεις πεζών, σε μπάρες αναπήρων αλλά και σε πεζοδρόμια σίγουρα δεν τιμούν κανέναν. 




Το κυκλοφοριακό είναι σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ξάνθη, η οποία από τη μια συγκαταλέγεται στις 20 πόλεις με τα περισσότερα αυτοκίνητα σε κυκλοφορία (σχεδόν 40.000 οχήματα) και από την άλλη οι οργανωμένοι χώροι στάθμευσης είναι ελάχιστοι. Το Δημοτικό Πάρκινγκ αποτελεί μια πονεμένη ιστορία, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ακινήτων για αυτόν τον σκοπό ή έστω κάποιο πλάνο δράσεων που να αποτυπώνει πως οι έχοντες ρόλο – και λόγο – σε αυτή την πόλη συμμερίζονται τη σοβαρότητα του προβλήματος. 

Πράγματα που πάνε εντελώς λάθος στην Ξάνθη [και μας στεναχωρούν]
Γυναίκα με καρότσι κατεβαίνει στον δρόμο γιατί στο πεζοδρόμιο υπάρχει… αυτοκίνητο!

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από πεζοδρόμιο κοντά στο παζάρι της Ξάνθης, το περασμένο Σάββατο, με ένα ΙΧ σταθμευμένο πάνω στο πεζοδρόμιο και μια γυναίκα με ένα καρότσι να αναγκάζεται να κατέβει στον δρόμο! 

#2 – Οι διαβάσεις των πεζών 

Πρόσφατα έγινε αρκετός «ντόρος» σχετικά με το θέμα των διαβάσεων πεζών τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις περιοχές όπου υπάρχουν σχολικές μονάδες. 

Μάλιστα ασκήθηκε και κριτική για το ότι σε ορισμένα σημεία όπου… έπεσε μπογιά σε κυριολεκτικά ξεχασμένες διαβάσεις πεζών, μέσα σε λίγες μέρες ξεθώριασαν και πάλι. 

Πράγματα που πάνε εντελώς λάθος στην Ξάνθη [και μας στεναχωρούν]
Η διάβαση πεζών στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης που… ξεθώριασε γρήγορα 

Το ζήτημα των διαβάσεων είναι ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο για αυτή την πόλη. Τόσο από πλευράς των οδηγών, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων δεν σταματά ποτέ στις διαβάσεις, όσο και από πλευράς των αρμοδίων που έχουν επιμεριστεί την ευθύνη συντήρησης των διαγραμμίσεων. 




#3 – Τα πεζοδρόμια 

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχόλησε πρόσφατα την τοπική κοινωνία της Ξάνθης και αφορά το επίπεδο ζωής που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι και το ζήτημα των πεζοδρομίων. 

Μπορεί η συζήτηση να περιορίστηκε κυρίως στις κακοτεχνίες που παρουσιάζουν τα περισσότερα πεζοδρόμια της πόλης, ωστόσο το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις τρύπες αλλά επεκτείνεται ευρύτερα στην εικόνα των πεζοδρομίων. 

Πράγματα που πάνε εντελώς λάθος στην Ξάνθη [και μας στεναχωρούν]
Ένα… τυχαίο πεζοδρόμιο στο κέντρο της Ξάνθης, ιδιαίτερα καθαρό! 

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ποια ήταν η τελευταία φορά (και κάθε πότε άραγε) που πλύθηκαν τα πεζοδρόμια της πόλης, ενώ σε αρκετά εξ’ αυτών αναδύεται μια ιδιαίτερα έντονη κακοσμία απόρροια της απλυσιάς. 

#4 – Τα σκουπίδια 

Κάνοντας μια βόλτα στο περιαστικό άλσος, αυτήν την ζηλευτή πράσινη πηγή ζωής και οξυγόνου, θα διαπιστώσει κανείς δεκάδες σκουπίδια. Το ίδιο ισχύει και για αρκετά πάρκα καθώς και δρόμους της πόλης. 




Η «κακιά» συνήθεια που επιδεικνύουν ορισμένοι κάτοικοι, του να εναποθέτουν τα σκουπίδια τους κυριολεκτικά όπου βρουν, αποτελεί μια μεγάλη παθογένεια για την Ξάνθη. Την ίδια στιγμή οι κάδοι απορριμμάτων που ζέχνουν, σίγουρα δεν τιμούν κανέναν, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η δυσφορία είναι τόσο έντονη που κυριολεκτικά δεν μπορείς να πλησιάσεις. 

Η Ξάνθη, δυστυχώς, πολλές φορές μας πληγώνει ωστόσο και εμείς την πληγώνουμε. Η εικόνα που παρουσιάζει μια πόλη καθημερινή αποτελεί δείγμα του πολιτισμού της, της ευαισθησίας των κατοίκων της, της εφαρμογής των νόμων αλλά και του βαθμού αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των πολιτικών της. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα