Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νέες ακρότητες Ερντογάν: Καθίστε φρόνιμα και δεν θα σας πειράξουμε

Κοινοποίηση

Νέες ακρότητες Ερντογάν: Καθίστε φρόνιμα και δεν θα σας πειράξουμε


Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «οι Έλληνες αναστατώθηκαν επειδή η Τουρκία φτιάχνει τους δικούς της πυραύλους»

«Καθίστε ήσυχοι και εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά με την Αθήνα. Δεν αγγίζουμε αυτούς που δεν μας ενοχλούν», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος AKP.




Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «οι Έλληνες αναστατώθηκαν επειδή η Τουρκία φτιάχνει τους δικούς της πυραύλους». Κατά την δική του ερμηνεία «οι Έλληνες υποστήριξαν ότι θα πληγεί η Αθήνα» όταν ο Τούρκος πρόεδρος διέταξε η εμβέλεια των πυραύλων  Tayfun να επεκταθεί από τα 560 χιλιόμετρα στα 1.000.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Kαλίν, επανήλθε με απειλές στα χωρικά ύδατα:

«Όχι μόνο στα 12 μίλια, αλλά και οποιαδήποτε ενέργεια που θα γίνει πάνω από τα 6 μίλια, θα έρθει αντιμέτωπη άμεσα με την ένσταση, την αντίθεση και τη σθεναρή αντίσταση της Τουρκίας. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να το δεχτούμε αυτό, ακόμα και αν δεν πάνε στα 12 μίλια, αλλά στα 6,7,8,9. Αυτό αποκλείεται. Αυτό θα είχε βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, επιθυμούμε και περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο».

Ο Καλίν υποστήριξε ότι «μία επέκταση στην Κρήτη στα 12 μίλια σημαίνει ότι ένα τουρκικό πλοίο ή ένα ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο από τη δική μας πλευρά θα φτάνει στη Μεσόγειο θάλασσα μόνο περνώντας μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε».




Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «αυτό αντιβαίνει στο διεθνές ναυτικό δίκαιο και δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας» και προειδοποίησε: «Αν ακολουθηθεί πολιτική έντασης με την Τουρκία, δεν θα υπάρξει κανένα όφελος. Δεν κυνηγάμε ένταση με την Ελλάδα υπό αυτή την έννοια. Ως δύο χώρες που μοιράζονται το Αιγαίο, ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, με κοινή πολιτισμική κληρονομιά, θέλουμε πραγματικά να οικοδομήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στη βάση της λογικής, του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος. Ενέργειες, βήματα, δηλώσεις, συμπεριφορές και προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία μέσω άλλων χωρών είναι μάταιες. Ενδεχόμενη ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή.»

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα