Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

EE: «Ισχυρή σύσταση» για τεστ Covid 48 ωρών και μάσκα στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Κοινοποίηση

EE: «Ισχυρή σύσταση» για τεστ Covid 48 ωρών και μάσκα στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ για τη λήψη ή μη καθολικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας έκρηξης κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα.

Έπειτα από περίπου έξι ώρες διαβουλεύσεων το απόγευμα της Τετάρτης, οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας της ΕΕ κατέληξαν σε ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ από τους επιβάτες 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα καθώς και για χρήση μάσκας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Associated Press, «η ΕΕ αναφέρει ότι τα 27 κράτη-μέλη “ενθαρρύνονται έντονα” να επιβάλουν προ της αναχώρησης επιβατών από την Κίνα τεστ Covid-19». Σημειώνεται, πάντως, ότι προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για μοριακό τεστ ή rapid test.

Την Τρίτη είχε προηγηθεί ακόμα μία συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων του τομέα της υγείας, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών τάχθηκαν υπέρ των υποχρεωτικών τεστ πριν από την αναχώρηση. Ωστόσο, δεν αποφασίστηκε κάτι τέτοιο.




Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ αναμένεται να συγκληθεί ξανά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση.

Αναλυτικά τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το φως των εξελίξεων της Covid-19 στην Κίνα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα από τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν:

να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95),

να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας,




ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη-μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ Covid-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Επίσης, τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη-μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης, έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα, συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ για τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.




Τα κράτη-μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.

Αντιδράσεις από Κίνα και Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών για ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Associated Press, η κίνηση αυτή της ΕΕ είναι πιθανό να αναστατώσει το Πεκίνο και έχει ήδη επικριθεί από την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία.

Πάντως, ύστερα από μία εβδομάδα συνομιλιών μεταξύ ειδικών στον τομέα της υγείας της ΕΕ, το μπλοκ δεν προέβη σε υποχρεωτική και ολοκληρωτική επιβολή του ταξιδιωτικού προορισμού και στα 27 κράτη-μέλη, παρόλο που τον έχουν ήδη υιοθετήσει η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Η Κίνα έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά τέτοιες ενέργειες και έχει προειδοποιήσει για «αντίμετρα», εάν τέτοιες πολιτικές επρόκειτο να επιβληθούν σε ολόκληρο το μπλοκ.

Τόσο η κινεζική κυβέρνηση όσο και Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη για γενικούς περιορισμούς στα ταξίδια, καθώς οι παραλλαγές του κορωνοϊού που αναδύονται από την Κίνα είναι ήδη διαδεδομένες στην Ευρώπη.

Την Τετάρτη, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, η οποία εκπροσωπεί περίπου 300 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, έκανε το δικό της σχόλιο πάνω στο θέμα.




«Είναι άκρως απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την τρελή επαναφορά των μέτρων που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IATA, Willie Walsh, και συμπλήρωσε:

«Η έρευνα που διεξήχθη γύρω από την άφιξη της παραλλαγής Όμικρον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση περιορισμών στα ταξίδια δεν επέφερε καμία διαφορά στην κορύφωση της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Το περισσότερο που έκαναν αυτοί οι περιορισμοί ήταν να καθυστερήσουν αυτή την κορύφωση κατά μερικές ημέρες».

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα